Fauna karbonifer

ékosistem sareng fauna di Carboniferous

Dina jaman Paleozoic aya 6 jaman anu béda. Salah sahijina nyaéta jaman karboniferous. Dina periode ieu, sajumlah ageung deposit karbon parantos dipendakan dina catetan fosil, maka namina. Sadaya ieu disababkeun ku seueur seueur leuweung anu dikubur sareng anu asalna tina strata karbon. Éta salah sahiji alesan kunaon Fauna karbonifer éta penting pisan sadunya.

Maka, dina tulisan ieu urang bade nganalisis pentingna fauna Carboniferous sareng ciri utamina.

Mangsa karbonat

Mangsa karbonat

Mangsa ieu mangrupikeun salah sahiji anu ngalaksanakeun salah sahiji parobihan anu penting dina tingkat sasatoan sareng pepelakan. Salah sahiji alesanna nyaéta anu nunjukkeun yén amfibi pindah ti cai pikeun nalukkeun ékosistem daratan. Ieu alatan kana kamekaran endog amniote. Mangsa Carboniferous lumangsung sakitar 60 juta taun. Éta dimimitian sakitar 359 juta taun ka pengker sareng réngsé sakitar 299 juta taun ka pengker.

Salami waktos ieu kagiatan geologis anu hebat dialaman. Dina éta pelat tektonik ngagaduhan gerakan anu disababkeun ku kumalayang buana anu kuat pisan. Gerakan ieu nyababkeun sababaraha massa darat tabrakan sareng asal-usul pagunungan.

Salah sahiji sorotan tina jaman Carboniferous nyaéta munculna endog amniotik sareng réptil munggaran. Réptil panginten parantos mekar ti amfibi anu aya. Hatur nuhun kana munculna endog amniota, endog anu dijagaan sareng diisolasi tina lingkungan luar, ngabantuan émbrion pikeun dijaga sareng bakal ningkatkeun épolusi. Kajadian ieu ngahasilkeun hal anu répolusionér dina grup réptil kumargi aranjeunna tiasa mimiti nalukkeun lingkungan terestrial. Évolusi hatur nuhun kana adaptasi henteu kedah uih deui kana cai kanggo ngendog endogna.

Salami periode ieu aya parobihan anu hébat dina sagara sareng massa buana. Kegiatan tektonik ieu nyababkeun seueur massa buana ngalih kana ngawangun buana super anu katelah Pangea. Sedengkeun pikeun iklim, dina mangsa Carboniferous aya iklim anu cukup haneut. Iklim anu panas sareng beueus ieu nyababkeun sajumlah ageung pepelakan nyebar di sakumna planét. Éta ngamungkinkeun pembentukan leuweung sareng pamekaran sareng kaanekaragaman bentuk kahirupan anu sanés. Sababaraha spesialis nunjukkeun yén suhu lingkunganana sakitar 20 derajat. Taneuh éta beueus pisan sareng seueur rawa-rawa kabentuk di sababaraha daérah.

Flora sareng pepelakan

Sedengkeun pikeun flora tina Carboniferous, aya macem-macem bentuk kahirupan anu aya sareng éta kusabab kaayaan lingkungan anu pikaresep. Iklim panas sareng beueus ieu cocog pikeun pamekaran permanén pepelakan. Tutuwuhan ieu anu pang menonjol nyaéta Pteridospermatophyta, Lepidodendrales, Cordaitales, equisetales sareng Lycopodiales.

Grup anu munggaran dikenal salaku Bibit Siki. Dipikaterang yén éta mangrupikeun pepelakan anu ngahasilkeun binih leres sareng nami pakis sabab ngagaduhan bentuk anu sami sareng anu ayeuna. Aranjeunna tumuh caket pisan kana taneuh sareng ogé ngawangun kusut padet vegetasi anu nahan kelembapan.

Lepidodendrales mangrupikeun sakumpulan pepelakan anu pupus dina awal jaman engké. Aranjeunna ngahontal splendor maksimum na nalika Carboniferous na aranjeunna jangkungna 30 méter jangkungna. Cordaitales mangrupikeun salah sahiji jinis pepelakan anu pupus salami punah sacara massal ti Mangsa Trias y Jurasik. Batang na nampilkeun xylem primér sareng sekunder. Daunna ageung ageung, panjangna dugi ka saméter.

Fauna karbonifer

fosil karbonat

Ayeuna urang teraskeun nganalisis fauna Carboniferous. Salami periode ieu, fauna janten langkung beragam. Hatur nuhun kana kaayaan iklim sareng lingkungan anu pikaresep, ampir sadaya spésiés ngagaduhan jurang pangwangunan. Lingkungan anu lembab sareng haneut nambihan kasadiaan ageung oksigén atmosfir nyumbang kana kamekaran sajumlah ageung spésiés. Diantara sato anu Anu paling kawéntar di fauna Carboniferous nyaéta amfibi, serangga sareng sato laut. Dina akhir période ieu réptil mimiti muncul.

Hayu urang analisa heula arthropods. Salila période Carboniferous aya seueur spésimén ageung tina arthropoda. Sasatoan ieu parantos dijantenkeun seueur panilitian ku spesialis. Ukuran ageung sato ieu panginten disababkeun kusabab konsentrasi oksigén atmosfir anu luhur.

Artoropleura

Éta mangrupikeun arthropoda anu dikenal salaku centipede buta. Éta mangrupikeun arthropoda anu kawéntar dina sadaya jaman ieu. Sareng éta panjangna dugi ka 3 méter sareng kalebet kana kelompok myriapods. Éta sato pondok pisan sareng jangkungna ngan ukur sakitar satengah méter. Éta diwangun ku ruas anu saling dikartikeun sareng ditutupan ku pelat.

Arachnids

Dina kelompok arachnids dina jaman Carboniferous, spésiés lancah katelah Mesothelae kasohor. Ciri utama na nyaéta ukuran na ageung, anu ngahontal sakitar sirah manusa. Diétna sapinuhna karnivora sareng aranjeunna tuang sato leutik.

Capung buta

Dina jaman ieu, aya serangga ngapung mirip pisan sareng capung ayeuna. Éta sato ageung sareng biasa ngukur sakitar 70 séntiméter ti tungtung ka tungtung. Aranjeunna parantos diaku salaku serangga panggedéna anu kantos cicing di planét ieu. Diétna karnivora sareng éta prédator sato anu langkung alit sapertos amfibi sareng serangga.

Fauna karbonifer: amfibi

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun dina awal tulisan, amfibi mangrupikeun kelompok sato anu dirobihkeun parobihan anu paling seueur sareng ngalaman. Peryogi disebatkeun panurunan dina ukuran awak ogé ngadopsi réspirasi paru. Amfibi anu mimiti muncul ngagaduhan konfigurasi awak anu sami sareng salamanders.

Aya sababaraha rupa jinis amfibi. Pederpes mangrupikeun amfibi tetrapod sareng awakna langkung alit sareng pondok, anggota awakna mantap. Crassigyrinus mangrupikeun amfibi kalayan penampilan anu rada langkung anéh. Anggota awakna payuneun pisan dikembangkeun sahingga henteu tiasa ngadukung awak sato. Éta tetrapod anu panjangna sakitar dua méter sareng beuratna sakitar 80 kg.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Carboniferous.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.