Irisations: Naon aranjeunna?

awan katumbiri

Dina widang météorologi, iridescence aranjeunna disababkeun ku fenomena katelah iridescence. Iridescence mangrupikeun bintik-bintik warna anu henteu teratur dina méga caket panonpoé atanapi bulan. Fenomena optik ieu tiasa dijelaskeun ku korona parsial atanapi henteu sampurna, sabab diciptakeun ku prosés difraksi cahaya anu sami sareng titik-titik cai.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan di jéntré naon iridescences jeung aspék naon maranéhna mibanda visually.

Naon iridescence

méga iridescent

Kontur awan, sareng filamén tembus anu hipu, kadang masihan urang kasempetan pikeun ningali tampilan warna anu éndah. Iridescence éndah anu biasana lumangsung dina méga ukuran sedeng nepi ka sedeng Ieu alatan fenomena difraksi cahaya, nalika radiasi ti panonpoé atawa bulan narajang di hiji sudut dina myriad titik-titik cai leutik sarta kristal és ukuran seragam.

Iridescence disebarkeun sacara teu teratur di sakuliah méga, sanaos anu paling umum nyaéta warna-warnana disusun dina pita anu nempatan ujung méga, sanaos ogé tiasa muncul salaku bintik-bintik. Warna-warnana murni pisan, halus nyampur sareng ngeusian nuansa héjo sareng wungu diantara warna-warna sanés dina spéktrum anu katingali. Dina méga sedeng, iridescence mindeng nyokot tékstur pearly. Awan kalawan kelir iridescent leuwih sering ti sangka saméméhna, sanajan fenomena optik ieu mindeng overlooked. Nganggo kacamata ngabantosan ningali aranjeunna, khususna upami piringan surya ditutupan ku tangkal, gedong, jsb. Sanajan kitu, kadang warna jadi sengit nu hese malire fenomena.

Upami tina posisi urang panonpoé caket kana méga, sumber cahaya anu kuat bakal ngageuingkeun urang sareng nyegah urang ningali warnana kecuali urang gaduh kacamata anu disebatkeun atanapi saringan anu cocog, dina hal ieu urang bakal tunduk kana acara gaib cahaya sareng warna . Inténsitas nuansa anu béda-béda pisan, sakapeung ningali campuran sampurna kelir caang jeung caang pisan.

Iridescence téh alatan sababaraha reflections yén cahaya ngalaman nalika intercepting ogé titik-titik leutik cai supercooled jeung kristal és nu ngabentuk awan luhur jeung sedeng dina ref. Salah sahiji konci pikeun fénoména optik ieu nyaéta ayana hydrométeor anu ukuranana sami. Fenomena gangguan tanggung jawab pikeun misahkeun warna anu béda dina panjang gelombang anu urang amati, modulasi cahaya anu datang supados sinyal anu dihasilkeun digedékeun di sababaraha daérah sareng dilempengkeun di daérah sanés.

Urang ngan ukur tiasa ningali iridescence nalika urang diposisikan dina sudut anu leres relatif ka daérah awan anu ngahasilkeun éta. Kaayaan anu sami tiasa lumangsung dina permukaan sababaraha objék sapopoé, sapertos noda minyak, gelembung sabun, atanapi jangjang kukupu sareng serangga anu tangtu.

Pangaruh optik tina iridescence

iridescence dina météorologi

Atmosfir urang mangrupikeun adegan répréséntasi météorologi anu béda-béda, seueur anu fenomena optik, diciptakeun ku interaksi sinar panonpoé sareng titik-titik cai dina atmosfir anu caket, ku kituna pamandangan urang warni ngaliwatan réfraksi. Di antara ieu, urang bisa ngaranan halo, katumbiri, beurang jeung peuting, iridescent.

The iridescence, hususna, kurang simétri koronal, némbongkeun diffuse, bintik-bintik warna teu sampurna dina méga atawa garis-garis warna sabudeureun tepi.. Tina taneuh, contona, pengamat ningali katumbiri tibatan koronas nalika awan leutik teuing pikeun nyiptakeun puteran koronal simetris, atanapi nalika Panonpoé atanapi Bulan henteu langsung aya di tukangeun méga.

