Kalénder abad pertengahan

kalénder abad pertengahan

Kalénder mangrupikeun salah sahiji tés tina konsép waktos sosial. Ku nganalisis éta, urang tiasa kéngingkeun inpormasi ngeunaan ciri masarakat anu sanés. Hubungan antara kapercayaan populer sareng kapercayaan Kristen, struktur sosial, konsép kahirupan manusa, jst. Éta parantos kagambar dina kalénder artistik atanapi sastra anu nunjukkeun ciri-ciri ieu, ogé ungkapan verbal anu urang sebut paribasa. Dinten ieu urang badé nyarioskeun kalénder abad pertengahan.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan sajarah, pentingna sareng kumaha anjeun tiasa ningali kalénder abad pertengahan.

Riwayat kalénder abad pertengahan

asal bulan

Salila Abad Pertengahan, kalénder anu dianggo dina dokumén abad pertengahan di nagara-nagara Kristen di Semenanjung Iberia bénten sareng kalénder anu urang anggo ayeuna. Disisi lain, kalénder utami ditandaan ku jaman Spanyol, sanaos urang bakal ningali model anu sanésna. Di sisi anu sanésna, tanggal sareng dinten sasih nuturkeun kalénder Romawi sareng waktos beurang nuturkeun waktos normal anu dianggo dina biara.

Cara kencan ieu sigana parantos dianggo di Semenanjung Iberia ti saprak abad ka-XNUMX, sareng diwanohkeun sacara lega di Visigoths sareng Abad Pertengahan Tinggi. Sacara umum asal na dipercaya nunjukkeun ka Hispanik anu netep ku urang Romawi. Numutkeun sudut pandang ieu, éta kajantenan dina 38 SM, nyaéta, dina 716 nalika kota Roma didirikeun, sanaos kami terang yén éta henteu. Éta leres-leres kajantenan dugi ka akhir perang Cantabrian di 19 SM.

Kusabab kitu, upami urang ngagaduhan dokumén tanggal dumasar kana jaman Hispanik, urang kedah ngirangan 38 taun sareng urang bakal kéngingkeun taun saluyu sareng kalénder anu ayeuna. Salaku conto, upami dokumén tanggal dina nyaéta 1045, teras ngitung taun numutkeun kalénder kami: 1045 - 38 = 1007, nyaéta, éta pakait sareng taun 1007 kalénder urang.

Nyaéta Kristen

Abdi Hispanik

Dina taun 532, biarawan Dionysius the Meager ngitung tanggal dimana Yesus Kristus bakal lahir: 25 Désémber 752 saatos didirikeun Roma. Salaku hasil tina kajadian anu luar biasa ieu, netepkeun yén saatos 31 Désémber 752, ti saprak didirikeun Roma, éta dituturkeun ku 1 Januari taun 1 jaman Kristen. Dugi ka ayeuna, itungan pasti anu Dionysus anggo pikeun nyimpulkeun kacindekan kalénder ieu henteu dipikaterang. Tungtungna éta tungtungna salah antara bédana 4-7 taun. Nanging, ti saprak elaborasi na, éta parantos ngitung taun kami.

Kuring ogé kedah émut yén taun 0 henteu dianggap. Éta nalika aranjeunna mimiti nganggo singketan AD anu hartosna anno domini atanapi taun Gusti. Aya sababaraha cara ngagunakeun kencan jaman Kristen gumantung kana dinten anu dipilih pikeun sataun dimimitian. Hayu urang tingali naon sababaraha jinis anu aya:

  • Taun Sunatan: sataun dimimitian tanggal 1 Januari sareng modeu anu ayeuna urang anggo. Éta ogé dipaké pikeun ngamimitian taun sipil Romawi. Mangrupikeun jinis taun anu dianggo ku raja-raja Merovingian dina abad ka-XNUMX. Kitu balesan anu tiasa nyebarkeun ka sadayana Éropa ti abad ka-XNUMX. Kadatangan di Spanyol sareng status resmina dimimitian dina abad ka-XNUMX.
  • Taun inkarnasi: di dieu taun dimimitian dina 25 Maret, nalika Virgin Mary nyandung Yesus, nyaéta, salapan bulan sateuacan kalahiran Kristus.

