Jam atom

waktos controller ku jam atom

Waktos, jam, menit, detik ... anu teu ningali rébuan sareng sakali jam sadidinten ningali naha anjeunna sumping telat atanapi mimiti pikeun janji, ningali sabaraha anjeun kénca turun damel atanapi kantun Tingali kumaha gancang waktos anjeun waktos nalika anjeun gaduh waktos anu senang di bar sareng rerencangan atanapi kulawarga. Aya jalma anu maju jam janten ati-ati sareng anu sanés anu telat dimana-mana kumargi aranjeunna henteu ningali jam dina waktosna. Tapi pastina anjeun parantos naroskeun ka diri nyalira, naha bakal aya jam anu sampurna disingkronkeun anu nandakeun waktos anu pas pikeun sadayana?

Leres éta aya, sareng disebatna jam atom. Mangrupikeun jam anu tiasa dianggo ku operasi konter anu nganggo résonansi atom atanapi geter. Éta mangrupikeun jam tangan buatan manusa anu paling akurat dugi ka ayeuna. Naha anjeun hoyong terang kumaha jalanna sareng naon ngadamelna? Tetep maca sareng terang sadayana rahasia na.

Kumaha jam atomna jalan

Jam atom NASA

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, terang waktos iraha waé panginten diperyogikeun pikeun ngadamel rencana sadidinten sareng tenang. Kusabab kitu, anjeun kedah gaduh jam anu parantos ditangtoskeun pikeun terang waktos dinten anjeun ayeuna. Jam anu mimiti atanapi telat teu aya gunana pikeun urang. Kalayan jam atom ieu henteu kajantenan ku urang sabab éta lalaki paling akurat anu kantos nyiptakeun.

Upami urang ngabandingkeun éta sareng arloji mékanis tradisional, anu dumasar kana operasi dina pendil, anu ieu mah béda. Kahiji dianggo sareng osilasi anu mindahkeun séri roda gigi anu saling pakait pikeun nyetél wirahma konstan anu nunjukkeun jalanna detik, menit sareng jam. Nanging, jam atom tiasa dianggo ku frékuénsi variasi énergi atom dina daérah spéktrum éléktromagnétik gelombang mikro.

Arloji ngagunakeun bahan anu disebut Maser. Mangrupikeun panguat gelombang mikro pikeun émisi radiasi anu dirangsang. Sanaon éta kompléks, éta henteu langkung ti sistem anu tiasa nguatkeun sinyal anu paling lemah sareng ngajantenkeun kana gelombang mikro spéktrum éléktromagnétik. Siga laser.

Maser ieu dipompa ku pamancar radio nganggo frékuénsi 0,000000001 detik per dinten. Akurasi pompa ieu saé pisan. Kusabab kitu, nalika émisi radio gandeng ku frékuénsi variasi variasi radiasi unsur atom, ion anu aya sanggup nyerep radiasi anu nyarios sareng ngaluarkeun cahaya. Sadaya ieu lumangsung berkat émisi gelombang radio.

Transformasi data kana waktos

mesin tina jam atom

Nalika ion nyerep radiasi sareng ngaluarkeun lampu, sél fotoéléktrik néwak momen anu pas dimana lampu dipancarkeun sareng ngaliwatan sirkuit ngamimitian hubunganana sareng méter. Konterna mangrupikeun bagian anu tiasa ngrekam jumlah kali gelombang anu diarepkeun mimiti ngaluarkeun.

Sadaya data anu diala dina konter waktos yén ion ngaluarkeun cahaya dialungkeun ka komputer. Éta nalika sadaya operasi diperyogikeun pikeun ngirimkeun pulsa ka panarima mimiti dilaksanakeun. Panarima tungtung nyaéta anu sacara visual nunjukkeun urang waktos anu leres.

Isotop anu digunakeun pikeun nyerep radiasi sareng ngaluarkeun cahaya nyaéta Cesium 133. Isotop ieu dipanaskeun sahingga tiasa ngaleupaskeun atomna sareng, ku muatan listrik anu dipiboga, éta tiasa dilakukeun ngalangkungan tabung kosong sareng medan éléktromagnétik anu janten saringan sahingga ngan ukur atom anu kaayaan énergi na anu diperyogikeun tiasa lulus.

Pentingna jam atom

presisi jam atom

Pasti anjeun parantos mikir ngeunaan gaduh jam atom kanggo gaduh katepatan anu pangsaéna di dunya sareng tong telat dimana waé. Nanging, éta mangrupikeun jam tangan anu ditujukeun pikeun panalitian dibéré katepatanana anu hébat. Éta henteu ngan ukur dianggo pikeun waktos-waktos réaksi kimia atanapi ngalaksanakeun ékspérimén dimana waktos mangrupikeun variabel anu penting pikeun diperhatoskeun. Éta rada mangpaat pikeun terang variasi anu aya dina kagancangan waktos.

Dugi ka ayeuna, salah sahiji ékspérimén anu paling lengkep sareng terkenal dimana jam atom parantos dianggo nyaéta ngirim pesawat dina arah anu berlawanan di sakuliling Bumi. Sakali pesawat angkat tina asal usulna, jamna dimimitian sareng waktos anu diperlukeun pikeun duanana sumping diukur. Ieu kumaha éta diverifikasi yén rélativitas khusus nahan. Épérimén sanésna nyaéta nempatkeun jam atom dina kolong gedong pencakar langit sareng anu sanésna dina hateup pikeun ningali bédana antara keduanya. Pikeun jenis ékspérimén ieu anjeun peryogi jam anu presisi hébat.

Ayeuna, jam atom ieu dipaké pikeun pembentukan satelit GPS anu biasa urang pake dina smartphone atanapi mobil urang. Ku alatan éta, waktu alat-alat ieu akurat pisan. Tina naon anu tiasa ditingali, éta henteu ngagaduhan panggunaan laboratorium anu terbatas, tapi sacara teu langsung dianggo ku urang sadayana.

Naha urang tiasa gaduh jam atom genggam?

jam tangan atom

Saha anu henteu hoyong gaduh arloji sakumaha tepatna ieu di tangan aranjeunna pikeun kamana waé terang waktos anu pasti. Nanging, jam atom moal pernah dugi ka leungeun urang. Aranjeunna ngagaduhan masalah ageung sareng éta pikeun ngagaduhan presisi anu saé meryogikeun lingkungan anu stabil pisan sareng suhu anu tiis pisan. Ngan ukur di lingkungan ieu anu tepat presisi tina jam atom dugi ka payun.

Di sisi séjén, jam tangan anu ayeuna urang tiasa anggo aranjeunna rada akurat sareng diperkirakeun yén éta moal ngagaduhan pilihan pasar anu saé. Dibikeun komponénna sareng kasusah dina mulasara, éta bakal janten nonton anu mahal sareng moal ngahasilkeun macét di pasar. Henteu seueur prospek penjualan anu ngadorong ngembangkeun mékanisme pikeun gaduh jam tangan atom.

Anjeun tiasa teras-terasan niténan jalma-jalma di dunya anu henteu terang naon anu kedah dilakukeun sareng artosna sareng panginten kelompok jalma ieu daék mayar harga anu luhur pisan pikeun jenis jam tangan ieu janten tepat dina pigeulangna. Ngan pikeun nyebatkeun yén aranjeunna ngagaduhan anu unik sareng bénten ti jalma sanés tiasa janten pilihan pasar anu saé.

Janten kumaha éta, éta mangrupikeun salah sahiji jam anu diperyogikeun pisan pikeun élmu sareng anu ngabantosan pikeun langkung ngartos dunya dimana urang hirup.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.