Lebak Glacier

gletser di Islandia

Lebak gletser, ogé katelah lebak és, nujul ka lebak tempat gletser skala badag ngiderkeun atawa sakali medar, ninggalkeun bentang glasial jelas. A lebak gletser Éta penting pisan pikeun kaanekaragaman hayati ékosistem sareng kasaimbangan ékologis.

Ku sabab kitu, urang bade ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan naon lebak glasial, ciri geomorphology na.

Naon lebak glasial

lebak cantabrian

Lebak glasial, anu biasa disebut ogé palung glasial, nyaéta lebak-lebak dimana urang tiasa mendakan yén aranjeunna parantos tinggalkeun bentuk relief gletser.

Pondokna, lebak glasial téh kawas glaciers. Lebak glasial kabentuk nalika jumlahna ageung és akumulasi dina circques glasial. És ti lapisan handap ahirna ngalir ka handap lebak, dimana antukna jadi situ.

Salah sahiji ciri utama lebak glasial nyaéta aranjeunna gaduh bagian silang anu bentukna trough, naha éta ogé disebut troughs glasial. Fitur ieu mangrupikeun fitur utama anu ngamungkinkeun para ahli géologi ngabédakeun jinis lebak ieu dimana seueur és ngageser atanapi kantos ngageser. Ciri khas lebak glasial anu sanés nyaéta tanda-tanda awét sareng over-excavation, disababkeun ku gesekan és sareng nyeret bahan.

Gletser kuna di Bumi disimpen bahan saméméhna eroded ku és. bahan ieu pisan hétérogén, sarta umumna ngabentuk béda jenis moraines, kayaning moraines handap, moraines samping, tumbling moraines, komo parah, antara nu danau glasial kawentar biasana kabentuk. Conto-conto anu terakhir nyaéta danau glasial anu urang tiasa mendakan di pinggiran Alps Éropa (disebut Como, Walikota, Garda, Jenéwa, Constanta, jsb) atanapi di sababaraha daérah tengah Swédia sareng seueur anu sanésna.

Dinamika lebak glasial

fitur lebak glasial

Ngeunaan mékanisme erosi of glaciers, hal anu penting pikeun nunjuk kaluar yén glaciers pisan erosive sarta bisa meta salaku conveyor belts pikeun bahan tina sagala ukuran nyumbang ku lamping, transporting aranjeunna ka lebak.

Sajaba ti éta, aya jumlah considerable of meltwater di glacier nu, nu bisa ngiderkeun dina speed tinggi dina torowongan jero glacier nu, loading bahan di handap glacier nu, sarta arus subglacial ieu pohara efektif. Bahan anu dibawa nyiptakeun abrasion, sareng batu-batu di jero gletser tiasa ditumbuk janten campuran halus tina silt sareng tipung liat gletser.

Gletser tiasa dianggo dina tilu cara utama nyaéta: mimiti glasial, abrasion, dorong.

Dina quarrying blok rusak, gaya aliran és bisa mindahkeun sarta ngangkat sakumpulan badag batuan dasar rusak. Kanyataanna, profil longitudinal tina ranjang glacier pisan henteu teratur, kalawan zona nu widen na deepen dina bentuk depressions disebut troughs atawa troughs, nu deepened ku over-penggalian batu kirang digali tur leuwih tahan. Wewengkon ieu lajeng narrowed tur disebut kancing atawa bangbarung.

Dina bagian cross, platform kabentuk dina batu kuat nu flatten kaluar dina jangkungna nu tangtu, disebut hampang taktak. Abrasion ngawengku grinding, scraping, sarta grinding batuan dasar ku fragmen batu és-ditanggung kasar. Ieu nyiptakeun goresan sareng alur. Dina ngagosok, éta mangrupikeun unsur anu langkung saé, sapertos amplas dina batu.

Dina waktu nu sarua, alatan abrasion, batu anu ditumbuk, ngahasilkeun liat sarta silt, katelah és bubuk kusabab ukuran sisikian rupa na, nu dikandung dina cai ngalembereh tur boga penampilan susu skimmed.

