Naon anu ngarobih kalepatan sareng kumaha cara ngawangunna

Kasalahan buana ngarobah

Dinten ieu kami badé nyarioskeun ngeunaan hiji aspék anu aya hubunganana sareng téktonik piring: ngarobih kalepatan. Ayana parantos ngondisikeun pembentukan seueur jinis relief sareng penting pisan dina géologi. Dina tulisan ieu anjeun bakal diajar naon kasalahan ngarobih sareng kumaha cara ngahasilkeunana. Salaku tambahan, anjeun bakal diajar naon pangaruhna kana géologi bumi.

Naha anjeun hoyong terang sadayana anu aya hubunganana sareng kagagalan ieu? Terus maca 🙂

Jenis tepi antara piring

Jenis tepi antara piring

Sakumaha teori tiori tektonik pelat, kulit bumi dibagi kana lempeng tektonik. Unggal pelat ngalih kalayan kecepatan konstan. Di pasisian antara piring aya ningkat kagiatan seismik kusabab kakuatan gesekan. Aya sababaraha jinis pasisian antara pelat gumantung kana sifatna. Éta gumantung kana naha plak dirusak, dihasilkeun, atanapi ngan saukur dirobih.

Kanggo terang asal usulna parobihan transformasi, urang kedah terang jinis sisina anu aya diantara pelat. Mimiti, urang mendakan tepi anu béda-béda. Di jerona, ujung pelat dipisahkeun ku nyiptakeun dasar laut. Kadua nyaéta ujung konvergen dimana dua pelat bawana tabrakan. Gumantung kana jinis piring, éta bakal pangaruhna béda. Tungtungna, urang mendakan ujung pasif, numana moal piagam didamel atanapi ancur.

Di pasip pasisian aya setrés geser tina piring. Pelat tiasa sagara, buana, atanapi duanana. Kalepatan anu ngarobih kapendak di tempat-tempat tempat pelatna mindahkeun sakumaha bagéan anu teu leres dina jurang sagara. Dina awal tiori ieu panginten éta jurang laut aranjeunna parantos kabentuk ku ranté anu panjang sareng teras-terasan. Ieu kusabab pamindahan horizontal sapanjang kalepatan. Nanging, nalika ditingali sacara raket, éta tiasa ditingali yén pamindahanana persis sajajar sareng kalepatan. Ieu ngajantenkeun arah anu diperyogikeun pikeun ngahasilkeun perpindahan gunung jitu teu kajantenan.

Kapanggihna ngarobih kalepatan

Karakteristik tina lepat transformasi

Kasalahan ngarobih kapendak teu lami sateuacan éksposisi tiori tektonik pelat. Éta kapendak ku élmuwan H. Huzo Wilson taun 1965. Anjeunna kagolong di Universitas Toronto sareng nunjukkeun yén kasalahan-kasalahan ieu nyambung tina sabuk aktif global. Sabuk ieu mangrupikeun ujung anu konverg sareng diverging anu parantos urang tingali tadi. Sadaya sabuk aktif global ieu dihijikeun dina jaringan kontinyu anu ngabagi permukaan bumi kana lempeng anu kaku.

Maka, Wilson janten élmuwan munggaran anu nunjukkeun yén Bumi diwangun ku pelat masing-masing. Anjeunna ogé anu nyayogikeun élmu ngeunaan béda pamindahan anu aya dina kalepatan.

Ciri utama

Kasalahan Ngarobih Samudera

Kaseueuran lepat ngarobih gabung sareng dua ruas gunung tengah laut. Kasalahan ieu mangrupikeun bagian tina garis putus di kerak laut anu katelah zona patah. Zona ieu ngalangkungan kalepatan anu ngarobih sareng sadaya ekstensi anu tetep teu aktip dina jero piring. Zona ngarecah aranjeunna dipendakan unggal 100 kilométer sapanjang sumbu tina jambatan sagara.

Kalepatan transformasi anu paling aktif nyaéta anu ngan ukur antara dua bagéan anu ngasingkeun tina gunung. Dina dasar laut aya ruas jambatan anu ngalir dina arah anu sabalikna tina dasar laut anu nuju dihasilkeun. Janten di antara dua bagéan gunung éta dua pelat padeukeut ngagosok nalika ngumbara sesar.

Upami urang ngalih ti daérah aktif tina peujit, éta urang mendakan sababaraha daérah anu teu aktip. Di daérah-daérah ieu, patah tulang diawétkeun siga anu aya topografi topografi. Orientasi daérah anu rusak nyaéta sajajar sareng arah gerak pelat dina waktos dibentuk. Ku alatan éta, struktur ieu penting nalika pemetaan arah gerak piring.

Peran anu sanés ngarobih kalepatan nyaéta nyayogikeun cara-cara motong sagara, anu parantos didamel dina jambatan gunung, Éta diangkut ka daérah karusakan. Daérah-daérah ieu dimana pelatna musnah sareng dilebetkeun deui kana jubah bumi disebut lombang laut atanapi zona subduksi.

Dimana kasalahan-kasalahan ieu dipendakan?

Dipotong dina kasalahan San Andrés

Kaseueuran kalepatan ngarobih aya dina baskom sagara. Nanging, sapertos anu disebatkeun sateuacanna. aya ujung pelat anu bénten-bénten. Ku alatan éta, sababaraha kasalahan meuntas kerak buana. Conto anu kawéntar nyaéta kasalahan San Andreas di California. Kasalahan ieu nyababkeun seueur lini di kota. Kitu kanyaho na yén pilem malah dilakukeun dimana karuksakan anu disababkeun ku kagagalan éta disimulasikeun.

Conto sanésna nyaéta kasalahan Alpine di Selandia Anyar. Kasalahan San Andreas nyambungkeun pusat ékspansi anu aya di Teluk California sareng zona subduksi Cascade sareng Mendocino Transforming Fault, ayana di sapanjang basisir Northwest Amérika Serikat. Pelat Pasipik ngalih ka arah barat laut sapanjang sesar San Andreas. Pikeun nuturkeun gerakan anu dituluykeun ieu, mangtaun-taun daérah Baja California tiasa janten pulau anu misah ti sapanjang basisir kulon Amérika Serikat sareng Kanada.

Kusabab ieu bakal kajadian dina skala géologis, teu penting teuing hariwang ayeuna. Anu kedah janten perhatian mutlak nyaéta kagiatan seismik anu micu kalepatan. Aya seueur gerakan seismik anu kajantenan di daérah ieu. Gempa mangrupikeun penentu musibah, kaleungitan harta benda sareng nyawa. Wangunan San Andrés siap pikeun tahan lini. Nanging, gumantung kana kaseriusan kaayaan, éta tiasa nyababkeun musibah nyata.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, bumi sareng kerak laut urang hésé dipikaharti. Operasi na cukup rumit sareng deteksi na janten langkung diperyogikeun. Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kalepatan anu ngarobih sareng akibat di darat sareng bantuan laut.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.