Sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan hygrometers

hibridér sareng kalembaban ambient

Dina meteorologi variabel meteorologis anu nangtukeun cuaca terus diukur. Variabel anu paling penting nyaéta tekanan atmosfir, kalembaban, radiasi panonpoé, arah sareng kakuatan angin, jsb. Unggal variabel cuaca nyayogikeun inpormasi anu berharga ngeunaan cuaca sareng ngamungkinkeun anjeun ngaramalkeun kumaha cuaca dina sababaraha dinten ka payun.

Dinten ieu urang badé nyarioskeun hygrometer, alat anu dianggo pikeun ngukur kalembaban. Naha anjeun hoyong terang kumaha jalanna sareng sadayana anu aya hubunganana sareng inpormasi anu tiasa disayogikeun dina meteorologi?

Fitur utama, sajarah sareng utiliti

hibrometer

Hygrometer henteu sanés mangrupikeun alat anu dianggo pikeun ngukur tingkat kalembaban dina hawa, taneuh sareng pepelakan. Urang émut yén kalembaban mangrupikeun jumlah uap cai di lingkungan. Sangkan kalembaban jenuh, suhu lingkunganana kedah langkung handap. Ku cara kieu, uap cai dina hawa ngembun sareng nimbulkeun embun.

Hygrometer digunakeun pikeun ngukur jumlah uap cai dina hawa. Aya sababaraha jinis hygrometers gumantung kana operasina, sanaos sadayana ngagaduhan tujuan anu sami.

Hygrometer ieu diciptakeun ku Ahli fisika Perancis Guillaume Amontos taun 1687. Teras ditingkatkeun sareng dioptimalkeun ku Fahrenheit dina pertengahan abad ka-XNUMX. Éta nganggo sénsor anu ningali sareng nunjukkeun variasi dina tingkat kalembaban, boh tina gas sareng hawa dina umumna. Anu pangkolotna diwangun ku sensor tipe mékanis. Sensor ieu nyayogikeun réspon kana unsur anu peka kana variasi kalembaban, sapertos rambut manusa.

Aplikasi na lega pisan. Éta dipaké duanana pikeun konservasi produk anu rentan pisan kana kalembaban anu kaleuleuwihi, pikeun terang jarak kamungkinan hujan sareng cuaca anu goréng sacara umum, ngagaduhan kabersihan anu saé terang tingkat kalembaban di tempat sareng kamar. Ogé dianggo dina seueur prosés industri anu meryogikeun kalembaban sapertos ngadamel lawon, kertas sareng sutra tinangtu.

Konsép anu diperyogikeun ngeunaan kalembaban

ciri asor

Pikeun ngartos operasi hibrometers anu leres, perlu terang sababaraha konsep asor sareng kumaha jalanna.

Contona, kalembaban relatif Mangrupikeun konsép anu seueur jalma henteu jelas. Uap cai dihasilkeun liwat sababaraha kagiatan manusa sareng, sacara umum, mahluk hirup naon waé. Di bumi, uap cai dihasilkeun tina kagiatan masak di dapur, pancuran, kesang tina pepelakan, réspirasi, jst.

Uap cai anu dihasilkeun ieu diserep ku hawa gumantung kana kaayaan lingkungan, nyababkeun ningkatna kadar uap dina hawa. Ku alatan éta, jumlah maksimum uap cai anu tiasa lebet dina hawa tanpa jenuh (nyaéta kondensasi) gumantung kana suhu sakitarna. Hawa hawa anu beuki haneut, langkung seueur uap cai anu didukungna tanpa jenuh ku beueus. Jadina Kalembaban relatif nyaéta jumlah uap cai dina hawa dina persén.

Konsép anu sanésna patali nyaéta kalembaban mutlak. Éta jumlah uap cai anu ngandung méter kubik hawa sareng dikedalkeun dina gram per méter kubik. Hygrometers ogé sanggup ngukur titik jenuh lingkungan gumantung kana suhu. Titik jenuh mangrupikeun jumlah maksimum uap cai anu tiasa aya dina cai dina suhu sareng tekanan anu tangtu tanpa uap cai kondensasi.

Jinis hibrometer

Gumantung kana jinis operasi hibrométer sareng ciri anu dipibanda, aya sababaraha jinis.

Hibrometer rambut

hibrometer rambut

Jenis hibrometer ieu éta katelah hibroskop. Operasi na dasar pisan. Éta diwangun ku ngagabung kana kelompok rambut dikelompokkeun dina bentuk ari. Buuk ngaréspon perobihan anu béda dina kalembaban anu kadaptar dina hawa ku cara dipulas atanapi teu diémutan. Nalika ieu kajantenan, jarum diaktipkeun anu nunjukkeun jumlah kalembaban di lingkungan, tapi henteu tiasa ningalikeun dina perséntase. Kituna, éta henteu tiasa ngukur kalembaban relatif.

Hibrometer nyerep

Hibrometer nyerep

Jinis hygrometer ieu tiasa dianggo ku sababaraha zat kimia hygroscopic anu ngagaduhan kamampuan nyerep atanapi ngaleupaskeun kalembaban ti lingkungan, gumantung kana naon anu aya. Zat hibroskopik nyaéta bahan anu ngariung kana tetesan uap cai sareng éta anu ngabentuk hujan.

Hibrometer listrik

Hibrometer listrik

Gawe sareng dua éléktroda tatu spiral. Di antara dua éléktroda aya jaringan anu diresakeun dina litium klorida dicampur sareng cai. Nalika tegangan bolak dilarapkeun kana éléktroda, jaringanna dipanaskeun sareng sababaraha cai anu dicampur sareng litium klorida ngejat.

Dina unggal suhu éta netepkeun kasaimbangan antara jumlah cai nguap ku manaskeun lawon sareng anu nyerep ku kalembaban lingkungan, kumargi éta caket sareng lithium klorida, bahan anu hibroskopis pisan. Nalika kaayaan barobah, tingkat kalembaban lingkungan diadegkeun kalayan langkung pas.

Kondensasi hibrometer

Kondensasi hibrometer

Méter ieu dianggo pikeun nangtoskeun persentase kalembaban dina hawa. Pikeun ngalakukeun ieu, éta nganggo suhu di tempat permukaan anu digosok tarnishes ngabalukarkeun suhu diturunkeun sacara artifisial.

Hygrometers digital

Hygrometers digital

Éta anu paling modéren anu aya sareng nganggo sirkuit éléktronik pikeun ngarobih variasi tegangan alit anu disababkeun ku variasi sababaraha sipat fisik kana angka anu ditampilkeun dina layar. Sababaraha modél hibrometer ieu ngagunakeun sababaraha zat anu sipat khususna éta ngarobah warna gumantung kana kalembaban lingkunganana. Kalayan ieu aranjeunna tiasa kéngingkeun pangukuran kalembaban anu langkung pas.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, hygrometer seueur kagunaan dina meteorologi sareng henteu ngan ukur di jerona, tapi dina kahirupan sadidinten seueur industri, bumi sareng gedong. Penting pikeun terang kalembaban lingkunganana sareng cara naon anu langkung saé tibatan nganggo hibrométer pikeun ngukurana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.