Fauna Eosen

Fauna Eosen

La Zaman Eosen nyaéta salah sahiji anu ngawangun jaman Paleogén di Jaman Cenozoic. Salami waktos ieu aya parobihan anu hébat tina sudut pandang géologis sareng biologis, kumargi jajaran gunung anu hébat dibentuk kusabab tabrakan buana. Gerakan buana ieu nyababkeun Fauna Eosen éta tiasa dikembangkeun sareng dirobih dina rentang anu lega.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng kamekaran fauna Eosen.

Ciri utama

Zaman Eosen éta lumangsung sakitar 23 juta taun. Éta disebarkeun dina 4 umur ditandaan ku sababaraha parobahan iklim, géologis sareng faunal. Éta dianggap waktos parobihan di mana planét ngalaman sababaraha modifikasi dina tingkat géologis ti saprak buana super Pangea disababkeun rusak. Ieu kumaha buana dibentuk sakumaha urang terang aranjeunna ayeuna.

Aya sababaraha parobahan iklim anu penting pisan kusabab aya sababaraha kajadian anu bertentangan sareng Paleogén. Salaku conto, urang ngagaduhan kajadian Azolla anu nyababkeun paningkatan suhu lingkungan global sapertos kitu nyiptakeun kaayaan anu sanés mahluk hirup kedah adaptasi. Aya ogé parobihan anu sanés dina fluktuasi suhu anu nyababkeun turunna sami. Duanana kajadian iklim mawa akibat pikeun mahluk hirup anu nyicingan planét salami waktos ieu.

Manuk mangrupikeun salah sahiji grup anu ngalaman diversifikasi pangageungna dina waktos ayeuna. Seueur jalma anu nyicingan planét éta pikasieuneun sareng prédator ageung. Total fragméntasi tina super buana Pangea nyaéta anu nyababkeun atanapi dirobihkeun seueur spésiés sato sareng pepelakan.

Urang bade nganalisis kumaha flora sareng fauna Eosen parantos mekar.

flora

Salami waktos ieu kaayaan lingkungan planét ieu ngamungkinkeun ngembangkeun seueur spésiés tutuwuhan sareng sasatoan. Mangrupikeun waktos nalika kaanekaragaman hayati réa berkat hawa anu lembab sareng haneut.

Nganalisis flora kami mendakan yén éta parobihan anu cukup diperhatoskeun. Nalika hawa haneut sareng beueus dina mimiti Éosen, planét ngagaduhan seueur leuweung sareng leuweung. Aya buktos anu nyebatkeun yén kutub ogé ngagaduhan leuweung dina waktos ieu. Hal anu ngahiji anu ngajaga kakurangan pepelakan saeutik nyaéta ékosistem gurun di pedalaman buana.

Tutuwuhan anu paling maju dina waktos ieu nyaéta metasequoia sareng kulawarga cupresaceae. Anu terakhir nyaéta anu kagolong kana kelompok senam, anu dasarna konifers. Éta mangrupikeun kelompok pepelakan anu cukup serbaguna sabab tiasa duanana alit sareng ageung. Daunna mirip sisik sareng disusun caket pisan. Sababaraha diantarana ngaleupaskeun hal anu langkung pikaresepeun.

Fauna Eosen

Manuk Eocene Fauna

Di dieu urang fokus kana fauna Eosen. Urang tiasa nyarios yén fauna dina waktos ayeuna seueur dirobihkeun. Kelompok mamalia sareng manuk mangrupikeun anu paling menonjol. Urang badé nganalisis sadaya kelompok.

Invertebrata

Éta tetep dirobih sacara khusus di lingkungan laut. Aya sajumlah ageung moluska, di antawisna gastropoda, bivalves, echinodermia sareng cnidarians menonjol. Arthropods ogé mekar antukna, kalayan sireum anu paling répréséntatif.

Aves

Manuk mangrupikeun spésiés anu ngembangkeun langkung berkat kaayaan lingkungan anu pikaresepeun. Sababaraha spésiés mangrupikeun prédator anu galak, masihan dua kelompok mahluk hirup sareng sieun pisan dina waktos éta. Diantara spésiés manuk anu paling maju sareng anu paling loba nyaéta: Phorusrhacidae, Gastornis sareng pinguin. Urang bade ngajelaskeun ciri masing-masing:

  • Phorusrhacidae: Mangrupikeun sakumpulan manuk anu ciri utami nyaéta ukuranana ageung. Sababaraha spesimen jangkungna dugi ka 3 méter. Éta tiasa diverifikasi berkat seueur catetan fosil anu aya ti ayeuna ieu. Anyar-anyar ieu, sababaraha tangkorak sato ieu tiasa dipendakan supados langkung dikenal. Fitur sanésna ogé nyaéta kamampuan ngapung. Nanging, anjeunna gancang-gancang ngalereskeunana. Diperkirakeun yén aranjeunna ngahontal kecepatan dugi ka 50 kilométer per jam. Aranjeunna prédator lincah sato leutik, kalebet sababaraha mamalia.
  • Gastornis: éta katelah manuk téror. Ieu kusabab aranjeunna katingalina lumayan nyingsieunan. Diantara ciri anu paling kasohor kami mendakan ukuranana ageung, sareng sababaraha spesimen dugi ka 2 méter sareng beuratna langkung ti 100 kilo. Sirah ageung sareng pondok, awakna mantap ngajantenkeun aranjeunna matak pikasieuneun. Beak éta mirip naon anu aya beo ayeuna. Kakuatan estetika anu ngagumkeun sareng dianggo pikeun néwak mangsana. Sanaos henteu hiber, éta gancang pisan.
  • Pinguin: éta mangrupikeun kelompok bass non-ngapung. Grup ieu salamet dugi ka ayeuna sareng tempatna di Antartika di kutub kidul. Dina waktos ayeuna dipercaya yén aranjeunna nyicingan buana Amérika Kidul. Ieu katelah berkat sababaraha fosil anu parantos dipulihkeun tina situs éta. Aya sababaraha spésimén anu diukur dugi ka 1.5 ogé anu sanés anu langkung alit.

Eosenén Euna: Réptil sareng Mamalia

Réptil aya sareng ngembangkeun apace. Anu paling aya nyaéta oray ageung, panjangna langkung ti 10 méter dina sababaraha spésimén.

Sedengkeun pikeun mamalia, grup ieu janten langkung seueur pisan, khususna ungulate, cetacean sareng sababaraha karnivora ageung. Hayu urang analisa masing-masing:

  • Ungulate: ciri utami na nyaéta tiasa ngalih didukung dina tungtung ramo na. Di dieu urang ngagaduhan babi sareng onta, sapi, domba sareng domba.
  • Cetaceans: aranjeunna mekarkeun di lingkungan laut sareng aya spésiés sapertos archaeocetos. Ieu mangrupikeun anu munggaran ngembangkeun karakteristik anu ngamungkinkeun aranjeunna adaptasi sareng kahirupan akuatik.
  • Ambulocetids: aranjeunna paus anu munggaran aya di planet ieu. Aranjeunna gaduh panjang langkung ti 3 méter sareng beurat na tiasa sakitar 120 kg. Éta ngagaduhan penampilan anu sami sareng buaya sanaos anggota awak langkung panjang. Anggota awak ieu dijantenkeun sirip kanggo ngurilingan. Diét aranjeunna karnivora.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Eosen.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.