Watersheds

lemah cai

Dina bidang géologi sareng géografi a lemah cai pentingna hébat ieu. Mangrupikeun déprési dina taneuh anu dikurilingan ku taneuh anu langkung luhur. Di daérah ieu, sadaya cai anu murag kana cai, kalebet cai hujan sareng salju anu lebur, janten janten hiji. Di daérah anu lemahna handap anu saluyu sareng outlet baskom. Ieu tempat walungan, situ, muara dibentuk sareng ngocorkeun ka laut sareng sagara.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan pentingna cekungan hidrografi, ciri sareng géologi na.

Ciri utama

guadalquivir

Seueur walungan gaduh baskom nyalira, anu nyéépkeun sakumna lahan. Salaku conto, sakabéh daérah solokan Walungan Amazon mangrupikeun daérah solokanana, sapertos kitu daérah pembuangan Sungai Nil nyaéta daérah solokan hidrologis anjeun. Éta mangrupikeun sistem alam anu utami anu ngurus ngumpulkeun sareng ngangkut cai sareng sédimén.

"Garis" anu misahkeun sareng ngabédakeun saluran cai anu caket disebatna "cekungan", anu henteu sanés mangrupikeun séri struktur géologis kalayan jangkungna anu saé pikeun ngahindarkeun konvergénsi cai baskom. Pegunungan, gunung, bukit sareng sela mangrupakeun lapisan khas anu tiasa misahkeun cai.

Cekungan ukuranana beda-beda, tapi tiasa saageungna ageung, ngaliput seueur daérah nagara sareng dugi ka sababaraha kilométer pasagi. Alesan pikeun ieu nyaéta baskom henteu ngan ukur ngagaduhan hiji walungan, tapi ogé sababaraha anak sungai, anu nyambung kana badan cai anu langkung ageung atanapi alit.

Sakali-kali walungan alit dieusian ku walungan ageung atanapi nyambung ka aliran atanapi danau, janten jumlah cai dina baskom bakal ningkat. Maka, baskom ageung diwangun ku aliran utama sareng sadaya anak perusahaan, tapi masing-masing anak sungai ogé ngagaduhan baskom alit. Conto: Cekungan Sungai Mississippi diwangun ku 6 lemah cai anu langkung alit. Baskom Amazon mangrupikeun walungan panggedéna kusabab éta sareng sadaya anak sungai na ngagaduhan luas saluran pembuangan langkung ti 7 juta kilométer pasagi.

DAS mangrupakeun sistem alam utama anu tanggung jawab pikeun ngumpulkeun sareng ngangkut cai sareng sedimen di walungan, aliran, sareng saluran cai sanésna. Jumlah cairan anu ngalir gumantung kana curah hujan anu lumangsung, kapasitas nyerep, resapan sareng jenuh taneuh, bentukna taneuh (datar, sloping, sareng sajabana), transpirasi pepelakan, évaporasi sareng faktor-faktor sanés. Naon deui, pamakean cai permukaan anu berlebihan ku manusa bakal ngirangan jumlah cai dina baskom.

Jinis lemah cai

Aya sababaraha jinis baskom hidrografi numutkeun morfologi na sareng tempat dimana éta mendakan. Hayu urang tingali anu utama:

  • Baskom walungan. Éta mangrupikeun daérah anu dikeringan ku walungan sareng anak sungai, sapertos dina conto anu disebatkeun di luhur. Nanging, aya ogé jinis cai anu sanés
  • Baskom struktural. Éta kabentuk ku kapindahan lempeng tektonik. Éta langkung umum di daérah anu garing.
  • Baskom interior. Cai na henteu ngalir ka laut atanapi sagara, tapi condong ngejat atanapi nembus kana taneuh. Cekungan struktural ieu ngagaduhan sistem drainase internal.
  • Baskom situ. Cekungan tektonik anu aya di lebak diblokir ku puing, batu atanapi zat sanés anu nyegah leupaskeun cai, janten kajebak dina puing sareng ngabentuk situ.
  • Baskom sédimén. Éta baskom hidrologis struktural kalayan déprési langsing diwangun ku lapisan batu sareng bahan organik.
  • Baskom sagara. Éta pakait sareng déprési anu hébat ayana di sagara dunya, janten dina unggal sagara aya baskom

Polusi sareng pentingna

cai kacemar

Polusi sareng urbanisasi mangrupikeun ancaman serius anu ngancam dina lemah cai di dunya. Watersheds berperan penting dina ngajaga ékologi sareng kahirupan organisme, kalebet manusa. Cai mangrupikeun sumber daya alam anu paling penting di dunya sareng diperyogikeun pikeun dikonsumsi sadaya jalma.

Polusi, urbanisasi sareng overexploitation sumberdaya (spésiés sato sareng tutuwuhan cai, mineral, sareng sajabana) tina cai na mangrupikeun ancaman serius anu ngabahayakeun kegigihanana di bumi. Seueur pamaréntahan parantos netepkeun kelompok manajemén cai, tapi anu leres nyaéta saha waé anu ngusahakeun miara cai ogé ngabantosan ngajaga lemah cai.

Tuang cai penting pikeun ngembangkeun ékosistem sareng kagiatan manusa. Naon pentingna baskom? Kami nunjukkeun sababaraha conto:

  • Primero, ngatur aliran cai, janten ayana na ngirangan résiko bencana alam sapertos banjir atanapi longsor.
  • Sajaba ti éta, ngatur kualitas cai sareng mangrupakeun sumber cai tawar, Dahareun pikeun sadaya biodiversiti anu nyicingan bumi.
  • Kusabab aliran cai dina baskom gancang pisan, urang tiasa kéngingkeun énergi hidroelektrik pikeun ngalaksanakeun kagiatan urang.
  • Tungtungna, urang moal gagal nyebatkeun kaéndahan walungan, anu sering janten bagian tina kagiatan luang urang.

Formasi sareng struktur baskom hidrografi

Dina siklus cai, cai hujan ngumpulkeun dina saluran alit anu ngawangun lamping pikeun ngawangun cekungan hidrologis, muka seueur saluran anu durasi pondok. Bagéan tina cai hujan ngejat atanapi nembus sareng bagian sanésna medar handapeun lamping. Nalika baskom cukup ageung, aliran permukaan sareng aliran bawah bumi tiasa ngahasilkeun aliran cai permanén, janten baskom hidrologis lengkep.

Tuang cai dibagi kana sababaraha bagian. Hayu urang tingali naon éta:

  • Baskom luhur: éta daérah tempat sumberna walungan utama ayana di daérah lamping sareng gunung.
  • Baskom tengah: Éta daérah anu pakait sareng lebak walungan, dimana, sacara umum, éta zigzags.
  • Baskom handap: Éta mangrupikeun zona rendah dimana walungan kaleungitan kagancangan, kakuatan sareng sédimén sadayana bahan anu kakumpul, ngawangun dataran.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon anu dimaksud aliran cai, naon ciri sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   eureun cenahna

    Publikasi ieu matak, teraskeun ngeuyeuban elmu urang.