Iklim Spanyol

Iklim Spanyol

El iklim Spanyol éta sacara colloqually katelah iklim Méditerania. Ieu mangrupikeun iklim anu kawéntar berkat ciri-cirina sapertos seueur jam cahaya panonpoe, usum tiris sareng usum panas kalayan hujan alit. Nanging, sanés ngan ukur iklim di Spanyol.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan iklim Spanyol sareng ciri-cirina.

Ciri utama

Iklim Tengah

Diantara ciri utama anu urang ngagaduhan tina iklim Spanyol, éta gumantung kana ciri-ciri géograpis nagara urang anu ngajantenkeun iklim henteu sadayana homogén. Urang tiasa angkat ti tempat anu suhu sakitar 15 derajat, sedengkeun anu sanésna aranjeunna langkung ti 40 derajat dina usum panas. Sarua waé pikeun hujan. Urang tiasa angkat ti daérah anu rata-rata hujan rata-rata sareng nilai langkung ti 2500 mm, sedengkeun di anu sanésna aya iklim gurun Mediterania dimana teu ngaleuwihan 200 mm taunan.

Sanaos kami ngagaduhan daérah anu bénten sareng ciri anu béda, urang tiasa mendakan sababaraha fitur umum dina iklim Spanyol. Hayu urang tingali naon sadayana sipat ieu:

  • Amplitudo termal anu aya dina bulan anu paling haneut sareng paling tiis nyaéta langkung ageung di pedalaman dataran tengah tibatan di tempat sapertos Kapuloan Kanaria. Sedengkeun di jero dataran tengah urang tiasa mendakan amplitudo termal tina 20 derajat, di kapuloan kami mendakan variasi ngan ukur 5 derajat.
  • Nilai suhu turun ti kulon ka wétan di pedalaman semenanjung.
  • Bagean kalér dataran tengah gaduh suhu rata-rata langkung handap dibanding di beulah kidul.
  • Bulan kalayan suhu panghandapna di sakumna samenanjung biasana Januari. Di sisi anu sanésna, bulan kalayan suhu anu paling luhur nyaéta Agustus.
  • Sedengkeun pikeun suhu cai, di Laut Tengah urang gaduh rata-rata 15-18 sedengkeun di Laut Cantabrian rada handap.

Iklim Spanyol: jenis

Daérah Mediterania

Urang bade ningali anu mana iklim utama Spanyol anu aya: urang utamina ngagaduhan Mediterania, sagara, subtropis sareng gunung.

Iklim Tengah

Ieu mangrupikeun jinis iklim anu dominan di Spanyol sabab ngalegaan sapanjang pantai Mediterania, pedalaman semenanjung sareng Kapuloan Balearic. Nanging, aya béda anu cukup antara sababaraha daérah sareng sanésna, anu nimbulkeun tilu babagian: khas Mediterania, buana Mediterania sareng Mediterania garing.

Tapi sateuacan nyarioskeun babagian ieu, hayu urang tingali heula ciri umum iklim Mediterania: Iklim Mediterania mangrupikeun subtipe iklim anu sedeng. Éta dicirikeun ku usum tiis hampang sareng hujan, usum panas garing sareng panas atanapi hampang, sareng suhu anu variabel sareng hujan di usum gugur sareng semi.

Urang ayeuna bakal nganalisis unggal jenis iklim Mediterania di nagara urang:

  • Mediterania Khas: Ieu iklim Mediterania sapertos kitu. Éta kalebet bagian gedé ti garis basisir anu sami nami, sababaraha daérah daratan, Ceuta, Melilla sareng Kapuloan Balearic. Usum panas panas sareng garing, kalayan suhu rata-rata di luhur 22 ° C. Sabalikna, usum salju lembab sareng hujan kalayan suhu hampang. Di Spanyol, pola ieu béda, sabab basisir dijagaan ku dataran Castilian sareng nyanghareup ka wétan. Kusabab kitu, usum gugur sareng musim semi nampi langkung hujan tibatan usum salju.
  • Benua Mediterania: Sakumaha namina nunjukkeun, éta ngagaduhan sababaraha ciri tina iklim buana. Éta mangrupikeun tempat anu ngagaduhan iklim khas Mediterania tapi jauh ti laut, sapertos dataran tengah Spanyol, déprési Ebro, pedalaman Catalonia sareng bagian belah wétaneun Andalusia. Usum tiis sareng tiis, usum panas pondok sareng panas, sareng bénten suhu antara siang sareng wengi saé. Éta ngajaga kaayaan présipitasi iklim Méditerania, tapi ngagaduhan ciri suhu anu paling ekstrim dina iklim buana. Kusabab jarakna ti laut, iklimna langkung garing tibatan biasana.
  • Mediterania garing: Mangrupikeun iklim peralihan antara Laut Tengah sareng gurun. Suhu langkung luhur, usum tiis langkung haneut, rata-rata usum panas langkung ti 25 ° C, sareng suhu maksimum di daérah interiorna luhur pisan, bahkan langkung luhur tibatan 45 ° C. Presipitasi langkung handap, konséntrasi dina usum gugur sareng semi. Iklim ieu mangrupikeun variasi tina iklim subtropis garing sareng iklim semi-gersang haneut. Di Spanyol, éta mangrupikeun wawakil has Murcia, Alicante sareng Almería.

Iklim sagara

Iklim sagara atanapi Atlantik dicirikeun ku hujan ageung, anu disebarkeun sacara rutin sapanjang taun. Di Spanyol, iklim ieu dugi ka kalér sareng kalér-kulon, ti Pyrenees dugi ka Galicia. Présipitasi taunan biasana ngaleuwihan 1000 mm, janten bentangna héjo pisan. Suhu dina usum salju sakitar 12 ° C-15 ° C, sareng nalika usum panas éta sakitar 20 ° C-25 ° C. Conto kota anu ngagaduhan iklim sapertos kieu nyaéta San Sebastián, Vigo, Oviedo, Santander, jst. Hususna di Galicia kidul, karakteristik kalembaban kota-kota basisir memperparah suhu minimum sareng maksimum.

Iklim subtropis

Iklim subtropis langkung dominan di daérah anu sedeng caket tropis darat, sareng éta ngan ukur lumangsung di Kapuloan Kanaria di Spanyol.

Kusabab caketna sareng Tropic of Cancer sareng basisir Afrika anu garing, Kapuloan Canary ngagaduhan iklim anu lengkep. The Suhu haneut sapanjang taun, rata-rata antara 22 ° C sareng 28 ° C. Curah hujan konséntrasi dina usum salju, tapi beda-beda ti hiji daérah ka daérah anu sanés sareng tiasa langkung luhur atanapi handap. Kusabab kitu, dina iklim subtropis Kapuloan Kanaria sababaraha subklimat tiasa dibédakeun.

Iklim Spanyol: iklim gunung

daérah baseuh di Spanyol

Iklim gunung pakait sareng sistem gunung anu hébat: Pyrenees, System Central, System Iberian, pegunungan Penibetic sareng pegunungan Cantabrian. Éta pisan tiis dina usum tiis sareng tiis dina usum panas.

Éta lumangsung di daérah luhur 1000 m dpl. Suhu sakitar 0 ° C dina usum salju sareng henteu ngaleuwihan 20 ° C dina usum panas. Endapanana seueur pisan, umumna dina bentuk salju nalika luhurna ningkat.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan iklim Spanyol sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.