Taun Inkarnasi tiasa tanggal dina dua cara anu béda. Di hiji sisi, urang ngagaduhan itungan Pisan anu dianggo di Pisa sareng Siena di antara kota-kota sanés di Tuscany Italia. Pikeun tiasa ngalih ka kalénder anu sanés, éta bakal cekap ngirangan sataun tina tanggalna upami aya di antara 25 Maret sareng 31 Désémber sareng tetep sami salami aya dina interval anu sanés.

Di sisi anu sanésna urang itungan Florentine. Taun dimimitian di dieu dina 25 Maret, tapi saatos Virgin Mary nyandung Yesus Kristus. Teras, upami tanggal Florentine aya diantara tanggal 1 Januari sareng 24 Maret, sataun kedah ditambih kanggo mindahkeun kana itungan urang. Upami tanggal Florentine aya diantara tanggal 25 Maret sareng 31 Désémber éta tetep sami. Éta dianggo di Makuta Aragon dugi ka pamaréntahan Pedro IV.

Kalénder abad pertengahan: taun-taun sanés

fitur kalénder abad pertengahan

Aya jinis taun sanés dina kalénder abad pertengahan. Hayu urang tingali naon éta:

  • Taun lahirna: taun dimimitian dina dinten kalahiran Kristus anu 25 Désémber. Éta dianggo utamina di nagara-nagara Italia sareng di nagara-nagara sanés abad ka-1350. Anjeunna didirikeun salaku pejabat di Aragon di 25. Dina hal ieu, upami tanggal éta antara 31 Désémber sareng XNUMX Désémber, sataun kedah dikirangan ti tanggal éta. Sésa dinten anu kasumpingan.
  • Taun kabangkitan: éta mangrupikeun jinis terakhir taun anu aya dina kalénder abad pertengahan. Éta anu paling rumit pikeun mindahkeun kana kalénder kami saprak Easter Sunday henteu ngagaduhan dinten anu tetep. Éta gumantung kana kalénder bulan sareng nalika perayaan Minggu Suci parantos ditangtoskeun.

Bulan taun

Tina kalénder abad pertengahan bulan taun anu aya dina dokumén anu aya ti Abad Pertengahan luhur sasari. Upami dina kalénder Romawi saatos réformasi Julian anu ngabagi taun janten 12 bulan, sapertos urang terang ayeuna. Hayu urang tingali naon sasih kalénder abad pertengahan:

  • Januari: namina asalna tina kecap panto sareng aya hubunganana sareng Déwi Janus. Ieu kusabab éta bulan anu ngarah taun.
  • Pébruari: éta asalna tina nami februa anu hartosna festival pemurnian. Urang kedah émut yén dina kalénder Julian salami taun anu teu tiasa dipisahkeun ku 4 urang kabisat, sedengkeun dina urang éta unggal 4 taun.
  • Maret: Mangrupikeun sasih khusus kanggo Déwa Perang.
  • April: anu namina asal teu pasti.
  • Mei: nami éta tiasa asalna tina déwi Romawi Maia anu pésta Romawi sohor salami bulan éta.
  • Juni: ngaran bulan asalna tina pangadeg républik Romawi.
  • Juli: éta mangrupikeun nami pikeun ngahargaan Julius Caesar anu henteu aya asam dina bulan ieu.
  • Agustus: 3030 30 aktip disebut Sextilis, tapi ti 8 SM bau Kaisar Augustus disebat augustus.
  • Séptémber: Disebut cara kieu kusabab éta bulan katujuh ti saprak Maret
  • Oktober: Baheula éta bulan kadalapan ti saprak Maret.
  • Nopémber: Baheula bulan kasalapan ti saprak Maret
  • Desember: Baheula bulan kasapuluh ti saprak Maret

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kalénder abad pertengahan sareng sajarah na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.