Unsur cuaca

elemen cuaca

Nalika urang nyarioskeun ngeunaan iklim daérah urang nuju ngarujuk kana sakumpulan variabel meteorologi anu bertindak dina waktos anu sasarengan nyusun kaayaan lingkungan anu tangtu. Aya seueur elemen cuaca kalakuan anu ngawangunna. Gampang lieur konsép sapertos meteorologi sareng klimatologi. Nanging, ieu anu urang aya di dieu. Dina tulisan ieu kami bakal nunjukkeun anjeun bédana utama antara konsép ieu ogé ngajelaskeun sadaya unsur iklim sareng komposisina.

Naha anjeun hoyong terang naon ciri anu ngawangun iklim daérah? Terus maca sareng anjeun bakal mendakan sadayana.

Météorologi sareng klimatologi

hiking di gunung cadas

Nalika urang nyarioskeun perkawis meteorologi urang ningali naon anu biasa dikenal salaku cuaca. Waktos aya naon ayeuna atanapi énjing. Nyaeta, hujan, cerah, angin kuat, suhu luhur, salju, jsb. Sét ieu tina Fénoméologis météorologi aranjeunna tiasa dipasihkeun iraha waé. Nya, susunan sadaya fénoména ieu dumasar kana waktos kacatet salaku iklim.

Ku alatan éta, iklim mangrupikeun jumlah variabel météorologi anu lumangsung dumasar kana waktos sareng anu ngawangun ciri-ciri tempat. Salaku conto, cuaca anu teras-terasan di daérah nyaéta cuaca. Iklim Tengah éta dicirikeun ku gaduh suhu luhur dina usum panas sareng tiis sareng usum tiis. Curug hujan aranjeunna konséntrasi dina sasih usum salju, nalika usum panas éta langkung garing.

Karakteristik ieu anu ngawangun iklim Semenanjung Iberia. Kalayan kecap séjén, kanyataan yén hiji atanapi dua dinten urang ngagaduhan hujan henteu ngartikeun iklim daérah, tapi langkung saé total catetan tina curuk-curuk ieu mangtaun-taun sareng taun. Spanyol ngagaduhan curah hujan taunan rata-rata nyaéta sakitar 650 liter per méter pasagi. Sacara umum, dina kaayaan normal kedah hujan sakitar jumlah ieu per taun. Éta normal pisan yén data ieu henteu akurat 100% kumargi meureun aya taun hujan sareng taun anu langkung garing.

Data ieu dicandak salaku total rata-rata nilai tina variabel météorologi sareng sésana data anu jauh teuing tina rata-rata henteu dianggo pikeun netepkeun nilai rata-rata. Nyaéta, upami sataun teuing hujan sareng curah hujan caket 1000mm, éta moal dianggo sabab henteu umum.

Ngadaptar data

catetan suhu taunan

Variabel meteorologi sapertos frékuénsi sareng intensitas angin ogé dirékam mangtaun-taun. Ngan ukur faktor anu awét nyaéta nambahan konsentrasi partikel atanapi polutan tangtu dina atmosfir tiasa ngarobih iklim tempat dina jangka panjang. Salaku conto, parobihan iklimSakumaha namina nunjukkeun, éta mangrupikeun serangkaian parobihan dina parobahan meteorologis mangtaun-taun anu janten perubahan iklim.

Variabel sadunya anu paling seueur robih nyaéta suhu. Kusabab pemanasan global kusabab kaleuleuwihan ingetan panas ku gas rumah kaca ngabalukarkeun naékna suhu. Kanaékan ieu micu, kahareupna épék séjén kana sésa variabel météorologi anu ngarobih iklim. Salaku conto, naékna suhu ngarobih kalembaban sareng hujan di hiji daérah. Ku henteu hujan anu sami, vegetasi sareng fauna anu ngadukungana ogé robih. Parobihan alit ieu ngagaduhan pangaruh sinergis dina skala ageung anu ngarobih iklim daérah.

Rékaman éta penting pisan pikeun diajar henteu ngan ukur ngeunaan naon anu lumangsung ka urang ayeuna, tapi éta ogé ngabantuan kami pikeun terang iklim anu urang kantos jutaan taun ka pengker. Nyaho parobihan anu béda-béda iklim dunya parantos ngalaman sapanjang sajarah, urang bakal tiasa terang naon wates anu tiasa urang tetepkeun tanpa ngabahayakeun kasalametan umat manusa.