Awan iridescent mangrupakeun hasil tina cahya panonpoé difraksi ngaliwatan titik-titik cai leutik atawa malah kristal és leutik nu ngawangun awan ieu, nu individual deflect sinar panonpoé urang. Kristal és gedé nyiptakeun halo, anu disababkeun ku réfraksi tinimbang iridescence. Éta ogé béda ti rainbows disababkeun ku réfraksi dina titik-titik anu langkung ageung pikeun alesan anu sami. Upami bagian tina méga ngagaduhan tetes atanapi kristal anu ukuranana sami, akumulasi pangaruh ieu tiasa nyababkeun warnana.

Fenomena atmosfir ieu ampir sok bingung sareng katumbiri, padahal éta fenomena anu béda pisan, sanaos kabentuk dina kaayaan anu sami. Warna katingal dina katumbiri gumantung kana ukuran droplet jeung sudut ti mana panitén ningali eta.

kelir iridescent

iridescence

Biru anu ngabentuk cincin jero makuta biasana warna dominan, tapi beureum sareng héjo ogé tiasa katingali. Kacaangan warna naek sareng kaseragaman jumlah sareng ukuran titik-titik. Salaku kalawan crowns, leutik, malah tetes ngahasilkeun hasil visual pangalusna.

Warna katumbiri dina spéktrum katempo ngawengku sakabéh kelir nu bisa dihasilkeun ku panjang gelombang tunggal cahaya katempo, nyaeta, kelir spéktrum murni atawa monochromatic. spéktrum katempo teu béak warna anu bisa dibédakeun ku manusa. Warna desaturated kawas variasi pink atawa violet kawas magénta teu bisa dihasilkeun ku panjang gelombang tunggal.

Sanajan spéktrum kontinyu, jadi euweuh spasi bodas antara hiji warna jeung warna séjén, rentang di luhur bisa dipaké salaku perkiraan. Kawas naon waé objék cahayana, dina hal ieu, titik-titik cai nu ditunda di atmosfir nyerep sabagian tina gelombang éléktromagnétik sarta ngagambarkeun sésana. Gelombang anu dicerminkeun dicandak ku panon sareng diinterpretasikeun dina uteuk salaku warna anu béda-béda dumasar kana panjang gelombang anu saluyu, sareng katumbiri mangrupikeun conto anu paling dipikanyaho ngeunaan fenomena optik ieu.

Awan nguntungkeun pikeun iridescence

Pikeun fénoména ieu kajantenan, salian ti kajadian cahaya sareng hujan, faktor méga anu nguntungkeun diperyogikeun, dina hal ieu altostratus atanapi altocumulus anu nembé kabentuk nyayogikeun kaayaan anu pangsaéna pikeun iridescence. Eta sia noting yén iridescents surya boga kelir leuwih vibrant, tapi sababaraha kali inténsitas cahaya nyegah aranjeunna tina ditempo. Sabalikna, cahaya bulan ngahasilkeun warna anu langkung hampang, sanaos ieu langkung gampang dibédakeun.

Dina atmosfir urang, fenomena ieu ogé bisa lumangsung dina kaayaan sejen, sajaba faktor sejen, kayaning contrails ditinggalkeun ku kapal terbang. Balukar rokét di atmosfir luhur bisa ngahasilkeun, antara séjén, épék pisan dramatis jeung spektakuler.

Nalika rokét ngarambat ngaliwatan atmosfir luhur, uap cai tina knalpot na crystallizes ngabentuk kristal és leutik. Kristal ngabédakeun cahaya panonpoe naék pikeun ngahasilkeun warna iridescent. Aya ogé formasi awan nu sarupa pisan jeung iridescence, awan stratosfer kutub, ogé katelah méga mutiara atawa méga indung mutiara, nu méga tina kelir pastel caang.

Éta diwangun ku kristal és leutik éta kabentuk dina jangkungna antara 15 jeung 30 kilométer dina hawa sabudeureun -50 °C. Kristal ésna bertindak minangka katalis pikeun gas rumah kaca anu dipancarkeun ku aerosol.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan iridescence sarta ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.