Kumaha pangaruh aerosol dina iklim global?

Aerosol

Dina dinten ka dinten urang nganggo produk anu ngajantenkeun kahirupan langkung raoseun; nanging, sababaraha diantarana ngabahayakeun pisan, boh pikeun diri urang ogé pikeun lingkungan, sapertos halna pikeun aerosol.

Sanaos tiasa janten luar biasa, berkat gunungapi Islandia anu urang tiasa terang kumaha aerosol mangaruhan iklim global.

Ieu gunungapi anu narik pisan pikeun terang kumaha pangaruh aerosol, kumargi antara taun 1783 sareng 1784, celah Laki gunungapi Holuhraun ngaluarkeun belerang dioksida salami dalapan bulan, nyababkeun kolom partikel ageung di Atlantik Kalér. Semprot alami ieu ngirangan ukuran leteran awan, tapi aranjeunna henteu nambihan jumlah cai dina cai sapertos anu dipendakan ku tim ilmuwan anu dipimpin ku University of Exeter (Inggris).

Ku cara kieu, panaliti yakin yén hasilna, anu parantos diterbitkeun dina hiji panilitian dina jurnal 'alam' tiasa ngirangan kateupastian dina proyéksi iklim ka hareup ngajelaskeun dampak aerosol sulfat tina émisi industri ngeunaan parobihan iklim.

Gunung seuneuan Islandia

Aerosol aranjeunna meta salaku inti anu nguap cai dina atmosfir kondensasi pikeun ngawangun awan. Sanaos aya aerosol sulfat industri, aya sumber alami sanés sapertos ngaleupaskeun sulfur dioksida salaku akibat tina letusan gunungapi.

Salami letusan gunungapi Holuhraun anu terakhir, anu lumangsung dina 2014-2015, éta ngaluarkeun antara 40.000 sareng 100.000 ton belerang dioksida unggal dinten nalika fase bitu na. Para ahli ngagunakeun modél sistem cuaca canggih anu, digabungkeun sareng data anu diala tina satelit NASA, tiasa mendakan ukuran tetesna cai turun dina ukuran, ngahasilkeun fraksi sinar panonpoé anu langkung ageung katingali janten rohangan. Jadina, hawa janten tiis.

Kusabab kitu, panaliti yakin yén sistem awan "ditangtayungan kalayan saé" tina parobahan aerosol dina atmosfir.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.