Gempa 8,2 nyababkeun karusakan di Méksiko sareng peringatan tsunami

8,2 gempa bumi di Mexico

Gempa bumi parantos kajantenan di basisir Chiapas, di Méksiko, dimana 26 urang maot. Gempa ieu mangrupikeun catetan anu pangbadagna di daérah éta kalayan a gedena 8,2 dina skala Ritcher.

Saatos gempa kacatet parantos aya sakitar 65 gempa susulan. Ieu nunjukkeun intensitas gempa bumi. Présidén Méksiko, Enrique Peña Nieto, parantos nyebatkeun yén mungkin, dina 24 jam, gempa bumi deui tiasa kajadian deui. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan acara ieu?

Karuksakan disababkeun ku gempa bumi

korban gempa mexico

Présidén Méksiko negeskeun yén gempa bumi ieu mangrupikeun gempa anu pangageungna dina 100 taun ka pengker, kumargi langkung ti 50 juta jalma parantos ngaraosan éta. Salian ti intensitasna, éta ogé rada panjang.

Kusabab intensitas anu kuat anu dipiboga, Pusat Perhatosan Tsunami Pasipik (PTWC) parantos ngaktipkeun peringatan pikeun Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras sareng Ékuador tina kamungkinan tsunami kalayan ombak 3 méter di zona éta. .

Gempa parantos kajantenan 23:49 dina dinten Kemis, 7 Séptémber sakitar 19 kilométer jero sareng pusat gempa bumi ayana 133 kilométer kidul-kulon Pijijiapan, di basisir Pasipik nagara Chiapas (beulah kidul).

Diantara karusakan anu disababkeun ku gempa bumi urang mendakan sahenteuna 20 urang maot di Oaxaca, diantarana 17 tos maot di Juchitán. Salaku tambahan, aya opat jalma sanés anu maot di Chiapas sareng dua deui di Tabasco anu janten budak leutik. Sedengkeun pikeun karusakan matéri anu dilaporkeun, pikeun ayeuna, aranjeunna henteu ageung kusabab intensitas gempa anu hébat. Hotel Ane Centro parantos roboh pisan di kota Matías Romero sareng sababaraha imah ogé.

Di sisi anu sanésna, aya ogé anu pareum listrik di ibukota dimana, saatos nguping peringatan seismik, Sadaya ambulan sareng tim penyelamat mimiti dimobilisasi. Pikeun ngahindarkeun karusakan atanapi masalah salajengna, kelas parantos dipotong kanggo ngaji sadaya karusakan.

Pencegahan sareng kamungkinan résiko

peringatan tsunami pikeun gempa bumi

Pikeun ngahindarkeun langkung seueur karusakan sareng maotna, Peña Nieto naros ka penduduk supados parios sadayana pamasangan gas di bumina kanggo kamungkinan kabocoran sareng ledakan. Saung samentawis parantos dipasang pikeun ngarawat sareng ngarumahkeun sadaya jalma anu paling kapangaruhan (utamina anu cicing di daérah basisir).

Zona ogé parantos didamel pikeun ngévakuasi penduduk ti kadatangan badai Katia sapanjang basisir wétan nagara.

Kusabab gempa bumi parantos kuat pisan, maka dibarengan ku gempa susulan anu kuat. Anu pangkuatna diantarana mangrupikeun skala 6,1 dina skala Ritcher.

Gempa bumi parantos mangaruhan Guatemala kalayan intensitas tina 7,3 nyababkeun 17 korban, 24 imah musnah sareng 2 urang cilaka.

Geter Malaikat Kamerdekaan

Malaikat Kamerdekaan

Gempa bumi parantos nyababkeun geter Malaikat Kamerdékaan, tugu nasional lambang Méksiko, sareng kasieun yén éta bakal murag deui. Dina gempa bumi anu sami di 1957 éta parantos murag.

Gempa tempat Malaikat murag nyésakeun 70 urang maot sareng seueur gedong ancur. Aya jalma anu langkung trauma ku tumiba tugu lambang ieu tibatan maotna sareng karuksakan gedong, janten anjeun tiasa ningali pentingna pikeun aranjeunna.

Gempa ieu anu lumangsung dina tanggal 28 Juli 1957 émut salaku «Gempa anu ngalungkeun Malaikat». Salami gempa bumi ieu, Malaikat mimiti gerak sareng ngageter sareng warga Méksiko takwa runtuhna.

Gempa ieu kajantenan panasaran sababaraha dinten sateuacan ulang taun dirayakeun ku gempa bumi saageung 8,1 lumangsung dina 19 Séptémber 1895. Gempa éta nyéépkeun rébuan maot sareng seueur karusakan. Seueur urang Meksiko mikir yén éta mangrupakeun kabeneran pisan yén dinten Rebo kamari ieu gera gempa kadéngé di Kota Mexico ku teu lepat.

Di dieu anjeun tiasa ningali pidéo sareng gerakan Malaikat Kamerdekaan digoyang ku gempa:

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.