Hujan tropis di beulahan bumi kalér, naha langkung kuat?

Skéma global arus thermohaline

Skéma global arus thermohaline

Tinjauan peta global ngeunaan présipitasi dunya anu tiasa urang titénan hujan tropis éta lumangsung di beulahan bumi kalér. Atol Palmyra, dina garis lintang 6 derajat Kalér, nampi hujan kirang langkung 445 cm per taun, sedengkeun tempat anu sanésna, ayana di lintang anu sami di belah kidul khatulistiwa, ngan ukur 114 cm.

Élmuwan yakin yén éta mangrupikeun géométri planet bumi géométri, kusabab baskom sagara condong diagonal nalika planét muter, ngadorong pita hujan tropis kalér khatulistiwa. Tapi hiji panilitian anyar ti Universitas Washington nunjukkeun ka urang yén alesanna aya hubunganana sareng arus laut anu dihasilkeun di kutub, rébuan kilométer jauhna.

Tulisan éta, diterbitkeun tanggal 20 Oktober di alam, ngajelaskeun salah sahiji ciri utama iklim planet, sareng nunjukkeun yén cai tiris tina kutub mangaruhan hujan musiman, penting pisan pikeun tumuh séréal di tempat sapertos daérah Sahel Afrika sareng India kidul.

Sacara umum, daérah anu paling haneut langkung lembab kusabab hawa panas naék gancang sareng cai anu dikandung na épésis.

Hujan ieu langkung seueur lumangsung di beulahan bumi kalér kusabab langkung haneut. Patarosan na, naon anu ngajadikeun Hémisfér Kalér langkung panas? Sareng parantos dititénan yén éta kusabab sirkulasi sagara.

Sutradara panilitian ieu (Frierson diantarana) ngagunakeun pangukuran detil pikeun satelit tina Sistem Energi Sinar Bumi sareng Awan NASA (CERES), pikeun niténan yén cahaya panonpoé nganggap sumbangan panas anu gedé pikeun beulahan bumi kidul Ku cara kieu, upami urang ngan ukur nyatakeun radiasi atmosfir, beulahan bumi beulah kidul kedahna paling lembab.

Ngagunakeun pangamatan pikeun nangtoskeun angkutan panas laut sareng ngagunakeun modél komputer pikeun nunjukkeun peran konci arus thermohalin hébat anu tilelep caket Greenland, ngumbara di sapanjang dasar laut ka Antartika, teras naék kana permukaan kalér. Upami urang ngaleungitkeun arus ieu, pita hujan tropis bakal tetep di beulahan bumi beulah kidul.

Ieu kusabab nalika cai beredar ka kalér mangtaun-taun mangtaun-taun éta laun janten panas, ngagentoskeun sakitar 400 triliun Watt kakuatan ti beulahan bumi kidul ka kalér ngalangkungan katulistiwa.

Salami mangtaun-taun, lamping dasar laut janten alesan anu ditarima pikeun asimetri dina badai tropis. Tapi dina waktos anu sasarengan, seueur panaliti henteu kantos nyandak penjelasan ieu sakumaha valid sabab éta argumen anu rumit sareng biasana pikeun paripolah global sapertos kieu, aya katerangan anu langkung saderhana.

Arus anu aranjeunna ditangtukeun salaku tanggung jawab parantos dikenalkeun ku masarakat umum dina pilem "Isukan saatos énjing", dimana premisna nyaéta yén arus ieu disebut sirkulasi térmohalin ngeureunkeun beku New York. Leungitna total sareng ngadadak teu diarepkeun sapertos dina pilem, tapi diperkirakeun panurunan sakedik-sakedik, dilaporkeun ku PBB sareng diperkirakeun pikeun taun 2100, ieu tiasa ngarobih hujan tropis ka kidul, sabab sigana tiasa dituduhkeun ku catetan géologis anu kajantenan di tempo anu kalangkung.

Ngalambatkeun arus diprediksi sapertos kieu: nalika aya paningkatan hujan, cai tawar, sareng ragrag di Atlantik Kalér bakal ngirangan kapadetan cai sagara, kusabab kirang padet ieu bakal kurang tilelep.

Ieu mangrupikeun salah sahiji deui buktina anu seueur anu muncul dina 10-15 taun terakhir nunjukkeun kumaha pentingna garis lintang anu luhur ka sakumna dunya.

Karya Frierson sateuacana nunjukkeun kumaha parobihan kasaimbangan suhu antara belahan bumi mangaruhan hujan tropis. Panilitian anyar ku anjeunna sareng kolaboratorna ningali kumaha polusi ti Revolusi Industri ngahalangan sinar panonpoé ti beulahan bumi beulah kalér salami taun 70an sareng 80an sareng ngabalikeun hujan tropis di beulah kidul.

Seueur parobihan di jaman ayeuna kalangkungan akibat polusi. Kahareupna bakal gumantung kana polusi udara sareng pemanasan global, ogé parobahan sirkulasi sagara. Sadaya faktor ieu ngajantenkeun hujan tropis sesah pisan pikeun diprediksi.

Inpormasi lengkep: Déprési tropis ka-XNUMX musim ieu ngabentuk tina Teluk MéksikoNaha pemanasan global dieureunkeun salamina?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.