Komet Neowise

komet Neowise

Sakuliah jagad raya aya sajumlah ageung komet anu tiasa mangaruhan orbit urang. Salah sahijina nyaéta Komet Neowise. Mangrupikeun salah sahiji komet paling caang anu parantos ditingali tina planét urang. Éta tiasa ditingali dina Juni 2020 sareng éta lumayan ngareuwaskeun.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng panasaran komet Neowise.

Ciri utama

komet tina 2020

Komet Neowise penting pisan ilmiah. Éta tiasa dipiharep gaduh kacaangan tingkat 2, nyaéta ngagaduhan kacaangan anu luhur, ngamungkinkeun urang ningali ti kajauhan tanpa kedah teleskop atanapi teropong. Deui, ieu komet ti Awan Oort. Data ieu penting sabab komet ieu sering ngandung bahan baku tina nebula anu ngawangun sistim tatasurya urang. Kukituna, aranjeunna nyayogikeun seueur inpormasi ngeunaan asal muasal jagat raya.

Maka mangrupikeun salah sahiji komet paling caang anu parantos ngalangkungan Bumi dina sababaraha dasawarsa terakhir, ngantunkeun urang kasempetan pikeun ningali éta ku panon taranjang dina bulan ieu sareng ngalangkungan planet urang deui, prévisible, dina ngeunaan 6.800 taun.

Éta tiasa ditingali pikeun saminggu 11-17 Juli. Komet Neowise katingali teu lami sateuacan matahari terbit (sakitar 6 enjing), nyarios ka Spanyol (beulahan bumi kalér). Pikeun mendakanana, anjeun ngan ukur kedah ningali ka belah wétan-kalér, di handapeun cakrawala. Dina tingkat anu handap, anjeun tiasa ningali sakedik halangan dina cakrawala. Éta ogé penting pikeun ayana di daérah anu saeutik polusi cahaya pikeun tiasa pinuh ngahargaan sakabeh langit.

Waktu anu paling caket di Bumi nyaéta tanggal 23 Juli, sareng sakitar 103 juta kilométer langkung caket ka Bumi dina skala 4. Jarakna cukup ageung anu teu aya bahaya pangaruh, janten teu aya alesan hariwang ngeunaan fenomena ieu. Nanging, sanaos tanggal anu pang caketna sareng Bumi nyaéta 23 Juli, Komet Neowise katingali ku mata taranjang, sareng intensitasna tetep di tingkat 2 dugi ka Rebo, 15 Juli.

Asalna Komet Neowise

langit bentang sareng benda langit

Komandanna kauninga dina 27 Maret 2020 dina gambar infra red. Éta kauninga nalika proyék Objék Bumi caket ku teléskop luar angkasa Infrared Survey Explorer (WISE) NASA. Teleskop luar angkasa ieu tiasa ngadeteksi obyék 17 gedena anu ngagambarkeun hiji, 0.8 'ukuran sudut. Saeutik demi saeutik sawatara pengamat tiasa negeskeun kagiatanana salaku komet, ngukur koma anu cukup kentel dugi ka diaméter 2 'sareng buntut panjang 20 ".

Komet C / 2020 F3 (NEOWISE) ngagaduhan orbit kuasi-parabola janten sanés énggal, jalan na sateuacanna sakitar 3.000 taun ka pengker. Perihelion na salajengna nyaéta tanggal 3 Juli 2020 kalayan jarak ngan ukur 0.29 AU ti Surya, sareng pendekatan na anu pang caketna sareng Bumi. sababaraha dinten sanggeusna dina 23 Juli 2020 tabuh 0.69 AU ti planet urang.

Éta ngagaduhan paningkatan anu luar biasa gancang dina kacaangan anu biasa urang di komét sanés. Kurva lampu stabil sapanjang bulan Méi kalayan parameter skala mutlak m0 = 7. Nilai-nilai ieu pakait sareng inti sakitar dua kilométer diaméterna sareng tingkat kagiatan luhur n = 5. Anjeun kedah terang yén aya indéks anu nganyatakeun résiko komet dibubarkeun nalika lintasanana. Dina hal ieu, Komet Neowise gaduh résiko buruk sedeng dumasar kana wates kasalametan Bortle.

Komet Neowise Timeline

ciri neowise komet

Dina 10 dinten kahiji Juni, kacaangan Komet Neowise teras-terasan ningkat, ngahontal tingkat 7. Numutkeun tren ti bulan Méi, kacaanganna satengah langkung handap tina anu diarepkeun, sanaos ieu tiasa kusabab luhurna pengamat kidul. Upami urang diajar ukuran koma anu dititénan, éta ogé turun nalika tanggal sareng kondensasi naék. Sadaya ieu negeskeun yén perkiraan kapangaruhan ku jangkungna lemah sareng surup.

Untungna, antara tanggal 22 sareng 28 Juni, komet ngadeukeutan kirang langkung 2 ° ti Matahari, lebet lapangan kaméra LASCO-C3 tina teleskop luar angkasa SOHO, teleskop ieu didaptarkeun pikeun niténan suasana luar Matahari ngagaduhan coronagraphs anu disumputkeun ku aranjeunna. cahaya langsung tina piringan surya anu ngamungkinkeun ngadaptar, salian ti émisi Matahari, objék caang anu ngadeukeutan sudut sakumaha anu kasusna seueur komet.

Kituna, urang tiasa niténan di tempat kumaha komet ngadeukeutan perihelion dina kaayaan anu saé, ngahasilkeun buntut lebu sareng buntut ion, sareng ngamungkinkeun urang ngukur kacaangannana. Ngaronjat gedena kacaangan ti 2 dugi ka 3 dina 6 dinten. Ieu negeskeun yén éta tetep aya dina kurva lampu anu diprediksi sami. Dugi ka 11 Juli 2020, komet parantos tiasa dititénan kalayan sampurna ku panon taranjang handapeun bintang Capella del Auriga, masih nalika magrib subuh tapi langkung saé langkung luhur ti dinten-dinten kamari.

Langlayangan ngajauhan

Saatos pendekatan anu pang caketna ka Bumi, dina tanggal 23 Juli, jarak ti Amérika Serikat nyaéta 0,69. Di planét urang, kacaangan komet terus ngirangan dugi ka janten teu katénjo ku mata taranjang saageung 4.5 kacaangan. Sanaos ditingali ngalangkungan teropong, sanaos cahaya bulan, buntutna masih kénéh caang sareng tiasa dititénan. Koma na tetep dina kisaran sudut sakitar 8 menit (300.000 km jarak mutlak), sareng kondensasi teraskeun ka tingkat 6 sareng masih kuat pisan. Panjang buntut anu dititénan kalayan teropong nyaéta 3 derajat.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, komet ieu mangrupikeun salah sahiji anu paling dikenal sareng dititénan ku para ahli sareng amatir. Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan komet Neowise sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.