kumaha teleskop a

cara ningali langit

Teleskop éta hiji penemuan nu revolutionized pangaweruh astronomi sapanjang sajarah. Nganggo sipat lénsa sareng kaca spion, tanggung jawab pikeun ngolah cahaya anu dipancarkeun ku objék ku kituna panon manusa tiasa ngagedékeun sareng nyandak gambar. Ayeuna aya rupa-rupa desain pikeun milih sareng asesoris borongan. Janten, sateuacan buru-buru mésér teleskop anu munggaran, anu hobi kedah terang kumaha cara teleskop, komponénna, sareng watesanana. Ku cara kieu, anjeun tiasa nyingkahan kuciwa ku pameseran anu goréng. Loba jalma teu nyaho kumaha teleskop a.

Kusabab ieu, kami bakal ngajelaskeun léngkah-léngkah kumaha teleskop jalan sareng naon anu anjeun kedah perhatikeun pikeun diajar kumaha ngagunakeunana.

naon teleskop

ningali bulan

Kadang-kadang jalma gaduh ide preconceived naon teleskop tiasa nunjukkeun aranjeunna. Aranjeunna biasana ngaharepkeun ningali langkung rinci tibatan teleskop anu tiasa diungkabkeun ngaliwatan élmu optikna. Dina hal ieu, teleskop alus bisa salah dicirikeun salaku teleskop goréng. Salaku conto, planét-planét henteu pernah katingali ageung sareng éndah. Gambar anu dicandak ku panyilidikan ruang angkasa nalika aranjeunna nganjang ka planét anu béda-béda kadang kaget urang.

Kecap teleskop asalna tina akar Yunani: hartina "jauh" jeung "ningali". Éta mangrupikeun alat optik anu parantos janten alat dasar dina élmu astronomi, ngamungkinkeun seueur kamajuan sareng pamahaman anu langkung saé ngeunaan jagat raya.

Instrumén ngabantosan ningali objék anu jauh pisan sacara langkung rinci. Teleskop néwak radiasi cahaya, ngadeukeutkeun gambar objék anu jauh. Jasa pikeun:

  • Astronomi ngarebut gambar objék stellar.
  • Hal ieu dipaké pikeun niténan objék jauh dina widang handap: navigasi, eksplorasi, panalungtikan sato (manuk), jeung angkatan bersenjata.
  • Salaku alat pangajaran pikeun murangkalih pikeun ngamimitian élmu.

kumaha teleskop a

kumaha gawéna teleskop

Pikeun ngartos kumaha teleskop jalanna, aya 2 hal anu kedah diperhatoskeun:

  • Paripolah panon manusa: urang kedah ngartos eta pikeun ngaronjatkeun kaahlian maranéhna.
  • jenis teleskop - bisa nyaho kumaha aranjeunna jalan. Urang bakal ningali anu paling umum, nyaéta teleskop pantulan sareng teleskop réfraksi.
  • paripolah panon manusa – Panon diwangun ku pupil (anu tindakan minangka lénsa) jeung rétina (anu ngagambarkeun cahaya). Nalika ningali objék anu jauh, cahaya anu dipancarkeun jarang. Lensa alam panon urang (murid) ngagambarkeun gambar leutik pisan kana rétina. Lamun hiji obyék deukeut, eta emits leuwih lampu sarta nambahan ukuranana.

Dina kasus teleskop, éta ngagunakeun lénsa jeung kaca spion pikeun ngumpulkeun saloba mungkin cahaya tina hiji obyék, museurkeun radiasi ieu, sarta ngarahkeunnana kana panon. Hal ieu ngajadikeun objék jauh kasampak hadé tur leuwih badag.

jenis teleskop

kumaha teleskop dianggo pikeun ningali langit

Sanaos aya sababaraha jinis (malah aya jinis angka), anu paling umum sareng éfisiénna nyaéta:

  • Teleskop pantulan: Éta sanés teleskop ageung, anjeun tiasa nganggo sanés ngan ukur lénsa tapi ogé kaca spion. Dina hiji tungtung, urang bakal boga titik fokus (lensa input pikeun starlight), lajeng urang bakal boga eunteung kacida digosok di handap (kutub sabalikna) nu bakal ngagambarkeun gambar. Saolah-olah éta teu cukup, satengahna aya kami bakal boga eunteung leutik sejen pikeun "ngabengkokkeun" gambar, nu bakal jadi hambalan panungtungan saméméh mindahkeun eyepiece nu, nu bakal dipaké pikeun nempo sisi teleskop.
  • teleskop réfraktor: Éta teleskop anu panjang pisan. Dina hiji tungtung urang bakal boga titik fokus (lensa badag nu bisa museurkeun saloba mungkin cahaya, eta boga panjang fokus panjang), sarta di tungtung séjén mangrupa eyepiece (lensa leutik nu urang bakal kasampak; eta boga. focal length panjang) fokus pondok). Cahaya tina béntang (objék pikeun dititénan) asup ngaliwatan titik fokus, ngarambat ngaliwatan panjang fokus panjang dibentuk ku ukuranana badag, lajeng gancang dimimitian jalur pondok ngaliwatan panjang fokus eyepiece urang, nyata enlarging gambar. Beuki lila teleskop réfraksi, gambarna beuki digedékeun.

bagian tina teleskop

Pikeun leres terang kumaha teleskop jalanna, urang kedah terang bagian-bagianna. Henteu sakabéh teleskop sacara éksklusif ngagunakeun lénsa. Aya sababaraha jinis teleskop anu tiasa nganggo kaca spion. Henteu masalah naon teleskop dipaké, fungsi utamana nyaéta pikeun konsentrasi saloba cahaya mungkin jeung nyadiakeun gambar seukeut objék jauh.

Tujuanana bisa mangrupa lénsa (atawa eunteung) kalawan aperture husus atawa diaméterna nu, lamun cahaya katampi, concentrates eta di tungtung séjén tina tabung optik. Tabung optik tiasa didamel tina orat, kardus, logam, atanapi bahan sanés.

Titik dimana cahaya dikonsentrasikeun disebut titik fokus, sareng jarak tina lensa ka titik fokus disebut panjang fokus. Rasio fokus atawa radius nyaéta babandingan antara aperture jeung panjang fokus, éta ngagambarkeun kacaangan sistem jeung sarua jeung jumlah f-stop disimpen sapanjang panjang fokus (rasio fokus = panjang fokus / aperture).

Rasio fokus leutik (f/4) nyadiakeun gambar nu leuwih caang batan rasio fokus badag (f/10). Upami fotografi diperyogikeun, sistem kalawan rasio fokus leutik leuwih desirable sabab waktu paparan bakal pondok.

Langkung ageung aperture (diaméter) teleskop, langkung seueur cahaya anu dikumpulkeun sareng gambar anu hasilna bakal langkung terang. Hal ieu penting sabab ampir kabéh objék celestial pohara taram sarta cahaya maranéhanana pohara taram. Dua kali diaméter teleskop quadruples wewengkon nu narima cahaya, nu hartina teleskop 12 inci narima 4 kali leuwih lampu ti teleskop 6 inci.

Nalika urang ningkatkeun aperture, urang bakal ningali béntang anu gedéna samar. Gedéna nyaéta kacaangan hiji obyék celestial. Nilai anu caket sareng 0 terang. magnitude négatip pisan caang. Panon bisa ningali handap ka gedena 6, nu pakait jeung béntang samar di ujung pisibilitas.

Teleskop diaméterna leuwih badag teu ngan ngidinan Anjeun pikeun nempo objék darker. Sajaba ti éta, ningkatkeun jumlah detil, nyaéta ningkatkeun résolusi. Astronom ngukur résolusi dina detik busur. Resolusi teleskop bisa diuji ku cara niténan separation antara dua béntang, anu separation katempo atawa sudut dipikawanoh.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan cara teleskop jalan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.