Laut Arab

ciri laut arabia

Diantara sagara anu aya di sapanjang Laut India urang gaduh laut arab. Ogé kawanoh salaku Laut Oman atanapi Laut Arab. Éta mangrupikeun badan cai asin anu ageung penting pisan ékonomi kumargi éta mangrupikeun rute perdagangan anu ngahubungkeun Éropa sareng buana India. Sateuacan disebat Laut Arab dikenal ku nami anu sanés sapertos Laut Persia, Laut Eritrea sareng Laut India.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, formasi, keanekaragaman hayati sareng ancaman Laut Arab.

Ciri utama

laut arab

Tempatna di belah kalér-kulon laut Samudra Hindia. Wates ieu di beulah kulon ku tanduk Afrika sareng Jazirah Arab sareng Yaman sareng Oman di sisina, belah wétan ku anak benua India, beulah kalér ku Pakistan sareng Iran, sareng beulah kidul ku bagéan Samudera Hindia. Salah sahiji rasa panasaran anu dipiboga ku laut ieu nyaéta henteu aya pulau-pulau di tengahna. Nanging, aya daérah anu jero rata-rata ngaleuwihan 3.000 méter.

Walungan Indus mangrupikeun anu paling relevan anu ngalir di sakumna daérah na. Mangrupikeun salah sahiji walungan anu paling penting pikeun masihan cai ka laut ieu. Daérah na kaasup Teluk Aden, Teluk Khambhat, Teluk Kutch sareng Teluk Oman, anu nyambung ka Teluk Persia ngalangkungan Selat Hormuz. Tina sadaya badan anu langkung alit ieu, Teluk Aden sareng Teluk Oman mangrupikeun cabang anu paling penting.

Éta sanés laut anu ukuranana leutik, tapi éta sanés salah sahiji anu panggedéna di dunya. Total wilayah Laut Arab éta sakitar 3.8 juta kilométer pasagi. Di sababaraha daérah aya jero anu hébat anu ngabantosan kamekaran keanekaragaman hayati sareng ngirangan pangaruh lingkungan. Daérah pangpunjulna tina sagara nyaéta 4652 méter. Daérah anu paling jembar ngadaptar dugi ka 2.400 kilométer, nyaéta laut anu lega.

Hatur nuhun kana ciri-ciri ieu parantos janten salah sahiji rute penting Éropa kalayan anak bawana India.

Iklim Laut Arab

Urang bade ngajelaskeun iklim anu aya di tempat ieu. Urang tiasa ngajelaskeun hiji jinis iklim mimitian ti tropis dugi ka subtropis. Cai na kawilang haneut ngagaduhan pusat anu ngadaptarkeun suhu rata-rata 25 derajat. Kami terang yén ciri laut ieu dipangaruhan pisan ku ayana monsoons. Monsoons mangrupakeun waktos hujan ageung anu sering ninggalkeun bencana ékonomi. Hal anu paling normal nyaéta kurang leuwih antara bulan April sareng Oktober, angin mimiti ngagelebug ka arah kidul kulon, sedengkeun sésana taun aranjeunna condong niup ka arah anu saliwang.

Salami sasih khusus ieu ayana parobihan lingkungan. Éta sadayana dimimitian ku tiis tina permukaan laut. Hal anu sami pikeun parobihan arus laut. Sareng nyaéta arus sagara salami sasih-bulan ieu sataun dibalikkeun. Zona oksigén minimal dihasilkeun éta Éta ciri pikeun panurunan oksigén anu lumayan di daérah laut. Kaayaan ieu ngahasilkeun formasi upwellings. Upwellings nyaéta cai anu dipindahkeun ku angin anu mawa sajumlah ageung nutrisi anu mangaruhan daérah Oman, Yaman sareng Somalia. Hatur nuhun kana entrainment nutrisi sareng ciri-ciri ieu, daérah kalér laut beunghar ku flora sareng fauna. Khususna beunghar nalika usum muson.

Pembentukan Laut Arab

Hayu urang tingali naon poin anu ngajantenkeun bentuk laut ieu. Pembentukan Laut Arab aya hubunganana sareng Samudera Hindia. Sateuacan sagara ieu, aya sagara Tethys. Sagara ieu tanggung jawab misahkeun bagian Gondwana, di beulah kidul, sareng Laurasia, di kalér, salami jaman Mesozoic. Éta nalika dianggap yén dina jaman Jurassic sareng jaman Cretaceous akhir Ieu nalika Gondwana mimiti fragmen sareng ngabentuk naon anu dikenal ayeuna salaku Afrika sareng India.

Salajengna, di akhir jaman Cretaceous Madagascar sareng India pasti dipisahkeun. Hatur nuhun kana hal ieu, Samudra Hindia tiasa ningkatkeun rohangan na sareng Laut Arab mimiti bentukna arah kalér. Sadaya ieu kajantenan sakitar 100 juta taun ka pengker. Dina waktos éta, India ngalih kalayan kecepatan sakitar 15 lima belas sentimeter per taun ka arah Éropa.

Biodiversitas

biodiversitas laut arab

Laut ieu henteu ngan ukur janten rute antara Éropa sareng buana India, tapi ogé ngagaduhan seueur kaanekaragaman hayati. Éta ngagaduhan iklim anu cukup robih béda suhu anu aya diantara daratan sareng cai. Parobihan ieu dina suhu sareng kontras kontinyu nyaéta anu ngajantenkeun monsoons ngahasilkeun. Aya sababaraha jinis habitat laut di laut ieu sapertos karang, ranjang rumput laut, bakau basisir sareng tepas, sareng anu sanésna. Sadaya ékosistem ieu janten tempat seueur sajumlah spésiés lauk sareng invertebrata laut.

Flora diwakilan ku ganggang beureum, coklat sareng héjo. Beda sareng fauna, flora henteu sapertos beunghar. Fauna mangrupakeun tontonan anu langkung berkesan. Éta salamet berkat ranté katuangan anu dimimitian ku plankton éta éta ngembangkeun berkat upwellings kami parantos didadarkeun di luhur. Upwellings ieu dihasilkeun nalika usum muson sareng ngabantosan tetep cai gizi sésana taun.

Diantara spésiés fauna anu paling terkenal urang gaduh lauk lantera, kuya héjo, kuya Hawksbill, barracudas, lauk damsel, paus fin, paus spérma, paus killer, lobster, keuyeup sareng lumba-lumba sanés.

ancaman

laut arab

Akhirna, urang badé ningali ancaman anu aya di laut ieu kusabab éta mangrupikeun rute maritim komérsial anu penting antara Éropa sareng Asia. Nunjukkeun yén sajumlah ageung kapal ngalangkungan tempat-tempat ieu, jelas pisan yén aya masalah résiko ékologis anu diturunkeun tina kagiatan-kagiatan manusa ieu. Tumpahan minyak parantos ngarusak kaséhatan sareng maéhan sababaraha sato kalebet manuk laut. Karusakan di laut ieu ningkat unggal waktos sabab langkung seueur kapal anu ngalirkeun perairan ieu.

Di sisi anu sanésna, perikanan nandakeun tekanan anu hébat kana kaanekaragaman hayati laut. Éta henteu teras-terasan dilakukeun ku cara anu berkelanjutan sareng cara néwak tiasa ngalibatkeun mancing ngahaja atanapi ngarusak lingkungan.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Arab sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.