Hayu urang ngobrolkeun ngeunaan geyser

Geyser di Islandia

Islandia Geyser

Ieu mangrupakeun cinyusu panas anu rutin ngusir cai ngagolak sareng uap. Éta ngalakukeun ieu sacara périodik, dina bentuk kolom, sareng éta pikaresepeun pisan sareng éndah ningali éta henteu kantos katingali sateuacanna. Nami na, Geyser, asalna tina Geysir, di Islandia. Éta sabab salah sahiji anu kawéntar anu dipiboga nyaéta anu disebat, sareng dina tungtungna nami na parantos diadopsi pikeun namina jinis sumber ieu salaku nami umum.

Islandia mangrupikeun daérah anu rentan ngagaduhan Geysers. Nyatana, éta mangrupikeun salah sahiji daérah planét dimana ayana fenomena anu langkung "khusus", kumargi ayana. Kusabab kitu, Geysers meryogikeun hidrogéologi anu pikaresep pikeun aya anu aya di sababaraha tempat di planét. Aya sarébu di sakuriling planét, sareng satengahna aya di taman nasional Yellowstone, di Amérika Serikat.

Salaku aranjeunna?

Aya dua rupa. Salah sahijina nyaéta jenis kerucut. Jenis séjén anu aya nyaéta font. Duanana ngusir cai, nuturkeun pola anu sami pisan. Upami hiji dinten urang aya di payuneun Geyser, sareng urang hoyong ngahindaran sono saat pengusiran, maka kedah disebatkeun yén éta kajadian dina opat tahapan. Anu mimiti nyaéta uap kaluar tina cai panas. Kadua nyaéta cai mimiti ngabahekeun. Maka tegangan permukaan, disababkeun ku cai anu parantos tiis, rusak. Sareng tungtungna ngusir sadaya cai éta.

Pikeun ngartos kumaha aranjeunna tiasa aya, urang mendakan sabab mimiti dina cai. Cai permukaan disaring kana taneuh sareng akumulasi dina rongga internal. Kacida lemahna, sareng biasana di daérah anu kulitna langkung ipis, suhu na luhur. Magma tanggung jawab pikeun naékkeun suhu, anu ngajantenkeun cai janten panas dugi ka ngejab. Éta anu nyababkeun tekanan naék, sareng kami ngagaduhan fase pengusiran, anu disebatkeun dina paragraf sateuacanna.

Cai bawah tanah Geyser diusir

Waktos antara letusan cai bénten-bénten pisan ti hiji geyser ka anu sanésna. Salah sahiji anu paling aktip aya di Islandia, Strokkur, anu diusir rutin anu detik-detik terakhir lumangsung unggal 14 menit. Di sisi anu sanésna, aya anu sanés sapertos Grand Geyser di Amérika Serikat anu ngusir cai sakitar 10 menit, unggal 8 dugi 12 jam. Teu aya pola anu pas.

The Geyser Laleur

Geyser Laleur

Anjeun moal sono kaajaiban alam ieu anu sigana dicandak tina carita Alice in Wonderland. Poto anu diapresiasi nyata, éta henteu ngagaduhan retouching, atanapi kalayan program, atanapi naon waé. Éta aya sapertos kieu, sabab éta ngaapresiasi, sareng éta aya di Amérika Serikat. Lokasina aya di daérah gurun anu disebat Gerlach di Nevada. Éta ngan ukur ngagaduhan hiji tapi, éta henteu tiasa diaksés ku masarakat. Kusabab éta perenahna persis di jero peternakan swasta, disebut Fly Ranch. Pikeun hadé atanapi goréng.

Alesan yén Geyser ieu panginten aya ti saprak 1916. Dina waktos éta, sakumpulan lalaki hoyong ngebor bumi milarian cai pikeun pepelakan sareng sato. Sareng éta kumaha aranjeunna mendakanana, tapi dina 200ºC. Lalaki éta, ningali kalepatanana, hoyong nutupan éta. Akhirna, mangtaun-taun saatosna, dina taun 1960, geyser sacara alami kaluar, ngaluarkeun cai na anu ngagolak.

Cone type geyser ngapung

Sakedap nalika ngusir cai

Sedimen kalsium karbonat dina taneuh parantos nyiptakeun warna anu paling luar biasa, kalayan diusir aranjeunna. Héjo, beureum, konéng, ngajantenkeun titik gaib di tengah gurun. Bisi someday aya anu caket, sareng teu tiasa ngaksés tempatna, candak sababaraha teropong. Kusabab sanaos jalanna diwatesan, éta tiasa ditingali tina jalan raya anu ngalir ngaliwatan Washoe County.

Perhatoskeun yén di sakitar Fly Geyser, aya ogé kaanekaragaman hayati, kalayan seueur tutuwuhan, situ sareng ratusan manuk. Saéstuna hiji oasis di tengah gurun. Hiji kaéndahan anu nyumputkeun planet Bumi anu urang pikaresep, anu kuring teu tiasa hilap dina tulisan kami khusus kanggo Geysers.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.