Faktor anu campur dina iklim

halimun salaku unsur cuaca

Salain ti unsur-unsur iklim urang ngagaduhan faktor-faktor anu ngabahayakeunana. Diantarana urang mendakan jangkungna sareng lintang, rupa bumi, cai sareng arus laut. Sadaya faktor ieu ngahalangan dina hiji cara atanapi cara anu sanés dina ciri-ciri iklim daérah. Salaku conto, éta henteu sami jumlah radiasi surya anu tumiba dina permukaan bumi dina katulistiwa sapertos dina kutub. Sinar panonpoé mogok jejeg dina garis tropis, sedengkeun di duanana kutub aranjeunna sumping condong.

Kusabab kitu, énergi anu ngajantenkeun permukaan bumi sareng suasana suasana anu panas henteu sami disebarkeun di sakumna planét. Hal anu sami tiasa didugikeun pikeun luhurna. Pikeun unggal 100 méter anu urang naék dina luhurna, suhu turun 3 derajat sareng, kitu ogé tekanan atmosfir. Hal ieu ngajantenkeun kaayaan lingkungan kondusif pikeun jinis pamekaran kahirupan anu sanés. Henteu seueur spésiés sato sareng tutuwuhan anu hirupna langkung ti 3000 méter jangkungna nunjukkeun kaayaan anu parah.

Kurangna tuangeun, rezim angin anu langkung luhur, sakedik pepelakan, jst. Ieu kaayaan anu urang mendakan di luhurna sareng anu henteu ngabantuan pisan dina ngembangkeun kaanekaragaman hayati.

Naon unsur cuaca?

Kalayan sagala hal anu ditingali dugi ka ayeuna, urang kedah nyebatkeun naon unsur cuaca.

Temperatura

Urang mimitian ku suhu. Éta panginten variabel pangpentingna global, kumargi éta mangrupikeun hal anu utami kaayaan kaayaan kahirupan. Éta énergi anu akumulasi ku hawa sareng bumi. Suhu kedah ngagaduhan kisaran nilai anu diperyogikeun pikeun masing-masing spésiés pikeun ngembangkeun sareng nguasaan hiji daérah.

Awan, angin sareng hujan ngarobih suhu salian ti jumlah radiasi panonpoé anu datang ka luhur.

Presipitasi, kalembaban sareng tekanan atmosfir

hujan

Presipitasi dina hiji tempat nyaéta sumber cai hiji daérah sareng rezeki tina kalembaban lingkungan. Atuh, tumbuh-tumbuhan tiasa mekar sareng nyiptakeun cai hujan anu dibutuhkeun pikeun ayana walungan, situ, aliran, jst. Bagian tina cai ieu leungit deui dina prosés épapotranspirasi sareng naékna anu béda jinis awan.

Asor nyaéta jumlah uap cai dina hawa. Ukuran ieu ditangtukeun, sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, ku rézim hujan di hiji daérah. Langkung suhu sareng curah hujan di daérah, beuki seueur kapasitas hawa pikeun nahan uap cai.

Tekanan atmosfir éta kakuatan dipaksa ku hawa dina urang sareng permukaan bumi. Anjeun tiasa nyarios yén éta beuratna hawa. Nalika urang naék dina luhurna, tekanan atmosfir kirang na kirang.

Panutup awan, angin sareng radiasi matahari

cloudiness lingkungan

Jumlah awan di troposfir iraha waé ogé mangrupikeun unsur iklim kumargi pangaruh kana présipitasi, jumlah radiasi panonpoe anu ngahontal permukaan sareng, ku sabab kitu, jumlah anu ngamungkinkeun pikeun mulang ka luar angkasa, sareng sajabana.

Angin nyaéta gerakan hawa sareng nangtoskeun sababaraha variabel iklim sapertos kalembaban lingkungan, parobihan tekanan atmosfir sareng nyumbang kana épaporasi cai.

Tungtungna, radiasi surya anu masihan panas kana permukaan bumi sareng hawa. Nalika radiasi surya dugi ka permukaan disebat insolasi. Radiasi ieu kajebak ku gas bumi sareng awan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan unsur-unsur cuaca.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.