Fase bulan

Fase bulan

Pasti urang sadayana terang anu bénten fase bulan ngalangkunganana sapanjang bulan (siklus 28 dinten). Sareng éta gumantung kana dinten bulan dimana urang ayana urang tiasa ngabayangkeun satelit urang ku cara anu béda. Henteu ngan di lokasi anu sami salami dinten-dinten, tapi ogé gumantung kana beulahan bumi dimana kami ayana. Fase-fasa bulan henteu lain ngan ukur parobahan cara hérangna nalika ditingali tina Bumi. Parobihanana siklik sareng gumantung kana posisi anu sami perkawis Bumi sareng Surya.

Naha anjeun hoyong terang sacara rinci naon tah fase bulan sareng naha éta kajantenan? Dina tulisan ieu anjeun bakal mendakan sadaya inpormasi anu diperyogikeun 🙂

Gerak bulan

dua rupa bulan

Satelit alam urang muterkeun nyalira, tapi ogé muter terus di sakuliling planét. Kurang leuwih Butuh waktos sakitar 27,3 dinten pikeun ngurilingan Bumi. Kusabab kitu, gumantung kana posisi dimana urang mendakan hal anu aya kaitanana sareng planet urang sareng kajadian oriéntasi na sareng Matahari, aya parobahan siklik dina cara urang ningali. Sanaos kanyataan yén bulan panginten ngagaduhan cahaya nyalira, kumargi tiasa ditingali salaku salah sahiji objék paling caang di langit wengi, cahaya ieu henteu sanés mangrupikeun pantulan sinar panonpoé.

Nalika orbit bulan maju, bentukna robih tina panitén Bumi. Kadang-kadang anjeun ngan ukur tiasa ningali bagian alit na, waktos sanésna tiasa ditingali sacara lengkep, sareng waktos sanésna ngan saukur teu aya. Pikeun ngajantenkeun jelas, bulan henteu ngarobih bentukna, tapi éta ukur épék visual akibat tina gerakan anu sami sareng sinar panonpoé anu kasorot dina permukaan na. Ieu mangrupikeun sudut-sudut anu pengamat di Bumi niténan bagian anu bercahya di daérah anjeun.

Bisa jadi di Spanyol urang gaduh bulan purnama, sedengkeun pikeun Amérika Serikat éta lilin atanapi ngaleutikan. Éta sadayana gumantung kana dimana di Bumi urang ningali bulan ti mana.

Siklus lunar

siklus bulan

Satelit ngagaduhan tautan pasang pasang sareng planet urang. Ieu ngandung harti yén kagancangan rotasiana dikoordinirkeun sareng jaman orbit. Kusabab ieu, sanaos bulan ogé teras-terasan muter dina porosna nyalira nalika ngurilingan Bumi, urang sok ningali rupa bulan anu sami. Prosés ieu katelah rotasi singkronisasi. Sareng éta, sanés dimana urang ningali bulan, urang bakal teras ningali rupa anu sami.

Siklus lunar lumangsung sakitar 29,5 dinten diantarana sadayana fase tiasa dititénan. Dina akhir tahap terakhir, siklusna dihasilkeun deui. Ieu salawasna kajantenan sareng henteu kantos lirén. Fase bulan anu paling populér nyaéta 4: bulan purnama, bulan anyar, kuartal kamari sareng kuartal kahiji. Sanaos aranjeunna paling dikenal, aya panengah anu sanés anu ogé penting sareng pikaresepeun pikeun dipikanyaho.

Persentasi katerangan bulan di langit beda-beda sabab bentukna nuturkeun silih. Dimimitian ku katerangan 0% nalika bulan énggal. Nyaéta, urang moal tiasa niténan nanaon di langit. Saolah-olah bulan parantos ngaleungit tina langit urang. Nalika fase anu bénten-bénten lumangsung, perséntase katerangan naék dugi ka ngahontal 100% dina bulan purnama.

