gunung seuneuan pompeii

Vesubio mont

Pasti urang sadayana parantos nguping ngeunaan bencana Pompeii bahkan pilem sareng dokumenter parantos dilakukeun ngeunaan éta. Loba geus ngomong ngeunaan gunung seuneuan pompeii sarta teu jadi ogé dipikawanoh ku ngaran na fitur otentik. Ieu Gunung Vesuvius atanapi Vesuvius gunung seuneuan. Cai mibanda sababaraha ciri unik anu ngabalukarkeun musibah sajarah ieu. Salah sahiji letusanna nyababkeun kajadian sajarah anu penting.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan gunung seuneuan Pompeii, ciri na pilihan.

gunung seuneuan pompeii

gunung seuneuan pompeii

Leuwih dipikawanoh salaku Gunung Vesuvius, gunung seuneuan nu boga salah sahiji bencana alam pangbadagna disababkeun ku bitu vulkanik dina memori hirup. Malah kiwari, eta dianggap salah sahiji gunung seuneuan paling bahaya di dunya sarta hiji-hijina gunung seuneuan aktif di buana Éropa.

Tempatna di daérah Campania di Italia kidul, wétaneun Teluk Naples, sakitar 9 kilométer ti kota Naples. Ngaranna dina basa Italia nyaéta Vesuvius, tapi ogé katelah Vesaevus, Vesevus, Vesbius sareng Vesuve. Kusabab éta diwangun ku sababaraha lapisan lava, lebu, batu apung, sareng bahan piroklastik sanés, sareng kusabab ngahasilkeun letusan anu ngabeledug, éta digolongkeun kana komposit atanapi stratovolcano. Kusabab kerucut tengahna muncul dina kawah, éta kalebet kana kategori Gunung Soma.

Gunung Vesuvius diwangun ku congcot jangkungna 1.281 méter, katelahna "Great Cone", anu lolobana dikurilingan ku pasisian kawah puncak milik Gunung Soma, anu jangkungna kira-kira 1.132 méter. Duanana dipisahkeun ku lebak Atrio di Cavallo. Jangkungna congcot robah dumasar kana waktu alatan letusan saterusna. Di puncakna aya kawah anu jerona leuwih ti 300 méter.

Gunung Vesuvius kadaptar salaku salah sahiji gunung seuneuan paling bahaya di dunya. Letusan vulkanikna aya tina tipe gunung api majemuk atawa stratovolcano. Kusabab sudut tengah gunung api ieu muncul dina kawah, éta mangrupikeun jinis Soma. Dianggap salah sahiji gunung seuneuan paling bahaya di dunya, congcot jangkungna kira 1.281 méter. Ieu congcot disebut congcot badag. Dikurilingan ku pasisian kawah puncak milik Monte Somma. Gunung ieu ayana dina 1132 méter dpl.

Gunung Vesuvius jeung Gunung Soma dipisahkeun ku lebak Atrio di Cavallo. Jangkungna congcot geus robah sapanjang sajarah, gumantung kana letusan anu geus lumangsung. Puncak gunung seuneuan ieu mangrupa kawah anu jerona leuwih ti 300 méter.

Formasi sareng asal usulna

gunung pompeii jeung sajarah

Gunung seuneuan perenahna ngan luhureun zona subduksi antara lempeng Eurasia jeung Afrika. Tina lémpéng téktonik ieu, lémpéng kadua subduksi (tilelep) handapeun lémpéng Eurasia kalayan laju kira-kira 3,2 séntiméter per taun, nu ngabalukarkeun kabentukna Pagunungan Soma di tempat munggaran.

Alami, Gunung Soma leuwih kolot batan Gunung Vesuvius. Batuan pangkolotna di zona vulkanik umurna kira-kira 300.000 taun. Puncak Gunung Soma runtuh dina hiji bitu 25.000 taun ka tukang, mimiti ngabentuk kaldera, tapi congcot Vesuvius teu mimiti ngabentuk nepi ka 17.000 taun ka tukang, di tengah. The Great Cone mucunghul sakabéhna dina 79 Masehi, sanggeus wabah hébat. Sanajan kitu, alatan gerakan lempeng tektonik, situs geus ngalaman letusan ngabeledug sustained sarta geus aya aktivitas seismik sengit di wewengkon.

Gunung seuneuan mangrupa hasil magma nepi ka permukaan salaku sédimén ti lempeng Afrika kadorong ka handap dina suhu nu leuwih luhur nepi ka ngalembereh tur kadorong nepi ka bagian tina kerak megatkeun kaluar.

bitu gunung Pompeii

gunung seuneuan vesuvius

Vesuvius boga sajarah panjang letusan. Nu pangkolotna diidentifikasi tanggal ti 6940 SM. C. Ti saprak éta, langkung ti 50 letusan parantos dikonfirmasi, sareng sababaraha deui, kalayan tanggal anu teu pasti. Dua letusan utamana kuat, 5960 C. jeung 3580 B.C. C., ngancik gunung seuneuan kana salah sahiji nu panggedéna di Éropa. Dina milénium kadua SM éta nu disebut "Letusan Avellino", salah sahiji letusan pangbadagna dina prasejarah.

Tapi teu aya ragu yén letusan pangkuatna lumangsung dina 79 Masehi alatan gaya jeung épék na. C. Geus di 62 d. C. Warga sabudeureunana ngarasa kuatna lini, tapi bisa disebutkeun geus biasa kana lini anu aya di éta wewengkon. Diperkirakeun yén dina dinten antara 24 sareng 28 Oktober 1979, Gunung Vesuvius bitu dina kaluhuran 32-33 km sarta ganas ngaluarkeun awan batu., gas vulkanik, lebu, bubuk pumice, lava jeung zat séjén dina 1,5 ton per detik.

Pliny the Younger, saurang negarawan Romawi kuno, nyaksian kajadian di kota caket dieu Misenam (kira-kira 30 kilométer ti gunung seuneuan) ​​sareng ngarékam dina suratna, anu nyayogikeun seueur inpormasi. Nurutkeun manéhna, letusan éta dimimitian ku lini malah tsunami. A awan badag lebu acuk, banjir wewengkon sabudeureun pikeun 19 nepi ka 25 jam, burying kota Pompeii jeung Herculaneum sarta maéhan rébuan. Anu salamet ngantunkeun kota salamina, sareng éta hilap dugi ka arkeologi museurkeun éta, khususna di Pompeii.

Sababaraha taun ti harita, gunung seuneuan deui ngaluarkeun eusina, anu panggedéna kajantenan taun 1631, nyababkeun karusakan anu signifikan di daérah éta. Panungtungan lumangsung dina 18 Maret 1944, mangaruhan sababaraha lokalitas. Panungtungan ieu dipercaya geus mungkas siklus letusan anu dimimitian dina 1631.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, gunung seuneuan Pompeii ngagaduhan seueur anu ditawarkeun dina hal sajarah sareng letusan. Sapertos kajadian na bahkan film sareng dokumenter parantos diciptakeun pikeun tiasa nunjukkeun ka masarakat sadayana anu kajantenan. Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan gunung seuneuan Pompeii sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.