Fénologi

Parobihan fénologis

Boh dina météorologi sareng biologi ogé dikaji fenologi tina organisme. Ieu henteu sanés mangrupikeun pengamatan épolusi organisme dina siklus kahirupanna. Nyaéta, variasi ciri sareng siklus hirupna gumantung kana ciri lingkungan anu aya dina waktos éta. Boh iklim boh taneuh sareng aspék biotik aya hubunganana sareng fenologi organisme. Parobihan iklim sacara serius ngarobih phenology seueur mahluk hirup, sahingga kirang suksés salamet.

Dina tulisan ieu urang bade nganalisis sacara jero karakteristik fenologi mahluk hirup sareng kumaha parobihan iklim mangaruhan siklus kahirupanna. Naha anjeun hoyong terang kumaha sasatoan sareng pepelakan hirup? Anjeun kedah tetep maca 🙂

Tujuan tina phenology

Fisiologi tutuwuhan

Fénologi diajar tanggal nalika fase béda pangwangunan pepelakan dimimitian. Ku cara kieu, aranjeunna kacatet dina urutan kronologis sareng pengamatan dilakukeun pikeun nganalisis interaksi sareng mahluk hirup anu sanés. Salaku conto, dina kasus larva kukupu, waktos nalika aranjeunna janten larva caket kana waktos nalika budak hayam sababaraha spésiés manuk peryogi tuangeun kanggo tumuh. Nya, waktos éta penting pisan pikeun lumangsung dina waktos anu sami supados anak hayam tiasa tumuh. Upami fenologi larva dirobah, anak hayam moal aya tuangeun.

Pengamatan dilakukeun sapanjang taun sareng kacatet ngagaduhan mémori anu dipercaya pikeun siklus kahirupan organisme anu ditaliti. Data kuantitatif anu aya hubunganana sareng pamekaran pepelakan ogé ditalungtik. Ieu ngarujuk kana ngabandingkeun kanaékan ukuran anu dialaman ku pepelakan anu dimaksud, beurat na, volume, kinerja fotosintésis sareng komposisi kimia.

Sakali sadaya data parantos diala, anjeun tiasa terang kalakuan seueur organisme gumantung kana waktos taun dimana urang aya.

Masalah manuk

Fénologi dina manuk

Penting pikeun terang phenology dina raraga ngawangun, contona, tempat-tempat manuk tiasa nyarang sareng ngajamin kasuksésan réproduktifna. Aya seueur spésiés manuk anu dina bahaya punah kusabab ékspansi urban manusa.

Manuk hijrah ngagaduhan masalah serius pikeun ngalakukeun perjalanan musiman na ka daérah anu sanés kalayan suhu anu langkung pikaresepeun. Ieu kusabab tabrakan manusa hartosna yén manuk teu ngagaduhan tempat anu aman pikeun beristirahat saatos perjalanan sareng sayang na. Anu anom peryogi perawatan sareng tuangeun anu diperyogikeun ku sepuh anu kedah disayogikeun. Nanging, aya kasaimbangan ékologis anu dirusak ku manusa.

Telek sareng hijrahna

Ku mangaruhan spésiés khusus, sadaya spésiés dimana aranjeunna gumantung kana cara anu tangtu kapangaruhan. Upami spésiés pepelakan anu didahar ku kelenci maot di daérah, populasi kelenci bakal tumiba, sahingga spésiés predator anu ngonsumsi kelenci. Ieu katelah ranté dahareun.

Ku alatan éta, fenologi manuk ditalungtik sacara saksama. Maksudna, siklus baranahan, nyarang, pacaran, hijrah, jst.. Salaku urang tingali engké, parobihan iklim sacara serius mangaruhan kasaimbangan spésiés ieu sareng kasuksésan salamet na.

Fénologi pepelakan sareng observasi fenologis

Fénologi pepelakan

Dina budidaya, phenology ogé dianalisis. Éta fungsina pikeun ningkatkeun panen, sapertos anu dipikaterang wayah pangsaéna pikeun ngabuahan, cai kirang langkung atanapi kirang, atanapi prune sahingga tiasa tumuh sareng mekar kalayan sampurna. Salaku tambahan, perlu pikeun nyegah hama sareng panyakit. Aya waktos sataun nalika hama serangga paling aktif sareng baranahan langkung gancang. Nyaho hal ieu, téhnik pencegahan tiasa dimimitian nalika waktos kagiatan kagiatan serangga caket.

Nya kitu ogé pikeun panyakit. Dina usum salju, kusabab kaayaan ngarugikeun sareng hujan langkung sering, maka langkung seueur asor. Kaseueuran kalembaban biasana nyababkeun panyawat dina pepelakan.

Pikeun ningkatkeun panen panén, pamahaman dasar ngeunaan meteorologi penting. Nyaho ngeunaan suhuna, angin anu aya, jinis awan, jsb. Éta tiasa ngabantosan pisan dina ngurus pepelakan.

Henteu ngan ukur dina tatanén, tapi industri turunanana data fenologis anu dipercaya penting. Salaku conto, anjeun kedah terang tanggal rata-rata numana seueur pepelakan anu dipelak mekar, buah, sareng asak. Data ieu penting pisan pikeun perencanaan tatanén sareng industri anu leres.

Upami pangaruh kaayaan lingkungan dina unggal fase pangembangan pepelakan ogé dipikaterang, kamajuan atanapi reureuh dina panamparanana tiasa diprediksi.

Pengamatan fenologis anu dilaksanakeun pikeun waktos anu lami, ngamungkinkeun narik kasimpulan dina bidang panilitian ilmiah. Ogé, éta pisan mangpaat dina tatanén sareng industri. Éta pisan resep kana kanyaho ngeunaan kamungkinan tanggal tina fase pangwangunan anu béda, lilana béda-bagéan sub-jaman, tenggat waktos sareng frekuensi ayana fenomena biologis.

Phenology Vine

Kebon kebon anggur

Urang badé namina tahapan-tahapan phenology grapevine kanggo masihan conto kagunaannana.

  • Kuncup usum
  • Ceurik anggur
  • Kuning ngabareuhan
  • Tip héjo
  • Daun anu munggaran némbongan (daun incipient)
  • Manjangan daun
  • Kebat munggaran
  • Racemes jauh deui (aranjeunna mangrupikeun perbungaan)
  • Kuncup kembang (klaster pinuh dikembangkeun)
  • Ragrag stamen layu (éta disebut curdling)
  • Panutupanana klaster (kanaékan ukuran buah)
  • Mimitian veraison (kaleungitan klorofil)
  • Kadewasaan
  • Daun ragrag

Dina unggal tahapan anggur anjeun tiasa terang operasi sareng pamekaran bagian na. Penting pikeun terang aranjeunna pikeun nyingkahan sababaraha hama sareng panyakit sareng ngaoptimalkeun pembuahan sareng irigasi na. Dina unggal waktos dina sataun éta peryogi perawatan anu béda sareng, ku sabab éta, perlu dijaga tetep dijaga.

Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fenologi organisme.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.