Kumaha cara ngawangun lampu kalér?

Lampu Kalér

Ampir sadayana anu kantos nguping atanapi ningali aurora borealis dina poto. Sababaraha anu sanés parantos cukup untung ningali aranjeunna sacara langsung. Tapi seueur anu henteu terang kumaha kabentukna sareng kunaon.

A aurora borealis dimimitian sareng cahaya hérang dina cakrawala. Teras ngaleutikan sareng busur bercahya timbul anu sakapeung nutup dina bentuk bunderan anu caang pisan. Tapi kumaha kabentukna sareng naon hubunganana kagiatanana?

Formasi Lampu Kalér

lampu kalér ngabentuk di kutub

Pembentukan lampu kalér aya hubunganana sareng kagiatan matahari, komposisi sareng ciri-ciri atmosfir bumi.

Lampu kalér tiasa dititénan dina daérah bunderan di luhur kutub Bumi. Tapi timana asalna? Éta asalna ti Matahari. Aya bom partikel subatomik ti Surya anu kabentuk dina badai surya. Partikel ieu dibasajankeun ungu nepi ka beureum. Angin panonpoé ngarobih partikel-partikelna sareng nalika patepung sareng médan magnét Bumi aranjeunna nyimpang sareng ngan ukur hiji-hijina bagian na anu katingali di kutub.

Éléktron anu ngawangun radiasi surya ngahasilkeun émisi spéktral nalika ngahontal molekul gas anu dipendakan dina magnetosfir, bagian tina atmosfir Bumi anu ngajagi Bumi tina angin surya, sareng nyababkeun éksitasi dina tingkat atom anu nyababkeun cahaya. Cahaya éta sumebar ka sapanjang langit, nimbulkeun tontonan alam.

Studi ngeunaan Lampu Kalér

Aya panilitian anu nalungtik lampu kalér nalika angin panonpoé lumangsung. Ieu kajantenan sabab, sanaos badai surya dipikaterang ngagaduhan kurun waktu 11 taun, teu mungkin pikeun ramalan iraha bakal kajadian aurora borealis. Pikeun sadaya jalma anu hoyong ningali Lampu Kalér, ieu mangrupikeun bummer. Iinditan ka kutub henteu murah sareng henteu tiasa ningali aurora anu ngaraheutkeun pisan.

Sareng anjeun, naha anjeun kantos ningali atanapi hoyong ningali aurora borealis?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.