Leuweung geledegan

Diantara jenis leuweung anu urang mendakan leuweung rata, diwangun ku tangkal evergreen sareng leuweung geledegan, diwangun ku tatangkalan gugur. Mangrupikeun formasi tutuwuhan anu tangkalna leungiteun daun taunan gumantung kana suhu sareng iklim. Aya ogé sababaraha jinis leuweung leuweung geledug gumantung kana lintang dimana urang ayana.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, jinis sareng jinis leuweung geledegan.

Ciri utama

Aya sababaraha jinis leuweung leuweung gumantung kana lintang sareng iklim anu dipikaresep. Aya leuweung leuweung sedeng sareng tropis. Daérah tropis sering disebut leuweung geledegan atanapi leuweung geledug. Boh deciduous boh deciduous tiasa dianggap sinonim. Duanana istilah nuduhkeun ragrag taunan daun.

Ciri utama leuweung geledegan nyaéta kaleungitan daun salami periode anu paling ngawates taun. Dina jinis sedeng watesan utama pikeun daun kedah leungit nyaéta kasaimbangan énergi. Ieu atanapi kajadian dina waktos anu ngalir ti usum gugur ka usum tiis. Di sisi anu sanésna, jinis leuweung leuweung tropis ngagaduhan watesan sareng éta kasaimbangan cai. Éta di dieu dimana endapan mangrupikeun watesan pamekaran daun kusabab jaman anu langkung tandana garing pisan.

Taneuh leuweung geledug Aranjeunna biasana jero sareng subur pisan kusabab kontribusi periodik anu dihasilkeun ku sampah. Litter diwangun ku sadaya jumlah daun anu murag tina tangkal sareng anu terurai janten bahan organik anu subur. Litter ieu ngabantosan tingkat uap sareng nutrisi anu hadé dina taneuh.

Leuweung gundukan sedeng dibentang di Amérika Kalér sareng kidul Argentina, Chili, Éropa, Asia, sareng wétan Australia. Di sisi anu sanésna, leuweung asam nyaéta anu disebarkeun ku Amérika tropis, Afrika sareng Indomalasia. Formasi vegetasi leuweung asam gaduh sababaraha jinis relief dimana urang mendakan diri ti dataran dugi ka lebak sareng gunung.

Di leuweung geledug sedeng di beulah kalér, spésiés sapertos Quercus, Fagus, Betula, Castanea sareng Carpinus. Upami urang angkat ka daerah tropis, spésiés Quercus sareng Nothofagus seueur, ogé kacang-kacangan, bignoniaceae sareng malvaceae. Fauna anu janten ciri leuweung geledug sedeng kalebet ajag, kijang, rusa, biruang, sareng bison Éropa. Sedengkeun tropis aya spésiés felines, monyét sareng oray.

Tungtungna, éta kedah disebatkeun yén leuweung gelisah sedeng ngagaduhan iklim bawana sareng sagara anu dominan ku 4 musim anu ditandai pisan. Dina konifér daun daun iklim anu buana tiis. Di sisi anu sanésna, leuweung asam ngagaduhan iklim tropis haneut sareng dua musim anu ditandai pisan, usum garing sareng usum hujan.

Unsur leuweung luntur

Daun béakna

Urang bade nganalisis naon unsur-unsur anu ngawangun leuweung geledegan. Anu mimiti nyaéta béakna daun. Teu tutuwuhan perennial sareng siklus hirup sababaraha taun ngagaduhan daun anu salami saumur hirup. Daunna sareng teras-terasan diperbaharui sanaos dina sababaraha spésiés sadaya daun leungit dina période anu sami. Anu evergreen laun kaleungitan aranjeunna nalika ngahasilkeun deui.

Prosés ragrag daun diwatesan kana watesan lingkungan anu tangtu sapertos defisit cai atanapi kasaimbangan énergi anu handap. Kaayaan lingkungan anu parah ieu tiasa maksa tangkal pikeun ngirangan metabolisme na dugi ka tingkat handap. Salah sahiji stratégi anu hasil dianggo pikeun hirup kalayan metabolisme anu handap nyaéta héd daun sacara total atanapi sawaréh.

Kudu disebatkeun yén daun mangrupikeun pusat metabolisme pepelakan dimana fotosintésis, transpirasi sareng kaseueuran réspirasi pepelakan lumangsung. Atuh kana béstata, kaleuleuwihan cai tiasa dileupaskeun dina bentuk uap cai. Salah sahiji masalah ageung pepelakan nalika usum panas nyaéta kaleuleusan kesang kusabab kaleungitan cai sareng suhu luhur. Cai bocor kaluar ngaliwatan sistéta nalika prosés fotosintésis.

Ku alatan éta, ku kaleungitan ampir seueur dedaunan, sababaraha fungsi metabolisme dibolaykeun sareng salametna diréduksi janten minimum. Kaleungitan daun lumangsung nalika usum gugur di leuweung geledegan sareng nalika usum supa di leuweung leuweung tropis.

Cingcin pertumbuhan

Leuweung geledegan Wétan

Cingcin pertumbuhan mangrupikeun elemen penting anu sanés. Salila période dimana aya sababaraha watesan lingkungan aya formasi jaringan anyar anu lengkep dieureunkeun dina raraga ngirangan metabolisme. Salaku conto, formasi jaringan konduksi sapertos xylem sareng phloem dina batang pepelakan dina zona sedeng nalika usum salju. Di dieu urang tiasa ningali yén dina usum semi kagiatan jaringan dimimitian deui sareng ngawangun sél konduktif anu énggal. Aktivitas ieu ngahasilkeun cingcin pertumbuhan anu tiasa ditingali nalika ngadamel bagian silang dina kalapa.

Kusabab ieu lumangsung sacara teratur di zona sedeng, unggal cincin pertumbuhan pakait sareng periode latency sareng aktivasina taunan. Ku cara kieu, umur tangkal dina zona sedeng bisa ditangtukeun ku ngitung cingcin pertumbuhan. Di sisi anu sanésna, di leuweung leuweung tropis anjeun ogé tiasa ningali cingcin pertumbuhan ieu tapi henteu saluyu sareng parobihan taunan. Parobihan ieu henteu gampang pisan diperkirakeun kumargi gumantung kana usum halodo atanapi hujan anu loba.

Lantai

Tungtungna, taneuh leuweung geledug sedeng langkung subur sareng langkung jero. Ieu disababkeun ku kontribusi periodik tina litter anu nguraikeun sareng ngabentuk zat organik anu subur. Taneuh ieu sampurna pikeun hirup deui sareng nyiptakeun rupa bumi anyar.

Taneuh leuweung konifer leuweung didominasi ku jinis podzol. Taneuh ieu lemah dina nutrisi sareng formasi permafrost di sababaraha daérah anu lemah cai. Biasana taneuh ieu dibentuk kusabab suhu handap anu aya sapanjang taun sareng kalembaban anu aya.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan leuweung geledegan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.