Kumaha panonpoé mangaruhan cuaca

Savanna ku panas

Matahari. Sumber énergi kahirupan di Bumi. Sanaos 149,6 juta kilométer jauhna, éta ngagaduhan pangaruh anu luar biasa dina planét alit urang. Tanpa éta, éta bakal teu aya deui ngan ukur tina, balon cadas tiis balayar ngaliwatan Alam Semesta.

tapi, Kumaha panonpoé mangaruhan cuaca? Naon hubunganana antara bintang sareng dunya?

bumi

Planét anu urang hirupkeun ngagaduhan suasana anu padet, sahingga seueur énergi surya anu dugi ka urang leungit nalika urang ngalangkungan éta. Sinar anu paling ngabahayakeun, sapertos sinar gamma, X sareng bagian anu saé tina ultraviolét, henteu dugi ka biosfir berkat lapisan ieu anu ngurilingan Bumi.

Kami henteu nampi jumlah tanaga surya anu sami di sadaya penjuru dunya atanapi unggal dinten dina sataun. Gumantung kana kacenderungan sumbu planét, sareng kapadetan atmosfir di tempat anu ditangtoskeun, sinar panonpoe tiasa sumping langkung atanapi kirang lemah, sareng kirang langkung langsung.. Ieu ngajelaskeun kunaon di kutub, tempat anu langkung jauh ti panonpoé sareng dimana suasanana langkung padet, éta suhu tiasa turun ka -80ºC atanapi langkungatawa di gurun panas naék kana 60ºC.

Variasi ieu nyababkeun parobihan tekanan di atmosfir, ngabentuk arus angin anu ngagabung sareng arus laut sareng ngahasilkeun fénoména sapertos badai, puting beliung, jst.

Siklus surya sareng cuaca

Gambar - Patepung Kantor

Panonpoé gaduh siklus 11 taun, dimana langkung atanapi kirang titik tiasa dititénan. Perlu dipikaterang yén sababaraha tempat anu aya, langkung tiis na di planet Bumi. Salila Zaman És Saeutik anu ngalir ti mimiti abad ka-XNUMX nepi ka pertengahan abad ka-XNUMX, kagiatan surya anu kagambar dina bintik-bintik suni lemah pisan. Mangsa kagiatan low ieu, katelah Maunder Minimum, anu sasarengan sareng waktos nalika suhu handap pisan, nganggap bintik matahari mangaruhan iklim.

Naha urang nuju nuju Jaman És?

Aya seueur mamang perkawis éta. Ayeuna, urang nuju ka jero mangsa dimana panonpoé ngirangan kagiatanana, sareng numutkeun a ulikan diterbitkeun dina jurnal Élmu aya sakitar 15-20% kasempetan Maunder Minimum énggal kajadian.

Dina hal éta, suhu rata-rata global bakal turun 0,1ºCKalayan Éropa, Asia sareng Amérika Kalér janten tempat dimana éta bakal paling diperhatoskeun, kalayan turunna antara 0,4 sareng 0,8ºC. Henteu cekap pikeun ngeureunkeun pemanasan global, tapi éta tiasa ngirangan di daérah anu disebatkeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.