Liang dina lapisan ozon

Liang dina lapisan ozon

Lapisan ozon mangrupikeun daérah anu perlakuanana dimana konsentrasi ozon langkung luhur tibatan normal. Lapisan ieu ngajagi urang tina radiasi ultraviolét anu ngabahayakeun tina panonpoé. Nanging, émisi sababaraha zat kimia anu dipikaterang ku nami klorofluorokarbon a parantos nyababkeun a liang dina lapisan ozon. Liang ieu dipikaterang mangtaun-taun sareng ngaleutikan berkat protokol Montréal.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan liang dina lapisan ozon.

Harti lapisan ozon

Hayu urang terang heula naon lapisan ozon. Mangrupikeun salah sahiji lapisan pelindung anu ayana di stratosfer. Lapisan ieu dijantenkeun saringan pikeun radiasi matahari ultraviolét anu ngabahayakeun mahluk hirup. Éta henteu dijantenkeun tameng ngalawan radiasi ultraviolét ieu dina cara ngajamin kahirupan di bumi sakumaha urang terang ayeuna.

Sanaos kanyataanna lapisan ieu penting pisan pikeun salamet, sigana manusa masih nekad ngancurkeunana. Klorofluorokarbon Éta zat kimia anu ngalangkungan sababaraha réaksi ngancurkeun ozon anu aya dina stratosfer. Mangrupikeun gas anu diwangun ku fluor, klorin sareng karbon. Nalika kimia ieu dugi ka stratosfér éta bakal réaksi fotolétik sareng radiasi ultraviolét tina panonpoé. Ieu nyababkeun molekulna rusak sareng aranjeunna hoyong atom klorin. Klorin diréaksikeun sareng ozon dina stratosfér nyababkeun atom oksigén ngabentuk sareng ngarecah ozon. Ku cara kieu, émisi bahan kimia ieu terus-terusan nyababkeun karusakan lapisan ozon.

Salajengna, éta kedah diperhatoskeun yén bahan kimia ieu ngagaduhan umur anu panjang gunana di atmosfir. Hatur nuhun kana protokol Montréal, émisi bahan kimia ieu dilarang pisan. Nanging, dugi ka ayeuna, lapisan ozon masih rusak. Liang dina lapisan ozon katingalina ningkat dina sababaraha dasawarsa sateuacanna. Hayu urang tingali sacara sakedik ngeunaan ieu.

Liang dina lapisan ozon

Ningkat liang ozon

Ozon ayana di stratosfir dina jangkungna antara 15 sareng 30 kilométer. Lapisan ieu diwangun ku molekul ozon anu, kahareupna diwangun ku 3 atom oksigén atom. Fungsi lapisan ieu nyaéta nyerep radiasi ultraviolét B, janten saringan pikeun ngirangan karusakan.

Rusak lapisan ozon lumangsung nalika aya réaksi kimia anu nyababkeun karuksakan ozon stratospheric ieu. Kajadian radiasi panonpoé disaring ku lapisan ozon sareng éta dimana molekul ozon ngarecah ngaliwatan radiasi ultraviolét B. Nalika ieu kajantenan, molekul ozon ngahiji janten oksigén sareng dioksida. Proses ieu disebat fotolisis. Éta hartosna ngarecahna hiji molekul ku aksi cahaya.

Bentuk dioksida sareng oksigén henteu lengkep dipisahkeun, tapi ngahiji deui, ngabentuk ozon deui. Léngkah ieu henteu salawasna kajantenan sareng éta anu nyababkeun liang dina lapisan ozon. Anu jadi sabab utama pikeun jalma-jalma anu ngancurkeun lapisan ozon dina laju anu gancang kusabab émisi klorofluorokarbon. Sanaos kami parantos nyebatkeun yén cahaya kajadian tina panonpoé ngancurkeun ozon, éta ngalakukeun sedemikian rupa sehingga kasaimbangannya netral. Nyaéta, jumlah ozon anu dipecah ku fotolisis sami atanapi kirang ti jumlah ozon anu sanggup dibentuk ku pakait antara molekul.

Ieu ngandung harti yén panyabab utama perobihan lapisan ozon nyaéta kusabab émisi klorofluorokarbon. Organisasi Météorologi Dunya negeskeun yén pamulihan lapisan ozon bakal lumangsung sakitar taun 2050 berkat larangan produk ieu. Perhatoskeun yén sadaya ieu perkiraan kumargi, sanaos bahan kimia ieu diteruskeun, éta tetep dina atmosfir mangtaun-taun.

Konsékuansi tina liang dina lapisan ozon

Utamana, liang ozon biasana aya di Antartika. Sanaos kanyataan yén kaseueuran gas anu ngabahayakeun lapisan ozon parantos dipancarkeun di nagara maju, aya arus atmosfir anu nyandak gas-gas ieu nuju ka Antartika. Ogé, kana ieu urang kedah nambihan waktos yén gas-gas ieu tetep dina atmosfir sareng éta sanggup ngarusak ozon.

Hatur nuhun kana sirkulasi umum planét ieu gas parantos nguntungkeun tina suhu anu handap di beulahan bumi kidul sareng sacara umum ngarusak konsentrasi ozon ieu. Sareng éta karuksakan lapisan anu nyarios upami éta nekenkeun suhu anu handap. Ieu nyababkeun turunna konsentrasi ozon ningkat dina usum salju nalika pulih dina usum semi.

Aya sababaraha rupa akibat tina buruk atanapi karuksakan lapisan ozon. Kami bakal nganalisis naon anu aranjeunna gumantung kana anu mangaruhanana.

Konsékuansi pikeun kaséhatan manusa

  • Kanker kulit: Éta mangrupikeun salah sahiji panyakit anu paling terkenal anu patali sareng paparan radiasi ultraviolét B. Perlu berjemur kalayan panangtayungan kumargi panyakitna henteu muncul dina waktos ayeuna, tapi mangtaun-taun.
  • Keterlibatan sistem imun: Kalakuan dina organisme laun ngirangan kapasitas ngajaga diri tina panyakit tepa.
  • Gangguan visi: éta tiasa nyababkeun katarak sareng presbyopia langkung sering.
  • Masalah pernapasan: Sababaraha masalah asma kusabab kanaékan ozon dina lapisan handap atmosfir.

Konsékuansi pikeun sato darat sareng laut

Éta négatip mangaruhan sadaya sato darat sareng ngagaduhan akibat anu sami sareng manusa. Sedengkeun pikeun fauna laut, radiasi ieu ngahontal permukaan dina cara anu sacara langsung mangaruhan fitoplankton di sagara. Fitoplankton ieu pendudukna dikirangan dugi ka pangaruh kana ranté dahareun.

Konsékuansi dina pepelakan

Kajadian radiasi ultraviolét anu paling ngabahayakeun ieu mangaruhan pamekaran spésiés pepelakan, nyababkeun kembangan sareng pertumbuhanana sababaraha kali. Sadaya ieu mangaruhan réduksi populasi pepelakan sareng pepelakan.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan liang dina lapisan ozon.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.