Épapotranspirasi

Tutuwuhan transpirasi

Pasti anjeun kantos nguping ngeunaan fenomena evapotranspirasi nalika nyarioskeun pepelakan. Akibatna, éta mangrupikeun kajadian anu lumangsung nalika pepelakan kaleungitan cai tina jaringanna kusabab dua fénoména anu bertindak sacara gembleng: évaporasi dina hiji sisi sareng kesang di sisi anu sanésna. Evapotranspiration tiasa dihartikeun salaku tinimbangan gabungan tina dua prosés ieu dina waktos anu sami.

Dina tulisan ieu kami bakal nunjukkeun kumaha mékanisme ieu jalan sareng pentingna dina siklus cai.

Naon evapotranspiration

Kasaimbangan hidrat

Urang mimitian ku nangtoskeun ogé prosés anu dilaksanakeun sakaligus ku anu urang sebatkeun. Prosés anu kahiji nyaéta évaporasi. Mangrupikeun fenomena fisik anu nandaan parobihan kaayaan cai tina cair kana uap. Ieu ogé kalebet prosés sublimasi anu lumangsung nalika cai dina bentuk salju atanapi és sareng langsung kana uap tanpa ngalangkungan kaayaan cair.

Évaporasi lumangsung tina permukaan taneuh sareng pepelakan pas présipitasi lumangsung. Kusabab hawa, aksi radiasi panonpoé atanapi angin, cicirén cai anu parantos ngempel tungtungna ngejat. Tempat anu sanés dimana ayana évaporasi nyaéta dina permukaan cai sapertos walungan, situ, sareng waduk. Ogé lumangsung tina taneuh ku cai anu nyusup. Se biasana ngejat ti zona paling jero dugi ka paling deet. Ieu cai nembé nyusup atanapi di daérah debit.

Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan prosés kesang. Mangrupikeun fenomena biologis anu lumangsung dina pepelakan. Mangrupikeun prosés anu kaleungitan cai sareng tuang kana atmosfir. Tutuwuhan ieu nyandak cai ngalangkungan akar tina taneuh. Bagian tina cai ieu dianggo pikeun tumuh sareng fungsina anu penting sareng bagian sanésna ngalir kana atmosfir.

Ukuran sareng kagunaan

Stasion pangukuran Evapotranspirasi

Kusabab dua fenomena ieu sesah diukur sacara kapisah, éta kajadian babarengan salaku épapotranspirasi. Dina kaseueuran kasus ieu diulik, anjeun kedah terang jumlah total cai anu leungit kana atmosfir sareng prosés anu leungitna henteu janten masalah. Data ieu diperyogikeun pikeun ngadamel kasaimbangan cai tina jumlah cai anu murag pakait sareng anu leungit. Hasilna bakal janten kasaimbangan bersih anu positip, upami cai akumulasi atanapi urang gaduh kaleuwihan sumberdaya, atanapi négatip, upami urang kaleungitan cai akumulasi atanapi kaleungitan sumberdaya.

Pikeun anu nalungtik épolusi cai, kasaimbangan cai ieu penting pisan. Panilitian ieu difokuskeun kana kuantitas sumber cai tina hiji daérah. Maksudna, sadaya cai anu hujan dikirangan tina cai anu leungit ngalangkungan evapotranspirasi, bakal janten volume cai anu sayogi yén urang bakal gaduh kasarna. Tangtosna, urang ogé kedah tumut kana jumlah cai anu nyusup gumantung kana jinis taneuh atanapi ayana akuifer.

Evapotranspiration mangrupikeun variabel anu penting dina bidang élmu agronomis. Éta dianggap unsur penting ngémutan kabutuhan cai anu dipiboga ku pepelakan ngarah tiasa ngembangkeun leres. Aya seueur rumus matematika anu dianggo pikeun terang data épapotranspirasi anu diperlukeun sareng kasaimbangan cai.

Unit anu diukur na aya dina mm. Pikeun masihan anjeun ideu, dinten usum panas anu panas sanggup evapotranspirasi antara 3 sareng 4 mm. Kadang-kadang, upami daérah anu diukur loba di vegetasi, urang ogé tiasa nyarios méter kubik per hektar taneuh.

Jinis épapotranspirasi

Evapotranspirasi dina tatanén

Supados tiasa ngabédakeun data ogé dina kasaimbangan cai, data evapotranspirasi parantos dibagi dina sababaraha cara. Anu kahiji nyaéta poténsi evapotranspiration (ETP). Data ieu anu ngagambarkeun ka urang naon anu bakal dihasilkeun tina beueus taneuh sareng tutupan vegetasi dina kaayaan optimal. Nyaéta, jumlah cai anu bakal ngejat sareng transpire upami kaayaan lingkungan optimal pikeun éta.

Di sisi anu sanésna urang épapotranspirasi saleresna (ETR). Dina hal ieu, urang ngukur jumlah aktual cai anu evapotranspires dumasar kana kaayaan anu aya dina masing-masing kasus.

Dina watesan ieu jelas yén ETR kirang tina atanapi sami sareng ETP. Ieu bakal kajadian 100% waktos. Salaku conto, di gurun, ETP sakitar 6mm / dinten. Nanging, ETR nol, sabab teu aya cai pikeun evapotranspire. Dina waktos anu sanés, kadua jinisna bakal sami, asalkeun kaayaan optimal ditampi sareng aya panutup tutupan anu saé.

Teu kedah disebatkeun yén evapotranspiration mangrupikeun faktor anu henteu dipikaresep pisan ku urang. Éta hartosna kaleungitan sumber cai anu teu tiasa dianggo. Urang ogé kedah émut yén éta mangrupikeun hiji deui unsur siklus hidrologis cai sareng, gancang atanapi engké, sadaya anu ngejat bakal hiji dinten bakal diendem deui.

Pentingna dina tatanén

Evapotranspirasi dina tatanén

Sadaya definisi di luhur penting pikeun itungan rékayasa pamotongan. Nalika urang nganggo nilai ETP sareng ETR dina hidrologi, tah aranjeunna ukur diperhitungkeun dina total kasaimbangan baskom. Unsur-unsur ieu mangrupikeun anu nunjukkeun jumlah cai anu leungit tina naon anu parantos najis. Pikeun memperhitungkeun volume cai permukaan anu sayogi, sapertos dina waduk, resapan ogé mangrupikeun unsur anu ngirangan jumlah cai anu sayogi.

Pentingna evapotranspiration beuki nambahan nalika urang kana bidang tatanén. Dina kasus ieu, bédana antara ETP sareng ETR tiasa janten defisit. Dina tatanén bédana ieu hoyong janten nol, sabab éta bakal nunjukkeun yén pepelakan sok ngagaduhan cai cekap nalika diperyogikeun. Maka urang ngahémat cai irigasi sareng, ku sabab kitu, kami gaduh pangirangan dina biaya produksi.

Permintaan cai irigasi disebat bédana ieu antara evapotranspiration.

Kuring miharep yén ku inpormasi ieu jelas-jelas jelas pentingna sareng kagunaan evapotranspiration.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.