Érosi laut

nyababkeun érosi laut

Sacara alamiah aya prosés maké terus sareng luh anu katelah érosi. Érosi ieu dipindahkeun ka daérah anu béda sareng ékosistem alam. Dinten ieu urang badé nyarioskeun perkawis ieu erosi laut. Éta ngalibatkeun érosi garis pantai sareng ngaleupaskeun sédimén ti bukit pasir anu disababkeun ku arus laut, ombak, sareng arus laut.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, sabab sareng akibat érosi laut.

Ciri utama

guha laut

Érosi laut teu langkung ti pakean teras-terasan permukaan darat disababkeun ku arus laut, ombak sareng arus anu teras-terasan pencét di basisir. Ombak mangrupikeun salah sahiji elemen érosiif anu paling katingali anu tiasa ditingali. Nanging, pasang surut sareng fauna ogé ngagaduhan peran penting dina prosés érosi ieu. Jenis érosi ieu ogé tiasa kajantenan dina batuan sareng keusik sorangan.

Nalika éta lumangsung di basisir sareng sababaraha batu, érosi langkung jelas sareng gancang. Urang kedah ngartos yén batuan mangrupikeun elemen anu langkung sesah sareng, ku sabab éta, langkung sesah dipakena ku jalanna waktos. Upami aya anu teu ngagaduhan batu ieu, érosi lumangsung ku cara anu langkung gancang. Nalika aya hiji daérah langkung lemes tibatan anu sanésna di daérah alit, urang mendakan formasi sapertos cai mancur, torowongan atanapi pula alami.

Kumaha erosi laut lumangsung

erosi laut

Urang bade ningali léngkah-léngkah utama sareng sabab-musabab kajadian érosi laut. Alesan utama kunaon basisir nganggo teras-terasan lumangsung kusabab fénoména alam: ombak sareng arus laut. Di sisi sanésna, éta ogé biasana dihasilkeun ku aksi sababaraha mahluk hirup, sanaos prosés ieu henteu pati penting dina érosi akhir ékosistem. Urang bakal nganalisis léngkah-léngkah naon aspek érosi laut.

Gelombang

Ombak mangrupikeun unsur-unsur anu dugi ka basisir sareng tiasa ngikis ékosistem. Aranjeunna ngagaduhan dua tahapan gerak. Anu mimiti aya nalika gelombang ngawangun. Ieu ngandung harti yén éta parantos na pencét garis basisir. Tahap kadua nyaéta nalika janten mabuk, nyaéta nalika éta siga anu mantel sareng nyeret sadayana sédimén ka laut. Prosés ieu ngahasilkeun komprési sareng pangaruh dekompresi teras-terasan, anu dina gilirannana ngahasilkeun cacat nyeupan anu tiasa ngahasilkeun runtuh gawir.

Urang kedah émut yén érosi laut lumangsung dina skala waktos géologis. Ieu ngandung hartos yén pikeun garis pantai ngikis ku aksi gelombang, rébuan taun kedah lulus.

Aliran sagara

Éta mangrupikeun aspek sanés anu kedah dipertimbangkeun érosi laut. Peran utamina nyaéta nyeret. Undertow gelombang ngahasilkeun arus handapeun, nyaéta gerakan anu jejeg sareng arus pantai. Arus tiasa ngahasilkeun gerakan paralel nalika ombak mogok serong di sisi basisir. Beda antara titik luhur sareng handap pasang surut ogé ngahasilkeun arus anu henteu teratur. Pasang surut ieu gumantung kana daérah dimana urang aya sareng taunna. Aranjeunna pangkuatna nalika aya bédana ageung antara pasang surut sareng pasang pasang. Ieu dimana urang ningali titik kaluarna dina dua waktos.

Jinis érosi laut

niup ombak

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, érosi laut gumantung kana dimana lumangsungna éta. Kusabab kitu, aya sababaraha jinis:

  • Ngawitan hidrolik: Éta dihasilkeun nalika ombak pencét sédimén anu sakedik netep sareng ngumbah. Sedimen dikumbah ku walungan sareng biasana didahar dina sungut. Salaku tambahan, sabalikna, aranjeunna condong meta dina batu retak sareng ieu ancur nalika ombak nembus telenges sareng neken hawa anu aya. Kieu carana, ku jalanna waktu, batu-batu ancur.
  • Abrasi: Jinis érosi laut dihasilkeun salaku hasil gesekan di pasisian fragmen batuan anu diangkut ku gelombang sareng pasang surut. Gumantung kana ukuran sareng kagancangan dimana aranjeunna diasingkeun, éta tiasa nyababkeun langkung atanapi kirang érosi. Jenis érosi ieu penting pisan dina ngawangun kerak sawawa, gawir sareng platform abrasi.
  • Korosi: korosi lumangsung kusabab kandungan uyah mineral anu aya di laut. Uyah ieu sanggup ngabubarkeun seueur bahan. Utamana aranjeunna condong éncér batu kapur anu aya di jero na. Teras aranjeunna ngajantenkeun terumbu karang atanapi ngabantosan prosés abrasi ngalangkungan partikel alitna. Korosi ogé condong meta di sakuliling laut. Ieu disababkeun ku halimun. Sareng éta halimun sami uyah anu sami anu nyababkeun konstruksi dina sarana transportasi basisir ngalangkungan kalembaban.
  • Prosés biologis: éta mangrupikeun salah sahiji jenis érosi laut, sanaos kirang signifikan. Sato jawab érosi. Laut ngagaduhan sato anu ngahakan batu anu katelah lithophagi. Anu sanésna mangrupikeun sato anu ngangkut batu kapur anu leyur ka laut janten batu karang. Flora sareng vegetasi ogé ngagaduhan pangaruh pikeun tetep dina sela batu sareng mempermudah karusakanna.

Nyababkeun sareng pangaruh érosi laut

Diantara panyabab érosi laut urang mendakan hal-hal ieu:

  • Daya tarik bulan: daya tarik dina bagéan bulan anu ngahasilkeun gelombang. Numutkeun kana fase bulan sareng titik tarjamahan terestrial, paripolah pasang surutna beda-beda.
  • Badai: badai sareng faktor penting anu matak diperhatoskeun. Aya ombak anu gaduh kakuatan 9765 Kg / m1, anu tiasa ningkatkeun kakuatan tilu kali nalika hujan ageung.

Hayu urang tingali ayeuna naon pangaruhna:

  • Gawir: Érosi laut kagambar dina lega pantai. Gawir lamping cadas nangtung anu dibentuk ku niupan ombak. Éta mangrupikeun hasil tina ngagem batu anu dikikis.
  • Platform abrasi: aranjeunna mangrupikeun platform taringgul anu muncul nalika pasang dina pasang. Éta mangrupikeun papanjangan garis pantai.
  • Tindakan laut: Éta kabentuk nalika érosi ti laut nekenkeun daérah anu khusus tina gawir.
  • Guha laut: Éta diciptakeun pikeun nganyenyeri bahan kalayan karasa handapna.
  • Samenanjung: aranjeunna potongan tanah dihijikeun sareng isthmus.
  • Panah littoral: aranjeunna kabentuk ku akumulasi sédimén.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan érosi laut, panyababna sareng pangaruhna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.