Heliograph

Aparat héliograf

Salah sahiji alat anu paling sering dianggo pikeun ngukur insolasi nyaéta Heliograph. Sunstroke nyaéta sajumlah jam panonpoé anu bersinar di tempat anu tangtu salami hiji dinten. Atuh alat ieu, cahaya panonpoe anu tumiba dina hiji daérah tiasa direkam saatos dua dinten. Ku cara kieu, durasi dua dinten dipikaterang lengkep sapanjang sateuacan musim.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon Heliograf, naon ciri na sareng kumaha cara ngagunakeunana.

Naon Heliograph

Heliograph

Mangrupikeun alat anu dianggo pikeun ngukur insolasi anu ngahontal permukaan dina dinten anu khusus. Heatstroke ogé dipikaterang pikeun jumlah "panonpoé épéktip" ngahontal permukaan. Alat ieu diwangun ku perékam cahaya surya anu diwangun ku bal gelas padet sakitar opat inci diaméterna. Bola pidéo solid ieu dianggo sapertos lénsa pikeun tiasa konsentrasi sadaya sinar panonpoé dina fokus anu caket kana éta. Nalika panonpoé ngalih di langit, sorotan ieu ngaliwat kardus anu dipasang kana pigura logam sajajar sareng pidéo.

Jalur kardus ieu bentukna sapertos bunderan satengah na aya di tukangeun bola gelas anu padet. Konsentrasi sumber cahaya sareng panas ngalacak garis ngalangkungan karbonisasi langkung ageung gumantung kana kuatna sinar matahari. Ieu kumaha diukur insolasi.

Dina pita anjeun tiasa ningali kumaha karya-karyana ditandaan sareng satengah jam unggal dinten. Sapanjang dinten kardus diduruk bari nyiptakeun garis anu langkung atanapi kirang kuat gumantung kana jumlah cahaya anu sumping. Upami anjeunna teras-terasan kedip-kedip kusabab ayana méga, sumber cahaya henteu meta sahingga garis ngabeuleum kaganggu. Upami mendung ngaleungit deui, kardus bakal neraskeun karbonisasi.

Ku nambihan panjang garis anu diduruk sadidinten, dimungkinkeun pikeun ningali total waktos cahaya panonpoe sareng insolasi dinten anu sami. Éta dipikaterang ku namina fraksi insolasi ka hubungan anu aya antara insolasi anu sabenerna dina hiji dinten sareng anu bakal kajadian upami panonpoé teras-terasan ngagenclang dina bola Heliograph.

Kumaha carana nganggo Heliograph

Aparatur ieu disimpen dina tihang batu kirang langkung jangkungna 1.3 méter tina taneuh. Hal ieu dilakukeun supaya teu aya halangan anu tiasa nyumput tina panonpoé. Tempat anu saé pikeun nempatkeun Heliograph mangrupikeun hal anu ngamungkinkeun pisibilitas sadaya zodiak di luhur cakrawala iraha waé dina sataun. Ku cara kieu, urang tiasa ngukur jumlah insolasi surya ti mimiti matahari dugi ka surup.

Heliograph kedah ditempatkeun dina cara anu disaluyukeun pikeun lintang geografis dimana urang ayana. Entong hilap yén jumlah iradiasi surya insolasi bénten-bénten gumantung kana lintang sareng jangkungna anu urang aya. Sinar panonpoé sumping langkung condong nalika urang caket kana kutub. Janten leres-leres jejeg di Ékuador. Perkakas ieu umumna didamel pikeun sajumlah leutik lintang anu langkung has anu nalungtik insolasi. Sangu dilakukeun pikeun tuning akhir ku alat lintang variabel. Ieu kumaha urang ngatur pikeun ngonpigurasikeun Heliograph pikeun dianggo dina sagala jinis lintang.

Éta nampik yén heliograf diluyukeun pikeun lintang, éta ogé kedah ngaluyukeun bujur geografis. Cara anu pangsaéna pikeun ngalakukeun ieu dumasarkeun kana persamaan waktos. Peta ieu tanggung jawab ngitung kalayan akurasi anu cekap waktos saatos matahari ngaliwatan médiana tempat anu khusus. Upami urang nganggo Heliograph sareng teu leres disaluyukeun, tandana atanapi kaduruk moal sajajar sareng garis tengahna sami. Kukituna, Kami ngajalankeun résiko kaleungitan data insolasi sareng henteu ngagaduhan ukuran anu tepat.

Nalika panonpoé bénten-bénten jangkungna sapanjang taun, pokus tina Heliograph bakal ngalih saluyu. Ieu ngandung harti yén dina pigura logam anu disayogikeun ku alur sareng pitunjuk, urang tingali kumaha tiasa disaluyukeun dina milarian posisi anu paling merenah pikeun mempermudah perhitungan unggal taun.

Pita tina Heliograph nyaéta garis-garis zonal datar. Pita-pita ieu sempit sahingga tiasa bertepatan sareng ampir mana waé daérah lingkungan.

Kumaha nafsirkeun data

Upami panonpoé parantos bersinar teu kaganggu, gampang pisan ngitung jam épék sinar panonpoé. Ngan kirimkeun panjang garis hangus sareng tingali jumlah jam sinar panonpoé langsung. Upami panonpoé parantos bersinar dina interval, total insolation kedah diitung ku cara anu sanés. Anjeun peryogi strip kertas atanapi kardus anu ujungna diteukteukan teras disimpen di gigir heliograph strip. Kami nganggo pensil anu seukeut pisan pikeun tiasa nyirian panjangna anu parantos diduruk. Gambar panonpoé moal. Matematika, upami henteu sakedik bunderan, janten masing-masing bagian tina tengah bunderan éta kedah dicandak salaku asal sareng tungtung.

Supados henteu lepat nalika nganggo itungan ieu, disarankeun nganggo salembar kertas atanapi karton khusus anu ngagaduhan citakan anu ngabantosan ngahindarkeun itungan tambahan. Aya sababaraha aturan anu ditetepkeun kanggo ngitung jam cahaya panonpoe ku INM. Salaku conto, upami jalur na diduruk bersih, panjang alur bakal dikirangan ku nilai anu sami sareng satengah radius tina lengkungan unggal tungtung.

Upami kaduruk bunderan, rata-rata panjang garisna kedah sami sareng satengah diaméter kaduruk. Nalika kaduruk henteu langkung ti ngabeuleum sempit handapeun hiji titik, sadaya panjang tilasna kedah diukur.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Heliograph.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.