Glaciations

Parobihan iklim nyatakeun pisan pamanggihan ilmiah ngeunaan glaciations. Sareng hal na nyaéta di 2004 urang gaduh usum tiis anu tiis, kalayan sakedik hujan sareng kahuruan leuweung anu sumebar di sakumna dunya. Fakta ieu nyiptakeun perdebatan dina élmu ngeunaan siklus atmosfir sareng kamungkinan résiko anu aya hubunganana sareng perubahan iklim ieu. Aya anu nguntungkeun kanyataan yén pemanasan global sanés anu disababkeun ku manusa, tapi éta saluyu sareng salah sahiji siklus glaciation anu tungtungna aya di planet urang ti jaman ka jaman.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan glasiasi sareng hubunganana sareng perubahan iklim.

Osilasi dina suhu

jaman és

Dipikanyaho yén salami abad ka tukang iklim iklim planét ngalaman paningkatan dina suhu rata-rata na. Ieu alatan kanaékan konsentrasi karbon dioksida sareng gas rumah kaca séjén kalayan kapasitas pikeun nahan panas dina atmosfir. Masalahna nyaéta aya jalma anu nyarios yén planét urang gaduh siklus glasiasi. Bener yén sapanjang épolusi planét urang parantos aya siklus glasiasi sareng masa antar-glasial. Nanging, masalah dimimitian nalika urang nempatkeun salaku variabel nganalisa kagancangan glaciations ieu sareng pemanasan global sateuacan aranjeunna.

Sakumaha tiasa ditingali dina kronologi tina glasiasi, anu bakal urang tingali engké, waktos anu kalangkung antara hiji glasiasi sareng anu sanés cekap cekap pikeun sadaya spésiés sato sareng tutuwuhan sareng morfologi ékosistem pikeun adaptasi sareng parobihan lingkungan. Dina hal ieu, urang nuju nyarios kanaékan suhu rata-rata global dina waktos anu pondok. Mangsa anu pondok sareng spésiésna teu gaduh waktos kanggo adaptasi sareng aranjeunna mimiti ngirangan pendudukna. Kitu panurunan dina populasi anu seueur diantarana parantos pupus.

Dina raraga ngaleungitkeun sadaya mamang, urang badé nempatkeun sababaraha méja ngeunaan kapastian sareng papanggihan ilmiah anu kapendak. Papanggihan ieu ngahijikeun sadaya mékanisme alam anu sigana mangaruhan épolusi iklim planet urang. Éta kedah diperhatoskeun yén, sacara mandiri tina pangaruh kagiatan manusa, élmuwan ngaku salaku panyabab alami utama fluktuasi iklim anu gedé pisan ku goyangan poros bumi puteran. Parobihan dina orbit Bumi sakitar matahari ogé parantos ditambihan. Ieu kusabab sadaya susunan gerakan ngarobih distribusi énergi anu ditampi planét urang tina panonpoé.

Umur és sareng parobihan dina orbit Bumi

éta glacier

Pikeun terang période glasial sareng glasier antar, perlu ditaksir suhu rata-rata taunan tina sudut pandang géologis. Téori Milankovitch mangrupikeun salah sahiji anu menerkeun yén aya parobihan iklim planet saatos penampilan Glaciations sacara periodik. Ieu mangrupikeun yuswa és anu hébat sareng période interglacial alit parantos muncul. Kami ayeuna dina jaman antargacial.

Mangsa-mangsa glasiasi ieu lumangsung kusabab gabungan tina 3 siklus kosmik numana orbit Bumi robih tina sirkular kana elips sareng sabalikna. Aya catetan yén salah sahiji siklus kosmis munggaran kajantenan antara 90.000 sareng 100.000 taun ka pengker. Éta nalika bumi ngarobih orbitna ti sirkular kana elips sareng sabalikna. Siklus kosmik anu sanésna lumangsung sakitar 26.000 taun sareng nangtoskeun goyangan sumbu puteran Bumi. Akhirna, siklus kosmik anu sanésna kajantenan 41.000 taun dimana condongna sumbu Bumi perkawis pesawat orbit osilasi antara 22.5 sareng 24.5 derajat.

Siklus kosmis

glaciations

Sadaya parobihan ieu dina gerakan sareng sumbu bumi mangrupikeun penghasil utama glasiasi. Éta kedah diperhatoskeun yén fase anu mana orbit bumi bunder pas aya parobihan sapanjang taun. Nanging, nalika orbit éta elips, aya jarak anu langkung ageung dina waktos-waktos anu tangtu dina sataun. Ayeuna, urang terang yén orbit bumi anu aya hubunganana sareng panonpoe nyaéta elips, sanaos henteu maksimalna salain ti ékséntrisitas. Nalika bumi ngalangkungan perihelion, ieu mangrupikeun titik orbit anu caket kana panonpoé, éta lumangsung dina awal Januari. Ieu nalika usum salju di beulahan bumi kalér. Di sisi anu sanésna, nalika aya dina aphelion nyaéta usum panas di beulahan bumi kalér, sanaos dina posisi anu paling jauh na.

Iraha siklus kosmis ngahubungkeun susunan ieu robih, salami waktos dina perihelion lumangsungna saluyu sareng usum austral tibatan anu boreal. Ku alatan éta, dipikanyaho yén konci pikeun pangaruh parobihan orbital ieu dina penampilan glaciations satuju sareng modél Milankovitch. Sareng éta sadayana sigana aya hubunganana sareng jaman dimana orbit éta bunderan sareng jarak ti bumi meh teu bénten-bénten. Dina kaayaan ieu, usum panas sapertos usum panas ayeuna henteu lumangsung. Di sisi anu sanésna, dina tahapan orbit anu elips sareng gaduh éksentrisitas maksimumna, usum panas sapertos anu lumangsung ayeuna.

Nalika orbit langkung bunder éta nyegah salju tina lebur sareng laun-laun akumulasi taun ka taun. Ieu ngabalukarkeun bumi ka jaman és anu énggal. Ieu dilakukeun salaku kacindekan yén anu nangtoskeun glasiasi sanés usum salju anu paling karasa, tapi usum panas anu paling tiis. Tina ieu inpormasi diekstraksi yén kusabab usum panas langkung tiis, permukaan tiris moal datang sareng unggal taun és és kutub ningkat kana kandelna dugi ka akhir jaman és.

Mangsa és kawéntar di Bumi

Ieu mangrupikeun glaciations anu sanés anu parantos terang planét urang sapanjang sajarah:

  • Glasiasi anu munggaran katelah Huronian. Éta lumangsung sakitar 2.400 milyar taun ka pengker. Éta lumangsung sakitar 300 juta taun sareng anu pangpanjangna sadayana.
  • Glaciation kadua katelah Cryogenic. Éta panginten anu paling parah sareng lumangsung sakitar 850 juta taun ka pengker. Éta jawab ledakan Kamboja saterusna.
  • Glaciation katilu katelah Andean-Saharan. Éta kajadian sakitar 460 juta taun ka pengker.
  • Glaciation kaopat dingaranan karoo sareng éta kajantenan sakitar 350 juta taun ka pengker.
  • Dina glaciation ayeuna, disebut Glaciation kuartalér, Éta parantos ningali periode glasial sakitar 40.000 taun.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan glasiasi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.