Urug

jinis longsoran salju

Pasti anjeun kantos nguping atanapi ningali sababaraha longsoran de salju atanapi batu. Dina sababaraha film atanapi film dokumenter anjeun tiasa ningali kumaha longsoran ngabalukarkeun seueur karusakan ogé sababaraha maotna kusabab dikubur sareng sesek. Dina tulisan ieu urang bakal terang sacara jero kumaha bentuk longsoran sareng naon akibatna. Naha aya metode pikeun nahan atanapi pencegahan fenomena ieu?

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta, anjeun kedah tetep maca tulisan ieu kusabab urang bakal nyaritakeun sadayana kalayan jéntré.

Harti sareng ciri na

longsoran leutik

Sateuacan terang naon akibatna atanapi kumaha cara ngeureunkeunana, penting pikeun terang naon éta longsoran. Anu paling umum nyaéta salju longsoran. Nyaéta ngeunaan salju ageung salju anu, kusabab akumulasi na, tungtungna rubuh ngaliwatan gunung. Éta lamping sareng akumulasi salju anu nyababkeun salju naék ku beuratna sorangan. Entong hilap gravitasi anu teras-terasan ngalakukeun hal-hal na sareng narik salju anu turun ka jangkung panghandapna.

Karakteristik utama longsoran nyaéta aliran gancang sareng gancangna ngalir. Naha hujan salju, batu, bumi, és, jsb. Nalika urang ningali ka longsoran batu éta mangrupikeun sapasang batu dina lamping éta, pikeun pelapukan fisik atanapi kimia, éta tungtungna bengkah sareng endapan kusabab pangaruh gravitasi.

Pikeun jalma réa éta mangrupikeun salah sahiji kajadian alam anu paling berkesan pikeun ditingali, tapi dina waktos anu sami bahaya pisan. Seueur pamaén ski tiasa napigasi turun gunung kalayan gancang sareng katangkasan. Nanging, laju tumiba salju longsor langkung gancang.

Upami massa salju henteu stabil sareng kabentuk dina lamping, nalika turun, laju na ningkat nalika turun di luhurna. Sora anu dibentukna ageung pisan sareng kamandang di sesa gunung. Nalika éta tungtungna ngajempolan handapeun handapeun lamping parantos turun, éta nyababkeun awan ageung partikel és akibat tina pangaruhna. Partikel és ieu tungtungna sumebar dina hawa sareng ngalémbéréh.

Nyababkeun longsoran

longsoran ageung

Saluran salju salju beuratna sakitar sajuta ton. Bayangkeun yén anjeun nuju ski tenang-tenang menikmati pandangan sareng adrenalin anu turun kalayan kecepatan tinggi nyababkeun sareng anjeun mendakan anjeun diudag ku jutaan ton salju. Hasilna parah. Seuseueurna pamaén ski anu katandangan longsoran salju maot dikubur di dinya.

Salaku tambahan, henteu ngan ku dikubur anjeun akhirna maot, tapi anjeun kedah tumut-ngemutan yén jutaan ton beku sareng anjeun kaserang hipotermia. Tapi naon anu nyababkeun longsoran lumangsung? Pikeun kajadian anu saageung na aya, peryogi salju ageung. Salju dibungkus kana lamping mangrupikeun pemicu anu sampurna pikeun longsor.

Aranjeunna biasana kabentuk dina lamping sareng sudut condong antara 25 sareng 60 derajat dina lamping. Dina hal ieu dimana, nalika salju disimpen, éta tiasa diendapan ku gravitasi. Tapi bahan sanésna ogé diperyogikeun pikeun pembentukan longsoran sareng nyaéta aya badai salju anu sanggup nyimpen sakitar 30 séntiméter salju kana lapisan luhur dina waktos anu singget. Salju kedah disimpen sahenteuna 24 jam sahingga, ku cara kompak, éta tiasa ngadadak nalika urang beuratna beuki seueur.

Beungkeut antara lapisan salju kedah lemah sahingga tiasa stabil. Éta ilahar yén, nalika salju ngageleser, aya lapisan anu langkung henteu stabil. Parobihan anu ngadadak dina cuaca di daérah mangrupikeun pemicu pikeun longsoran. Éta ogé tiasa janten gugur tangkal, gempa leutik atanapi sora anu tarik teuing sapertos panyatur anu adil atanapi keras.

Jenis sareng pangaruh longsoran

bubuk salju longsoran

Nalika jutaan ton salju murag kana taneuh tungtungna kabeungkeut. Numutkeun kana jinis longsoran diatur ku inténsitas sareng sababaraha ciri sanésna, klasifikasi parantos didamel pikeun ngajantenkeun pangakuan sareng diajar langkung gampang. Kami ngabagi kana:

  • Longsoran lempeng. Ieu mangrupikeun anu dibentuk salaku hasil lapisan salju anu lemah anu aya di bagian handap gunung sareng, nalika pecah, daerah salju ageung ngagéser handapeun lamping.
  • Saluran salju baseuh. Ieu mangrupikeun salju ngalir kalayan kecepatan anu langkung handap, tapi salju salju padet pisan.
  • Saluran salju bubuk. Jenis ieu mangrupikeun salah sahiji anu ngawangun awan lebu salju anu hébat anu ngaluncatan kalayan kecepatan luhur sareng perjalanan jarak jauh.

Aya sababaraha épék négatip anu disababkeun longsoran nalika lumangsung di daérah. Anu mimiti sareng pangpentingna nyaéta ngubur daérah ageung dimana jalma, sato, pepelakan, gedong, sareng sajabana tiasa didamel. Éta ngancurkeun seueur ékosistem dimana éta dipanggihan sareng, anéhna, éta tiasa nyababkeun angin ngahiliwir kuat nalika kompak hawa.

Pangaruh anu paling nyata nyaéta nyapu kandaraan, runtuhna tangkal sareng karuksakan gedong. Éta mangrupikeun kajadian anu saéstuna bahaya anu kedah dijauhkeun sadayana.

curiosities

ragrag longsoran

Bahaya longsoran beuki ngagedékeun nalika pamaén ski ayunan sareng aya dina salah sahiji fenomena ieu. Ieu sesah pisan pikeun nyegah sareng ngaramal, janten upami anjeun reuwas sareng salju gancang ngalir, anjeun parantos réngsé. Nanging, ieu mangrupikeun sababaraha kapanasaran anu aya hubunganana sareng subjek:

  • Unggal taun langkung ti 150 jalma maot tina longsoran.
  • Kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun nyalametkeun anu kapangaruhan upami anjeun angkat ti pedalaman di periode 15 menit kalayan margin probabiliti 93% sukses.
  • Aya deui prajurit anu tiwas ku longsoran tibatan ku gas racun dina Perang Dunya I.
  • Waktos taun nalika aranjeunna paling sering nyaéta dina usum salju sareng usum semi.

Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun pikeun diajar langkung seueur ngeunaan poko.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.