Unggal fase bulan lumangsung sakitar 7,4 dinten. Ieu ngandung harti yén unggal minggu bulan urang bakal ngagaduhan bulan dina sakitar hiji bentuk. Kusabab orbit bulan anu elips, waktos ieu sareng bentukna beda-beda. Sacara umum, sadaya fase bulan anu langkung seueur cahayana 14,77 dinten sareng sami pikeun fase anu langkung poek.

Fase béda bulan

fase béda bulan

Sateuacan ngawitan ngajelaskeun fase bulan, penting pikeun nekenkeun yén fase anu bakal urang sebatkeun ngan ukur cara pikeun ningali bulan tina posisi dimana urang di Bumi. Dina waktos anu sasarengan, dua panitén dina posisi anu béda di Bumi tiasa ningali bulan béda. Henteu aya anu jauh tina kanyataan, panitén anu aya di beulahan bumi kalér tiasa ningali bulan kalayan gerakan ti katuhu ka kénca sareng di beulahan bumi kidul ti kénca ka katuhu.

Saatos netelakeun ieu, urang mimitian nerangkeun sababaraha tahapan bulan.

Bulan Anyar

bulan Anyar

Éta ogé katelah bulan énggal. Dina tahap ieu, langit wengi poék sareng rada sesah milari bulan dina poék. Dina waktos ieu, sisi bulan anu disumputkeun anu urang teu tiasa ningali diterangkeun ku panonpoé. Nanging, rupina ieu henteu katingali ti Bumi kusabab rotasi anu disingkronkeun di luhur.

Sapanjang tahapan anu ngalirkeun bulan, ti anu anyar dugi ka pinuh, satelit ngumbara 180 derajat orbit na. Salila fase ieu ngalir antara 0 sareng 45 derajat. Kami ngan ukur tiasa tingali antara 0 sareng 2% bulan nalika éta anyar.

Bulan sabit

Bulan sabit

Ieu mangrupikeun fase dimana urang tiasa mendakan bulan caket saatos 3 atanapi 4 dinten saatos bulan énggal. Gumantung kana dimana urang aya di Bumi urang bakal ningali éta ti hiji sisi langit atanapi anu sanés. Upami urang aya di beulahan bumi kalér, urang bakal ningali éta ti beulah katuhu sareng upami urang aya di beulahan bumi kidul urang bakal mendakan di beulah kénca.

Dina fase bulan ieu tiasa dititénan saatos matahari terbenam.Jadi perjalanan antara 45 sareng 90 derajat orbit na salami fase ieu. Perséntase bulan anu katingali dina wisata ieu nyaéta 3 dugi 34%.

Saparapat bulan sabit

saparapat sabit

Éta nalika satengah tina disk lunar janten bercahya. Éta tiasa ditingali ti beurang dugi ka tengah wengi. Dina fase ieu perjalanan antara 90 sareng 135 derajat orbit na sareng urang tiasa ningali éta bercahya antara 35 sareng 65%.

Waxing bulan bobo

Tumuwuh gibbet

Daérah anu cahayana langkung ti satengah. Éta netep sateuacan subuh sareng ngahontal puncak na anu pangluhurna di langit nalika magrib. Bagéan bulan anu katingali antara 66 sareng 96%.

Purnama

purnama

Éta ogé katelah bulan purnama. Kami dina fase bulan anu katingali sapinuhna. Ieu kajantenan sabab Matahari sareng Bulan sajajar ampir lempeng sareng Bumi di tengah na.

Dina fase ieu dina posisi anu sabalikna tina bulan anyar dina 180 derajat. Éta tiasa ditingali antara 97 sareng 100% bulan.

Saatos bulan purnama, fase saluyu ieu nyaéta:

  • Ngaleungitkeun bulan anu buncelik
  • Kuartal panungtungan
  • bulan ngirangan

Sadaya fase ieu ngagaduhan ciri anu sami sareng crescents, tapi kurva dititénan dina sisi anu sabalikna (gumantung kana beulahan bumi dimana ayana urang). Perkembangan bulan turun ka handap dugi ka ngahontal bulan anyar deui sareng siklusna dihurungkeun deui.

Kuring miharep yén ku inpormasi ieu tahapan bulan parantos jelas.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.