Kumaha liang hideung dibentuk

kumaha liang hideung dibentuk

Salah sahiji unsur anu paling dipikasieun di jagad raya nyaéta liang hideung. Diperkirakeun yén tengah galaksi urang diwangun ku liang hideung anu super masif. Éta ngeunaan hiji titik, gravitasi sacara praktis henteu wates sareng anjeunna nyobian "ngelek" sagala anu aya dina jalanna. Élmu parantos diajar kumaha liang hideung dibentuk sareng naon kamungkinan yén aranjeunna badé ageung.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun kumaha liang hideung dibentuk sareng naon ciri na.

Ciri utama

di jero liang hideung

Liang hideung ieu lain ngan ukur sésa-sésa bintang kuno anu teu aya deui. Béntang condong ngagaduhan seueur jirim sareng partikel, janten seueur gravitasi. Anjeun ngan ukur kedah ningali kumaha panonpoé ngagaduhan 8 planét sareng béntang sanés anu teras-terasan ngurilingan na. Tata surya aya kusabab gravitasi matahari. Bumi katarik ka dinya, tapi ieu henteu hartosna yén urang beuki ngadeukeutan ka panonpoé.

Seueur bintang anu ngeureunkeun hirupna dina bentuk dwarfs bodas atanapi bintang neutron. Liang hideung mangrupikeun tahap terakhir dina épolusi béntang ieu langkung ageung tibatan panonpoé. Sanaos jalma mikir yén panonpoé ageung, éta masih mangrupa béntang sedeng (sanajan leutik upami dibandingkeun sareng béntang anu sanés). Kusabab éta aya béntang 10 sareng 15 kali ukuran matahari, Sareng nalika aranjeunna lirén ayana, aranjeunna bakal ngabentuk liang hideung.

Upami teu aya kakuatan anu tiasa ngeureunkeun tindakan gravitasi, liang hideung bakal némbongan, anu tiasa ngaleutikan sadaya rohangan sareng neken dugi ka jilidna janten nol. Dina titik ieu, kapadetan tiasa disebatkeun henteu wates. Kalayan kecap séjén, jumlah zat anu tiasa janten dina enol jilid henteu terbatas. Maka, gaya gravitasi titik hideung éta ogé teu aya watesna. Teu aya anu tiasa luput tina daya tarik ieu.

Dina hal ieu, sanajan cahaya anu dipiboga ku bintang moal tiasa kabur ti gravitasi sareng kajebak dina orbitna nyalira. Kusabab kitu, éta disebut liang hideung, kusabab dina volume kapadetan sareng gravitasi anu teu terbatas ieu, bahkan cahaya henteu tiasa ngaluarkeun cahaya. Sanaos gravitasi teu aya watesna ngan ukur dina titik jumlahna nol dimana ruang lipet, liang hideung ieu narik matéri sareng énergi pikeun silih.

Kumaha liang hideung dibentuk

kumaha liang hideung ngabentuk dina rohangan

Liang hideung diwangun ku ukur béntang anu masif pisan. Nalika aranjeunna béak suluh dina tungtung umur, aranjeunna ambruk ku cara musibah sareng teu kaampeuh, sareng nalika aranjeunna ambruk, aranjeunna ngawangun sumur di luar angkasa - liang hideung. Upami aranjeunna henteu ageung, bahan anu ngajantenkeun aranjeunna tiasa ngajantenkeun runtuh sareng ngawangun bintang anu sakarat anu bieu ngaluarkeun cahaya: dwarf bodas atanapi béntang neutron.

Bédana liang hideung nyaéta ukuranana. Béntang mangrupikeun anu ngagaduhan massa anu sami sareng matahari sareng radius puluhan atanapi ratusan kilométer. Jalma anu beuratna ngahontal jutaan malah miliaran kali massa panonpoé mangrupakeun liang hideung supermasif dina inti galaksi.

Aya ogé liang hideung panengah, ratusan rébu massa matahari, sareng liang hideung mimiti dibentuk dina awal jagad raya, sareng massa na tiasa alit pisan. Daya tarik gravitasi aranjeunna saé pisan anu aranjeunna henteu tiasa uwal tina daya tarikna. Upami cahaya panggancangna di jagad raya urang teu tiasa dipareuman, maka moal aya anu tiasa dipareuman.

Angkatan tina liang hideung

galaksi sareng bentang

Sanaos kantos dipikirkeun yén liang hideung bakal narik sadayana dimana-mana sareng ngubaranana, ieu sanés masalahna. Pikeun planét, cahaya sareng zat sanésna bakal ditelepkeun ku liang hideung, anjeun kedah caket teuing sareng anjeunna janten katarik kana pusat kagiatanana. Sakali anjeun ngahontal titik teu balik, anjeun ngalebetkeun cakrawala acara, dimana anjeun moal kabur.

Sareng pas urang asup kana cakrawala kajadian, urang tiasa gerak, urang kedah tiasa gerak langkung gancang tibatan lampu. Ukuran liang hideungna leutik pisan. Liang hideung, sapertos anu aya di tengah-tengah galaksi, éta ngagaduhan radius dugi ka 3 juta kilométer. Aya langkungna kirang langkung 4 matahari sapertos urang. Upami liang hideung gaduh jisim anu sami sareng matahari urang, maka diaméterna ngan ukur 3 kilométer. Sakumaha biasa, rohangan ieu tiasa pikasieuneun, tapi sagala rupa anu aya di jagat raya.

Éta kedah ditekenkeun yén liang hideung tiasa ngajebak sagala masalah sareng rohangan-waktos nyalira di dinya. Henteu ngan ukur tiasa nangkep cahaya, tapi mangrupikeun pusat anu ngagaduhan pusat gravitasi anu tiasa nguatkeun sadaya anu urang carioskeun. Liang éta sorangan hideung lengkep sareng teu ngagaduhan fitur. Dugi ka ayeuna, aranjeunna henteu tiasa balik ka bumi kusabab pangaruh anu hébat dina lingkunganana. Éta ogé dikenal ku énergi anu luar biasa aranjeunna ngaleupaskeun.

Éta sababna mimiti kakeunaan liang hideung kusabab panggunaan jaringan kaca spion. Radioskop ieu tiasa ngukur radiasi tina luar angkasa. Éta henteu nunjuk urang ka jagad raya sapertos teleskop. Pikeun khusus ngadeteksi dua liang hideung, fluoroskop parantos dianggo. Salah sahijina nyaéta liang hideung anu paling hébat di tengah galaksi urang.

Évolusi tina liang hideung

Kusabab éta leutik sareng poék, urang moal tiasa niténan aranjeunna langsung. Kusabab ieu, para ilmuwan parantos lami curiga ayana. Hal anu dipikaterang ayana tapi teu tiasa ditingali langsung. Pikeun ningali liang hideung anjeun kedah ngukur massa daérah luar angkasa sareng milari daérah anu jumlahna ageung jisim poék.

Aya seueur liang hideung dina sistem bintang binér. Aranjeunna narik seueur massa tina bintang-bintang di sakurilingna. Nalika narik kualitas ieu, ukuran na ningkat sareng janten langkung ageung. Dina hiji dinten, bintang pendamping anu asalna tina massa bakal ngaleungit lengkep.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, salah sahiji hal anu paling ditaliti di jagad raya nyaéta kumaha carana liang hideung ngabentuk. Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kumaha liang hideung dibentuk sareng ciri naon waé.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.