Lapisan ozon gagal nguatkeun di daérah anu paling padumukan di planét ieu

lapisan ozon

Lapisan ozon, anu ngajagaan urang tina radiasi ultraviolét, teras teras lemah. Sanaos liang di Antartika caket, di daérah anu paling seueur di planét sabalikna kajadian: konsentrasi ozon turun.

Sanaos teu jelas naha ieu kajantenan, para ahli nyarios yén jalma anu tanggung jawab mangrupikeun manusa, atanapi langkung tepatna, émisi najis anu dikaluarkeun kana suasana.

Ozon mangrupikeun gas anu kuat pisan, kaleuleuwihan, tiasa nyababkeun maot dini pikeun seueur jalmi, tapi dina lapisan paling luhur suasanana, jarakna sakitar 15 dugi 50 kilométer, éta mangrupikeun taméng pelindung anu pangsaéna tiasa masihan urang Bumi. Di dinya molekul ozon, diwangun ku tilu atom oksigén, bubu nepi ka 99% sinar ultraviolét sareng ampir sadayana radiasi infra merah. Upami sanés lapisan ieu, moal aya kahirupan sabab radiasi na sacara harfiah ngabakar kulit sareng pepelakan.

Nyaho ieu, teu heran yén ti saprak 1985, taun dimana liang dina lapisan ieu dipendakan ngalangkungan Antartika, sadaya pamimpin dunya satuju pikeun nyaram klorofluorokarbon (CFC). CFCs, aya dina aerosol sareng AC, diantarana waé, ngaleuleuskeun lapisan ozon. Nanging, sanaos larangan ieu parantos ngirangan panggunaanna, gagal ngajantenkeun lapisan langkung kuat.

Liang lapisan ozon

Numutkeun kana panilitian, anu didasarkeun kana pangukuran tina satelit, balon atmosfir sareng modél kimia-iklim, konsentrasi ozon dina lapisan tengah sareng handap stratosfir teras-terasan turun. Nyatana, aya turunna 2,6 unit Dobson. Salajengna, dina lapisan atmosfir anu langkung handap konsentrasi parantos ningkat, anu mangrupikeun masalah anu serius sabab, sakumaha anu urang sebatkeun, kaleuleuwihan ozon tiasa fatal pikeun kahirupan.

Kanggo inpormasi lengkep, lakukeun malik di dieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.