Gunung Olympus ti Mars

Gunung Olimpus

Nalika urang ningali sababaraha gunung anu panggedéna sareng paling megah di planét urang, sapertos di Pagunungan Appalachian jeung himalayan gunung, urang mikir yén moal aya anu langkung unggul ti éta. Sareng éta urang moal tiasa langkung lepat dina éta. Sanaos Bumi mangrupikeun hiji-hijina planét anu huni di dunya Sistem tatasurya, sanés ngan ukur hiji anu ngagaduhan morfologi anu pikaresepeun sareng struktur géologis. Dinten ieu kami ngalih ka planét Mars, dimana urang ngagaduhan gunungapi anu paling dikenal di sadayana Tata Surya. Nya perkawis Gunung Olimpus.

Entong sono sadaya detil ngeunaan gunungapi raksasa ieu, asal usulna sareng kumaha éta didamel.

Ciri utama

Gunung Olympus ditingali ti luhur

Planét Mars parantos dipikaresep ku manusa ti saprak kapanggih. Aya seueur panilitian sareng ékspédisi kalayan usik parantos dilaksanakeun pikeun mendakan henteu ngan ukur medan bumi tapi interior bumi. Ayeuna, usik InSight parantos sumping ka Mars pikeun ningali sadaya jerona. Gambar anu langkung saé sareng inpormasi lengkep tiasa dikumpulkeun unggal waktos dikembangkeun kamekaran téknologi anu hébat anu urang alami dina sababaraha dekade ayeuna.

Gunung Olympus parantos dipikaterang ti ékspédisi kuno, kumargi kapal angkasa caket planet sareng tiasa dibayangkeun. Nanging, detil ngeunaan kaagungan ieu henteu pati dipikaterang. Éta gunungapi bungsu di planét beureum sareng parantos kabentuk sakitar 1.800 juta taun ka pengker.

Mibanda massif pusat kalayan jangkungna naék nepi ka ampir 23 km jangkungna. Urang émut yén puncak panggedéna di Bumi henteu ngaleuwihan 9 km. Di sakurilingna éta ngagaduhan dataran anu lega anu ngurilingan na. Dititénan yén tempatna dina déprési jerona 2 km sareng aya sababaraha gawir ageung sareng jangkungna ampir 6 km. Bayangkeun ukuran gunungapi ieu, dibandingkeun sareng naon anu urang gaduh di Bumi. Jurang tunggal langkung luhur tibatan puncak naon waé anu aya di sakumna Jazirah Iberia.

Diantara ciri-ciri interior gunung seuneuan, urang tingali yén kaldera na aya ukuran 85 km panjangna, 60 km lega sareng jero ampir 3 km. Éta mangrupikeun sato galak gunungapi anu pantes ditingali, bahkan dina poto. Éta ngagaduhan 6 liang haseup anu parantos kabentuk dina waktos anu sanés dina sataun. Dasar gunung seuneuan diaméterna kira-kira 600 km.

Ukuran sareng bentukna

Gunung Olympus upami éta di Spanyol

Gunung Olympus upami éta di Spanyol

Upami urang ningali total dasarna, urang tingali éta Tempatna 283.000 km pasagi. Ieu sami sareng daérah satengah tina Semenanjung Iberia. Hésé diménsi ieu tiasa dibayangkeun, sabab éta ageung pisan. Gunung seuneuan anu nempatan satengah Spanyol sanés hal anu gampang dibayangkeun. Nyatana, ukuranana sapertos kitu upami urang nuturkeun bumi Mars, urang moal tiasa ningali bentuk gunung seuneuan lengkep. Sanaos urang ngalih, urang bakal ningali témbok anu siga gawir anu gedé.

Éta ngan ukur tiasa ditingali sacara lengkep ti luhur, sabab lengkungan planét bakal ngawatesan panineungan urang ka cakrawala. Siga Éta henteu tiasa ditingali lengkep tina taneuh, bahkan henteu ti luhur. Upami urang perch dina puncak gunungapi paling luhur, urang ngan ukur tiasa ningali bagian tina lamping na. Kami moal ningali tungtungna, sabab éta bakal nyampur kana cakrawala. Upami urang hoyong ningali Gunung Olympus sacara gembleng, hiji-hijina jalanna nyaéta ti luar angkasa dina kapal.

Nganalisis jinis gunungapi anu mangrupakeun Gunung Olympus, urang tiasa nyarios éta éta jinis taméng. Gunung seuneuan taméng dicirikeun ku langkung lega sareng langkung jangkung sareng bentukna buleud sareng rata. Aranjeunna langkung sapertos gunung seuneuan jenis Hawaii.

Ukuran anu ageung ieu ngagaduhan panjelasan sareng asal usulna. Sareng éta dinamika planét henteu jalan dina cara anu sami sareng anu urang. Teu gaduh lempengan tektonik anu gerak sareng mindahkeun kerak buana. Kusabab kitu, Gunung Olympus teras-terasan ngahasilkeun lava di tempat anu sami sareng parantos nguatkeun, kéngingkeun ukuran sapertos kitu.

Asalna Gunung Olympus

Pengamatan Gunung Olympus ti luar

Sakumaha urang terang, gunungapi ageung ieu parantos janten bahan panyilidikan pikeun terang asal usulna. Letusan gunungapi panginten tiasa ngawangun kawah anu ayeuna aya. Kusabab Mars henteu ngagaduhan piring tektonik, permukaanna tetep. Ku cara kieu, lava anu diusir parantos padet pikeun ngabentuk relief ieu.

Gunung seuneuan ieu parantos ngarobih sadaya wajah Mars. Uing ti gunungapi mangrupikeun anu ngawangun dataran hébat anu perenahna di handapeun gempungan gunung, disebat dataran hébat Tarsis. Éta daérah anu jerona 5.000 km pasagi sareng 12 km jero, ngemutan yén planét beureum satengahna siga urang. Ieu ngarobih cara Mars katingali lengkep.

Peta tekanan tina platform ageung ieu parantos ngagésér lapisan permukaan planét sareng mindahkeun sadaya daérah kerak ka kalér. Élmuwan yakin yén kusabab munculna gunungapi ieu sareng formasi anu lambat, kutub Mars henteu aya deui di kutub, sareng sadaya aliran walungan parantos bergeser sahingga aranjeunna maot.

Upami hal sapertos kitu kajantenan di planét urang, kota Paris bakalan janten bagian tina bunderan Polar, kumargi Gunung Olympus bakal ngagéser sésa bumi.

Anu ningali ilmuwan nyaéta gunungapi ageung ieu, mingkin bitu deui sabab sababaraha panalungtikan nyimpulkeun. Luar biasa kumaha planét séjén, henteu sanés ngan ukur gaduh jinis dinamika anu sanés tiasa nyababkeun formasi jenis ieu asalna. Kanyataan yén Mars ngagaduhan dinamika internal anu sanés sareng henteu ngagaduhan arus konveksi anu ngalir pelat tektonik, unsur tunggal sapertos gunungapi, tiasa nimbulkeun formasi ageung anu ngajantenkeun gunung panggedéna di Tata Surya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.