Ku dorong, gletser ngangkut sareng nyorong ka dirina sorangan bahan decomposing anu ditumbuk sareng dirobih sapertos anu dijelaskeun di luhur.

wangun erosi

lebak gletser

Di antarana dipikawanoh sirkus, tarn, ridges, tanduk, beuheung. Nalika modeling lebak glasial, aranjeunna condong nempatan lebak tos aya, nu widen na deepen dina wangun U. Glaciers dilereskeun jeung disederhanakeun kurva lebak aslina tur eroded spurs batu, nyieun spurs triangular badag atawa truncated.

Dina profil longitudinal has lebak glasial, basins kawilang datar tur ekstensi nuturkeun hiji sejen, ngabentuk ranté tina situ nu narima ngaran kolot urang nalika basins eusian ku cai.

Pikeun aranjeunna, The Hanging Valley mangrupa lebak tributary kuno tina glacier utama. Éta dijelaskeun sabab erosi gletser gumantung kana ketebalan lapisan és, sareng gletser tiasa langkung jero lebakna tapi sanés anak sungaina.

Fjord kabentuk nalika cai laut asup ka lebak glasial, sapertos di Chili, Norwégia, Greenland, Labrador, sareng fjord pangkidulna di Alaska. Biasana aya hubunganana sareng kasalahan sareng bédana litologis. Aranjeunna ngahontal bojong hébat, kayaning saluran Messier di Chili, nu Éta 1228 méter jero. Hal ieu bisa dijelaskeun ku ékskavasi kaleuleuwihan és eroding handap permukaan laut.

Glaciation ogé bisa niru batu anu ngabentuk batu kawas domba, anu permukaan lemes, rounded nyarupaan domba ditingali tina jangkungna. Ukuranana rupa-rupa ti hiji méter nepi ka puluhan méter sarta dijajar sapanjang arah aliran és. Sisi cai mancur és ngagaduhan profil anu mulus kusabab pangaruh ngagiling, sedengkeun sisi sanésna ngagaduhan profil sudut sareng henteu teratur kusabab panyabutan batu.

Bentuk akumulasi

Lambaran és geus surut saprak jaman és panungtungan, ngeunaan 18.000 taun ka tukang, némbongkeun relief diwariskeun sapanjang sakabéh bagian aranjeunna nempatan salila jaman és panungtungan.

Deposit glasial nyaéta deposit anu diwangun ku bahan anu disimpen langsung ku gletser, tanpa struktur stratifikasi sareng fragmenna gaduh striations. Tina sudut pandang ukuran sisikian, aranjeunna hétérogén, mimitian ti tipung glasial dugi ka agrégat teu stabil anu diangkut 500 km ti daérah asalna, sapertos anu aya di Central Park di New York; di Chili, di San Alfonso, dina laci Maipo. Nalika deposit ieu ngagabungkeun, aranjeunna ngabentuk tillites.

Istilah moraine dilarapkeun kana sababaraha wangun anu utamana diwangun ku gunung. Aya sababaraha jenis moraines sarta pasir panjang disebut drumlins. Moraine frontal nyaéta gundukan di hareup gletser anu ngawangun dina busur nalika gletser tetep stabil dina hiji posisi salami sababaraha taun atanapi puluhan. Lamun aliran dina glacier terus, sédimén bakal terus akumulasi dina halangan ieu. Lamun glaciers surut, lapisan gently undulating moraine, disebut basal moraine, disimpen, sakumaha dina wetlands wewengkon Great Lakes di Amérika Serikat. Di sisi séjén, lamun glacier nu terus mundur, ujung ngarah na bisa nyaimbangkeun deui, ngabentuk moraine mundur.

Moraines lateral anu has glaciers lebak jeung mawa sédimén sapanjang edges lebak, depositing ridges panjang. A moraine sentral ngabentuk tempat dua moraines gurat papanggih, kayaning di confluence dua lebak.

Drumlins nyaéta pagunungan paralel anu leueur, ramping anu diwangun ku endapan moraine anu diturunkeun ku gletser kontinental. Éta bisa ngahontal nepi ka 50 méter sarta panjang hiji kilométer, tapi lolobana leuwih leutik. Di Ontario, Kanada, aranjeunna kapanggih di sawah kalayan ratusan drumlins. Tungtungna, bentuk diwangun ku fragmen glasial ngabedakeun lapisan sapertos kame, teras kame sareng eskers diidentifikasi.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan naon lebak glasial jeung ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.