Fauna quaternary

Fauna quaternary

El jaman kuartal nyaéta anu terakhir anu saluyu sareng Jaman Cenozoic. Mangrupikeun waktos anu teras-terasan dugi ka ayeuna sareng anu dimimitian sakitar 2.5 juta taun ka pengker sareng anu kalebet kamekaran manusa. Fékuater Quaternary parantos diulik sacara rinci ku sabab gampang pikeun kéngingkeun inpormasi anu langkung anyar.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan fauna di Quaternary.

Mangsa kuartérér

Mangrupikeun jaman kalayan kagiatan géologis anu cukup pikaresepeun. Éta aktip sapertos jaman baheula, sanaos sigana kalem pisan. Gerakan buana langkung laun sareng laun, sapertos prosés orogenik sanés. Prosés orogenik disababkeun ku tabrakan pelat tektonik. Nanging, tina naon anu katingali dina panilitian anu béda-béda, sapanjang kuartérari aya kagiatan anu kirang orogenik a.

Kaseueuran spésiés tutuwuhan sareng sasatoan kagolong kana fauna di Quaternary anu parantos berkembang pisan. Kanaékan anu signifikan dina kapunahan spésiés ogé parantos dititénan. Kusabab parobihan iklim sareng penampilan manusa, rébuan spésiés parantos punah sareng urang nuju caket ka genep di dunya.

Sacara ringkesna, tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun jaman anu tenang tina sudut pandang géologis. Turunna suhu lingkungan parantos unggul, nyababkeun sababaraha glasiasi. Nanging, urang ayeuna hirup dina jaman antargama anu ku urang dipikanyaho Holosen.

Manusa sareng fauna di Quaternary

Kamekaran manusa mangrupikeun hal anu langkung luar biasa dina fauna di Quaternary. Di dieu yén karuhun mimiti manusa modéren parantos muncul. Bagéan munggaran épolusi manusa nyaéta Australopithecus sareng évolusi ayeuna nyaéta Homo sapiens. Henteu ngan ukur pangwangunan logika manusa anu parantos dikaji, tapi ogé kamampuan sosialna.

Kuarternér parantos nyatet ngagaduhan seueur spésiés kepunahan. Pupusna ieu kajantenan sacara sistematis saatos munculna manusa. Anu disebat megafauna anu aya di tungtung Pleistosen ieu ngaleungit dina laju anu gancang. Spesialis nganggap yén kagiatan manusa mangrupikeun panyabab utama pupus. Ieu kusabab manusa ngagunakeun fauna pikeun kéngingkeun manpaat sapertos tuangeun, pakean, ngadamel alat, sareng anu sanésna.

Aya seueur ilmuwan anu ngareuwas sabab parantos nalungtik kagentosan dimana punah ieu kajantenan sareng anu pangageungna dina sadaya sejarah. Dina tingkat di mana spésiés janten punah, aranjeunna henteu gaduh waktos pikeun adaptasi sareng kaayaan lingkungan anu énggal. Salaku tambahan, daptar spésiés ieu kaancam bakal ngalegaan beuki loba.

Flora sareng pamekaran

Flora ngalaman diversifikasi anu hébat boh dina tatangkalan tatangkalan akuatik sareng daratan. Keanekaragaman hayati sacara umum gumantung kana iklim anu ageung sareng, berkat ieu, sato parantos ngembangkeun ciri anu tangtu pikeun tiasa adaptasi sareng ékosistem tinangtu.

Catetan fosil nunjukkeun yén aya sajumlah ageung tutuwuhan térmofil anu parantos sanggup adaptasi sareng kaayaan suhu anu ekstrim. Sababaraha diantarana aya anu adaptasi sareng hawa anu tiris pisan. Mangsa kuartérér parantos nyababkeun penampilan bioma anu bénten-bénten kalayan ciri iklimna nyalira. Ieu sacara umum nangtoskeun jinis pepelakan anu bakal tumuh di na.

Jumlah pepelakan anu panggedéna aya di planét ieu angiosperms. Éta anu ngagaduhan bibit anu dijagaan. Teras di Quaternary, leuweung sareng leuweung mimiti muncul, utamina dina tingkat tropis. Unggal-unggal pepelakan parantos ngalaman spésialisasi anu langkung ageung pikeun lingkungan anu bénten-bénten.

Fauna quaternary

pangwangunan manusa ngeunaan fauna kuaternér

Fékuénsi henteu béda-béda teuing ti mimiti Kuarier dugi ka ayeuna. Sasatoan anu parantos aya ti saprak mimiti jaman parantos salamet tina variasi lingkungan anu béda. Kaseueuran aranjeunna tetep dugi ka ayeuna. Nanging, aya sababaraha aspék penting anu disebatkeun.

Mamalia mangrupikeun sato anu ngagaduhan épolusi panggedéna sareng pamekaran. Kusabab sakumpulan mamalia ageung muncul, éta disebat megafauna. Diantara para megafauna aya mamalia anu kawéntar pisan diaku salaku huntu gede, megatherium sareng huntu saber. Karakteristik utama sato ieu nyaéta ukuranana ageung sareng éta katutupan ku bulu anu kandel. Ieu mangrupikeun adaptasi jinis pikeun tiasa salamet tina tiis.

Kaseueuran sato milik megafauna parantos punah ayeuna. Mammoth diteruskeun dinten ayeuna sareng gajah sareng macan anu nganggo saber. Megatherium mangrupikeun sloths ayeuna.

Fauna di Quaternary mangrupikeun anu parantos ngalaman paling punah. Salila Holocene punah sato kusabab kamekaran manusa parantos ningkat. Manusa tanggung jawab pikeun punah sacara sistematis sajumlah sato. Diantara sato lambang anu parantos punah, urang tiasa nyebatkeun mamut, dodos sareng serigala Tasmania, sareng anu sanésna.

Amfibia anu paling kaancam sabab diperkirakeun 30% sadaya spésiés tiasa ngaleungit dina sababaraha taun ka pengker. Kamekaran manusa mangrupikeun faktor anu nangtukeun dina fauna kuarternér. Éta tempat hominid munggaran mekar dugi ka ayeunal Homo sapiens. Tukangeun éta Australopithecus éta Homo habilis sarta salajengna Homo erectus. Spésiés ieu parantos ngagaduhan ciri utama pikeun tiasa jalan nangtung dina dua anggota awak. Ieu ngamungkinkeun anjeunna gaduh pandangan anu lega pikeun sadaya rupa bumi di sakurilingna.

Anjeunna ogé tiasa mendakan gim sareng percobaan migrasi ka buana sanés. Anjeunna homo neanderthalensis éta salah sahiji anu paling aneh. Ieu kusabab awakna diadaptasi kana suhu anu handap. Aranjeunna ngabantosan diri ku bantosan bulu sato anu diburu sareng pakeanana didamel pikeun nyalindung tina hawa tiis. Ampir sadaya fosil spésiés ieu parantos dipendakan di buana Éropa.

Geus aya Homo sapiens Éta mangrupikeun anu ngadegkeun masarakat sareng nandaan hirarki sosial. Otak anjeun sapinuhna dimekarkeun sareng tiasa nganalisis sababaraha topik sareng aspek sareng ngungkulan kaayaan anu langkung rumit. Anjeunna ogé tiasa ngembangkeun basa artikulasi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna di Quaternary.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.