Gerak bulan

Raray bulan anu urang ngan ukur tiasa ningali

Saatos analisa teh gerakan bumi sareng akibat na pikeun urang, urang bakal nganalisis gerakan bulan. Bulan nyaéta satelit alam urang sareng éta ogé ngurilingan sareng muter nyalira. Rupa-rupa jinis gerakan na sareng caketna atanapi jarak na dumasarkeun ka planet Bumi nangtoskeun interval waktos dinten, dinten, minggu, bulan sareng bahkan taun sareng sacara umum mangaruhan pasang surut.

Kusabab kitu, dina tulisan ieu urang bakal diajar sacara jero ngeunaan naon gerak bulan sareng naon akibatna pikeun kahirupan di Bumi.

Gerak naon bulan?

Fase bulan

Kusabab aya kakuatan tarik gravitasi antara bulan sareng Bumi, aya ogé gerakan alami satelit ieu. Saperti planet urang, éta ngagaduhan dua gerakan unik anu katelah rotasi dina poros sorangan sareng tarjamahan dina orbit di sakitar Bumi. Gerakan ieu mangrupikeun anu janten ciri bulan sareng aya hubunganana sareng pasang pasang sareng fase bulan.

Salami gerakan anu béda-béda anjeunna, anjeunna nyéépkeun waktos pikeun ngarengsekeunana. Salaku conto, kujang tarjamahan lengkep nyandak rata-rata 27,32 dinten. Ieu matak panasaran, bulan sok nunjukkeun ka urang rupa anu sami sareng sigana leres-leres dibereskeun. Ieu kusabab seueur alesan géométri sareng jinis gerakan sanés anu disebat perpustakaan bulan anu bakal urang tingali engké.

Nalika Bumi ngurilingan Matahari, bulan ogé ngalakukeunana, tapi di Bumi, arah wétan. Jarak ti bulan ka Bumi sapanjang gerakanana beda-beda pisan. Jarak antara planét sareng satelit nyaéta 384 km. Jarak ieu beda-beda gumantung pisan kana momen dimana ayana di orbit na. Kusabab orbitna rada ngabingungkeun sareng kadang-kadang jauh, Surya ngagaduhan pangaruh anu cukup ku gaya gravitasi na.

Node bulan henteu tetep sareng ngalih 18,6 taun cahaya. Ieu nyababkeun elipsiptik lunar henteu tetep sareng perigee bulan lumangsung unggal péngkolan 8,85 taun. Perigee ieu nalika bulan dina fase pinuh sareng caket kana orbit na. Di sisi anu sanésna, apogee nyaéta nalika pangpanjangna ti orbit.

Putaran bulan sareng tarjamahan

Gerak bulan

Gerakan satelit puteran urang disingkronkeun sareng tarjamahan. Éta lumangsung 27,32 dinten, janten urang sering ningali sisi anu sami tina bulan. Ieu katelah bulan sidereal. Salila gerakan rotasi na Éta mangrupikeun sudut condong 88,3 derajat anu aya hubunganana sareng pesawat elips panarjamahan. Ieu disababkeun ku gaya gravitasi anu ngabentuk antara bulan sareng Bumi.

Salami gerak tarjamahna di Bumi, éta condong sakitar 5 derajat ngeunaan elips. Butuh giliran lengkep sami sareng nyalira. Kapindahan ieu di sakuliling planét mangrupikeun gelombang ngawangun anu sapertos ayeuna urang.

Gerakan anu sanés dilakukeun ku bulan nyaéta révolusi. Éta ngeunaan rotasi bulan di panonpoé. Gerakan ieu dilakukeun sasarengan sareng planét urang, sabab éta muterkeun nyalira sareng ngalir dina orbit ngurilingan Bumi.

Akibat tina gerakan bulan

Bulan sareng bumi

Salaku hasil tina gerakan bulan ieu, urang gaduh sababaraha jinis bulan anu panginten anjeun kantos nguping tapi teu pati dalit. Kami bade ngajelaskeun aranjeunna saurang-saurang.

  • Bulan sidereal. Éta nyaéta anu lumangsung 27 dinten, 7 jam, 43 menit sareng 11 detik. Bulan ieu lumangsung nalika fase bulan parantos bunderan lengkep. Bunderan jam nyaéta maksimum dina bentang langit.
  • Wulan Sinode. Mangrupikeun waktos anu diperlukeun pikeun ngalirkeun dua fase anu sami sareng biasana lilana 29 dinten. Éta ogé dikenal ku nami lunation.
  • Tropis bulan. Éta ngeunaan waktos dimana aya dua léngkah anu dituturkeun ku bulan ku bunderan titik Aries. Biasana lilana 27 dinten.
  • Bulan Anomalistik. Éta lumangsung 27 dinten sareng 13 jam sareng nalika aya dua fase berturut dina perigee.
  • Bulan draconic. Mangrupikeun waktos anu diperyogikeun tina hiji tahap ka fase bulan anu sanés ngalangkungan simpul naék. Éta lumangsung 27 dinten 5 jam.

Perpustakaan Lunar

Pentingna gerak bulan

Mangrupikeun gerakan anu aya di bulan anu ku urang urang ngan ukur tiasa ningali 50% permukaan na atanapi raray anu sami salawasna. Sabalikna, aya tilu jinis perpustakaan. Urang bade nganalisis aranjeunna sacara jero.

  • Perpustakaan dina lintang.  Éta aya hubunganana sareng kacenderungan antara orbit bulan sareng pesawat elips. Ieu ngamungkinkeun pikeun ngan ukur ningali kalér sareng kidul bulan dina waktos anu sami. Titik pesawat khatulistiwa bulan di luhur sareng handapeun pesawat orbit. Ieu ngajamin urang yén aya permukaan anu langkung seueur pikeun dititénan ti daérah kutub anu sabalikna.
  • Perpustakaan siang. Dina bagian ieu éta aya hubunganana sareng posisi dimana panitén nalika néwak gambar bulan. Aya seueur aspek geometri anu kedah diperhatoskeun.
  • Perpustakaan panjangna. Éta sabab gerakan rotasi bulan sacara seragam total, sedengkeun gerakan translasional henteu. Hal ieu ngajantenkeun perigee janten bagian dimana bulan ngalir panggancangna sareng apogee paling lambat. Hal anu sami kajadian sareng Bumi sareng orbit na ngurilingan panonpoé nalika aya di Bumi aphelion sareng perihelion. Salaku konsékuansi tina gerakan ieu urang nuju ayun-ayun nuju Kulon, nyababkeun urang ngan ukur tiasa ningali hiji rupa di daérah wétan sareng kulon bulan.

Bisa ditetepkeun yén perpustakaan bulan mangrupikeun titik anu perenahna dina permukaan bulan sareng dimana ayana 3 jinis perpustakaan. Tétéla éta nyababkeun éta gerak dina pola spiral sareng henteu balik deui ka posisi aslina.

Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun pikeun langkung seueur terang ngeunaan gerak bulan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.