Manusa ngarobih iklim 170 kali langkung gancang tibatan kakuatan alam

Kontaminasi

Parobihan iklim. Ieu dua kecap anu, sanaos kawilang anyar, ngarujuk kana kajadian global anu parantos kajantenan ti saprak planet bumi. Nanging, henteu kantos sateuacanna aya hiji spésiés anu tiasa mangaruhan pisan kana dunya sapertos manusa.

Kami lomba anu calakan. Kami parantos tiasa ngajajah sadaya penjuru dunya, sareng ayeuna kami badé kana 10 milyar. Tapi ku biaya naon? Sababaraha yakin yén kasaimbangan alam parantos rusak sareng yén urang badé lebet kana jaman géologis énggal: Holocene. Numutkeun kana panilitian, perubahan iklim 170 kali langkung gancang kusabab kagiatan manusa dibanding kakuatan alam. Naon akibatna ieu? Éta henteu dipikaterang.

Panilitian, ti Universitas Nasional Australia (ANU) sareng diterbitkeun dina Tinjauan Antroposen, nalungtik Bumi salaku sistem anu rumit sareng ngaevaluasi pangaruh anu dipiboga ku manusa dina lintasanana. Ku kituna, panaliti tiasa mendakan éta Émisi gas rumah kaca anu dipancarkeun ku manusa dina 45 taun ka pengker ningkatkeun tingkat naékna janten 1,7 toC per abad.

Sanaos ieu sanés hartosna yén kakuatan alami henteu nyumbang. Professor Will Steffen nyarios dina pernyataan yén "dina hal pangaruhna dina waktos anu singget sapertos kitu, aranjeunna ayeuna tiasa dianggurkeun dibandingkeun sareng pangaruh urang sorangan".

Kontaminasi

Naha aya anu tiasa dilakukeun pikeun nyegah kaayaan janten parah? Numutkeun ka Steffen, enya: bet dina ékonomi émisi nol. Tapi waktos gancang béak. Dina taun 2050, populasi manusa diperkirakeun ngahontal salapan milyar. Langkung seueur jalma hartosna langkung seueur paménta pikeun sumberdaya, anu pasti bakal aya pangaruh anu langkung serius dina planet ieu, kecuali jalan hirup urang dirobih.

Anjeun tiasa maca pangajian di dieu (dina Basa Inggris).


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.