Jam astronomi Prague

kutukan tina jam astronomi Praha

Sakumaha urang terang, seueur kota gaduh hal-hal ikonik anu unik sareng khusus. Dina hal ieu, urang bade ngobrol ngeunaan jam astronomi Praha. Éta mangrupikeun lambang Praha sareng gaduh operasi anu pikaresepeun pisan. Éta diciptakeun dina taun 1410 sareng aranjeunna nyarios yén aranjeunna mawa sial nalika lirén damel.

Dina artikel ieu kami bade ngabejaan Anjeun kumaha jam astronomi Praha jalan jeung sababaraha carita na.

Jam astronomi Prague

jam astronomi Praha

Ieu kedah tingali upami anjeun angkat ka Praha. jam astronomi kota mangrupa salah sahiji obyek wisata utama tukangeun eta, tur éta henteu hal leutik. Mibanda carita compelling (jeung tradisi) nu bisa ogé diadaptasi kana novél atawa pilem. Diwanohkeun dina 1410 ku Jan Ruze, geus timed 605 taun ti harita.

Carita na, sakumaha anu kuring nyarioskeun, ngagaduhan seueur detil anu luar biasa: aranjeunna ngabolongkeun master pembina, nyegah anjeunna nyiptakeun jam tangan sapertos kieu, anu sabagian katingali salaku jimat pikeun ngajaga kota aman ... operasi sakumaha taun-taun teras-terasan sareng téknologi terus pikaresepeun pikeun jam tangan analog sareng peminat sistem.

operasi

ngabongkar jam

Jam Astronomi Praha gaduh desain astrolabe kalayan desain tilu bagian anu tiasa nyirian lima momen sakaligus. Di luhureun, antara dua shutters, urang boga téater wayang tina Dua Belas Rasul. Masing-masing jalma angkat unggal 60 menit kanggo nunjukkeun jam sabaraha. Jumlahna langkung modern tibatan jam sareng tanggal ti abad ka-XNUMX.

Di handap urang gaduh kalénder sareng ilustrasi bulan sareng musim, ogé nunjukkeun para wali pikeun unggal dinten dina sataun. Duanana bagian anu berharga jeung dipikaresep artistik hébat, tapi permata jam ieu aya dina awak sentral. Sapotong ieu mimitina dirancang dina 1410.

Arloji tiasa nyarios waktos dina lima cara anu béda, sareng sistem bagian mékanisna mangrupikeun salah sahiji anu paling panasaran. Di hiji sisi, urang boga panonpoé emas pindah sabudeureun bunderan ecliptic, nyieun hiji gerakan elliptical. Potongan ieu tiasa nunjukkeun ka urang tilu jam sakaligus: posisi leungeun emas dina angka Romawi nunjukkeun waktu di Praha. Salaku leungeun crosses garis emas, éta nunjukkeun jam dina waktu henteu rata, sarta tungtungna, dina ring luar, jam sanggeus sunrise nurutkeun waktos Bohemian.

Kadua, bisa nuduhkeun waktu antara surup jeung surup. Dina sistem dibagi kana dua belas "jam". Sistim ieu lokasina dina jarak antara panonpoé jeung puseur lapisan. Ukuranna béda-béda dumasar kana waktos taun, sabab beurang sanés dua belas jam cahaya, sareng sanés dua belas jam wengi. Anu kahiji langkung panjang dina usum panas sareng sabalikna dina usum tiis. Éta pisan sababna naha tanda petik dipaké pikeun nyarita ngeunaan jam dina jam sentral ieu.

Katilu, dina ujung luar jam, urang nulis angka dina aksara Schwabacher emas. Aranjeunna tanggung jawab nunjukkeun waktos, sapertos urang di Bohemia. Ieu mimiti ditandaan dina 1 beurang. Cingcin ngalir sapanjang taun pikeun coincide jeung waktu panonpoé.

Aspék penting tina jam astronomi Praha

Teras we gaduh cincin zodiak anu tanggung jawab nunjukkeun posisi panonpoé dina ecliptic, nyaéta kurva bumi "gerak" ngurilingan panonpoé. Upami anjeun penggemar zodiak, anjeun bakal manggihan yén urutan rasi ieu sabalikna ti jarum jam, Tapi aya alesan pikeun susunan ieu.

Urutan cingcin téh alatan pamakéan proyéksi stereoscopic tina pesawat ecliptic dumasar kana Kutub Kalér. Ieu sigana aneh, tapi susunan ieu ogé aya dina jam astronomi lianna.

tungtungna, urang boga bulan nu nembongkeun fase satelit alam urang. Gerakanna sami sareng arloji master, tapi langkung gancang. Sakumaha anjeun tiasa tingali, sadaya nabrak dina jam astronomi ieu aya dina centrosome ieu, henteu, urang henteu acan rengse, sabab masih aya sababaraha singularities.

Arloji diwangun ku cakram tetep di tengah sareng dua cakram puteran anu mandiri: cincin zodiak sareng ujung luar ditulis dina Schwabacher. Sabalikna, éta ngagaduhan tilu panangan: panangan, panonpoé anu ngalangkunganana ti luhur ka handap, janten panangan kadua, sareng anu katilu, panangan kalayan titik béntang anu nyambung ka zodiak.

Kutuk jam

dongéng jeung legenda

Katerangan nyatakeun yén tukang kayu anu nyiptakeunana dina 1410 ngalakukeun padamelan anu luar biasa sahingga jalma anu maréntahkeun éta hoyong mastikeun yén anjeunna moal ngulang deui pikeun ngajantenkeun éta unik di dunya, sareng aranjeunna ngabolongkeun anjeunna.

Dina dendam, meunang dina arloji jeung ngeureunkeun alat mékanis na, dina waktos anu sareng, miraculously, jantung na eureun ketukan. Ti harita, éta dipercaya yén gerakan leungeun na nari angka na ensures ngembangkeun alus kota, sarta yén jam dieureunkeun gawé bakal mawa nasib goréng ka Iraha.

Tiap jam, tontonan intricate ieu ditayangkan dina usaha nenangkeun sumanget pasangan salila bulan maranéhanana nyumput di tukangeun terpal, sarta terus ngaherankeun ratusan jalma kalawan mékanika canggih na. Anu jadi sabab langsung atanapi kabeneran nyaéta hiji-hijina waktos anjeun ngalakukeun Ieu di 2002 nalika Walungan Vltava overflowed sarta kota ngalaman banjir pangbadagna dina sajarah na. Janten nalika jam Januari mutuskeun pikeun nutupan jam pikeun ngalereskeunana, aya jinis panik (sareng kuciwa ti sémah) diantara tatanggana anu langkung tahayul.

arloji ngabogaan kalénder sirkular kalawan medallions ngalambangkeun bulan taun; dua spheres - nu badag, di tengah-; hiji kuadran astronomi anu dipaké pikeun ngukur waktu dina Abad Pertengahan (jeung nu nandaan waktu di Éropa Tengah jeung Babul, kitu ogé posisi béntang) jeung warna nu masing-masing boga harti: beureum nyaéta subuh jeung Panonpoé Tilelep; hideung, peuting; jeung biru, poé.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan jam astronomi Prague sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.