Klorofluorokarbon

Pasti nalika anjeun nguping ngeunaan liang dina lapisan ozon anu gas-gas anu jawab éta diitung. Bahan kimia utama anu nyababkeun turunna konsentrasi ozon atmosfir nyaéta klorofluorokarbon. Ieu mangrupikeun bahan kimia gas anu dianggo ti saprak didirikeun taun 1928. Éta ogé dikenal ku akronim CFC. Aranjeunna ditalungtik sacara rinci sareng nunjukkeun yén pasipatanana ngabahayakeun henteu ngan ukur kaséhatan masarakat tapi ogé lapisan ozon. Maka, panggunaan na dilarang.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon ari klorofluorokarbon, ciri naon sababna ngancurkeun lapisan ozon.

Naon ari klorofluorokarbon

Klorofluorokarbon

Ieu mangrupikeun bahan kimia anu diwangun ku atom karbon, fluorin, sareng klorin. Maka namina. Atom ieu kagolong kana kelompok halocarbons anu mangrupakeun gugus gas henteu toksik atanapi gampang kaduruk. Éta asalna mimitina pikeun 1928 salaku alternatip pikeun sagala rupa bahan kimia anu dianggo dina kulkas. Aranjeunna teras dianggo salaku propelan dina inséktisida, cet, kondisioner rambut, sareng produk perawatan kaséhatan anu sanés.

Antara taun 50an sareng 60an éta dipaké dina AC pikeun bumi, mobil sareng kantor. Sadaya kagunaan ieu ngajantenkeun klorofluorokarbon disebarkeun sacara global. Dina waktos éta panggunaan bahan kimia ieu ningkat sakitar sajuta métrik ton anu dihasilkeun taunan ti ngan di Amérika Serikat. Engké éta ningkat panggunaan na langkung. Éta ngahontal dugi yén éta dipaké salaku aerosol, refrigerant nyaéta, niupan agén pikeun busa, bahan bungkus sareng dina pelarut.

Paling umum produk klorofluorokarbon

Klorofluorokarbon dina produk

Bahan kimia ieu henteu ngagaduhan sumber alami anu asalna. Éta bahan kimia anu diciptakeun ku manusa pikeun seueur kagunaan. Éta dipaké salaku kulkas, propél sareng pelarut industri pikeun pembuatan busa. Éta ogé dilayanan salaku agén pembersih dina pembuatan produk éléktronik. Kitu panggunaanna, pangaruh kana lapisan ozon ningkat pisan dina waktos anu pondok. Gas ieu dipikanyaho ngancurkeun ozon stratospheric kana tingkat anu radiasi sinar ultraviolét surya anu ngabahayakeun tiasa dugi ka permukaan.

Diantara produk klorofluorokarbon paling populér urang ngagaduhan hal-hal ieu:

  • Kulkas aya dina AC.
  • Kulkas.
  • Propésants dina aerosol.
  • Inhalers pikeun ngadalikeun asma. Engké ieu dilarang pikeun ngirangan pangaruh kana stratosfir.
  • Haloalkanes dina pesawat.
  • Pelarut hoyong gajih langkung gancang.

Pangaruh négatip tina klorofluorokarbon di atmosfir

Sakumaha didadarkeun di sateuacan, bahan kimia ieu dipikanyaho ngarusak lapisan ozon. Ieu ngandung harti yén seueurna radiasi sinar ultraviolét panonpoé tiasa nembus stratosfera sareng ngahontal permukaan bumi. Éta katingalina gaduh seueur pangaruh négatip pikeun kaséhatan urang sorangan. Sareng éta, sabab éta mangrupikeun rupa-rupa sanyawa anu henteu aya kimia, panginten éta bakal bahya dina atmosfir. Nanging, ku jalanna waktos kapendak éta diréaksikeun sareng radiasi ultraviolét dina atmosfir, khususna di stratosfer.

Dina lapisan atmosfir ieu aya konsentrasi ageung ozon anu ngabantosan urang ngirangan radiasi ultraviolét anu ngahontal urang ti panonpoé. Konsentrasi ozon ageung ieu dipikaterang salaku lapisan ozon. Nalika klorofluorokarbon berinteraksi sareng radiasi, éta ngalaman dékomposisi fotolitik anu ngajantenkeun urang janten sumber klorin anorganik. Nalika klorin dileupaskeun dina bentuk atom aranjeunna sanggup ngatalisan konvérsi molekul ozon kana oksigén. Ieu ngandung harti yén éta nyepetkeun réaksi kimia anu alami pikeun ngarobah ozon kana oksigén.

Urang émut yén hiji molekul ozon diwangun ku 3 atom oksigén. Oksigén atmosfir diwangun ku dua atom oksigén. Ku cara kieu, klorin janten katalis pikeun ningkatkeun tingkat sareng jumlah réaksi kimia anu ngarobah ozon kana oksigén. Kukituna nepi ka 100.000 molekul ozon dirusak pikeun unggal atom klorin anu dileupaskeun. Sadaya alesan ieu naha klorofluorokarbon aya hubunganana sareng karuksakan lapisan ozon.

Sanés sanés bahan kimia ieu langsung ngancurkeun ozon anu aya dina stratosfer, tapi langkung-langkung yén réaksi kimia kedahna pikeun éta. Nanging, laju dimana klorofluorokarbon bakal dipancarkeun kana atmosfir nyababkeun sajumlah ageung ozon stratospherik ngaleungit. Ngaleungitkeun lapisan ozon ngagaduhan akibat anu parah pisan sareng salajengna ningkatkeun polusi kimia. Sareng éta ozon tanggung jawab nyerep seueurna radiasi sinar ultraviolét panonpoé anu antara panjang gelombang 280 sareng 320 nm sareng yén éta ngabahayakeun pikeun sato sareng tutuwuhan organisme sareng manusa, tangtosna.

Liang ozon

Pamakéan bahan kimia ieu dina proporsi ageung parantos nyababkeun nyiptakeun liang dina lapisan ozon. Éta sanés aya liang nyalira anu teu aya konsentrasi ozon. Éta ngan saukur daérah dimana konsentrasi ozon jauh sahandapeun normal. Konsentrasi ieu cukup handap pikeun henteu ngantep radiasi ultraviolét tetep aya di daérah sareng nembus permukaan bumi.

Sanaos klorofluorokarbon dilarang, sabab ngagaduhan inersitas kimia anu hébat sareng henteu leyur, bahkan ayeuna, seueur bahan kimia anu dikaluarkeun nalika taun-taun sateuacanna masih kénéh dipendakan. Ieu kusabab aranjeunna gaduh umur panjang dina suasana. Ti saprak 1987 protokol Montreal ngakuan sanyawa kimia ieu ngabahayakeun sareng perjanjian internasional sanés anu ngagabung anu nyababkeun atanapi larangan bahan kimia ieu, sabab éta ogé bertindak salaku gas rumah kaca.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, klorofluorokarbon gaduh pangaruh négatip anu hébat dina atmosfir, ogé sato, pepelakan sareng manusa. Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan klorofluorokarbon.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.