Liang dina lapisan ozon stabil pikeun kahiji kalina

liang ozon

Liang dina lapisan ozon ampir dikenal di sakumna dunya. Gas rumah kaca anu disebut chlorofluorocarbons (CFCs) nurunkeun konsentrasi ozon di daérah Antartika. Dina 1992 didirikan Protokol Montréal ku anu émisi gas ieu dilarang.

Kiwari, liang dina lapisan ozon parantos eureun pikeun anu munggaran di dunya sareng bahkan nunjukkeun tanda-tanda pamulihan, berkat ieu ngaleungitkeun émisi gas-gas ieu anu ngancurkeunana. Kumaha pandangan ozon di stratosfer urang?

Ngurangan liang ozon

évolusi lapisan ozon

Data ieu ngagambarkeun kasuksésan anu lengkep nalika ngemutan kaayaan lapisan ozon di sakumna dunya. Nuhun caket ieu 99% zat ngaleupaskeun ozon parantos liren dipancarkeun ka atmosfir, liang dina lapisan ozon nuju pulih. Upami ieu henteu kajantenan - teras-terasan - kanaékan kadar sinar ultraviolét, disababkeun ku musnahna lapisan ozon, pasti henteu cocog sareng kahirupan.

Sanaos ieu berita anu saé, éta tetep henteu aman pikeun ngajagaan anjeun turun sareng teraskeun ngagarap modél atmosfir anu ngabantosan stabilitas lapisan ozon.

Épék pemanasan global

pemanasan global

Pamanasan global parantos ngahasilkeun paningkatan suhu dina permukaan planét (troposfera), tapi ogé parantos nyababkeun tiis dina lapisan luhur atmosfir (stratosfera), anu ditarjamahkeun kana percepatan arus udara panas anu kuat ti khatulistiwa nuju kutub

Hatur nuhun kanaékan aliran hawa ieu, langkung seueur oksigén nyuntik kana lapisan luhur atmosfir, anu tungtungna dirobah janten ozon. Maka produksi ozon langkung luhur. Kusabab kitu, épolusi lapisan ozon bakal gumantung kana dinamika suasana nalika urang ngirangan pemanasan global ku Pasatujuan Paris.

Prakiraan skénario iklim pikeun pertengahan abad ieu nyaéta a "ipis" lapisan dina zona katulistiwa sareng kentel tibatan anu sateuacanna di lintang sedeng sareng lintang luhur, anu bakal mangaruhan lengkep buana Éropa, kalayan insiden khusus di nagara-nagara Nordik.

Kusabab gas rumah kaca nyababkeun robahan kimia ozon, émisi hidrofluorokarbon (HFC) anu dianggo dina kulkas sareng AC kedah dicegah.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.