Edwin hubble

Kontribusi kana perluasan semesta Hubble

Dina blog ieu kami parantos nyarios ngeunaan seueur topik anu aya hubunganana sareng astronomi. Diantarana urang mendakan tata surya, Mars, raksa, Venus, Jupiter, Saturnus, jsb. Nanging, kami henteu acan nyarioskeun ngeunaan élmuwan anu parantos ngalaksanakeun élmu ieu kusabab pamanggihanna. Ku alatan éta, dinten ieu kami masihan anjeun biografi ti Edwin Powell Hubble. Ieu élmuwan anu dikenal salaku bapak kosmologi modéren sareng anu parantos ngadamel sababaraha papanggihan penting.

Naha anjeun hoyong terang sadaya kontribusi ka astronomi Edwin Hubble? Dina tulisan ieu anjeun tiasa terang sadayana. Anjeun kedah tetep maca 🙂

Ihtisar Edwin Hubble

Pagawean Hubble

Papanggihan élmuwan ieu nyaéta anu parantos ngarobih cara ningali jagat raya. Anjeunna lahir di 1889 sareng, sanaos sigana rada gélo, anjeunna ngamimitian di dunya pengacara. Hukum kaadilan teu aya hubunganana sareng hukum fisika sareng alam semesta. Nanging, sababaraha taun saatosna, anjeunna balik deui kéngingkeun gelar doktor dina astronomi. Hatur nuhun kana panggunaan teleskop, Edwin Hubble tiasa mendakan seueur galaksi énggal dina taun 1920.

Dugi ka waktos éta panginten urang aya di alam semesta anu wates dimana wates cicing dina cara susu. Hatur nuhun kana papanggihan seueur anu sanés, ngartos alam semesta janten langkung gampang. Manusa teh Éta henteu hartosna pusat jagat raya. Naon deui, urang henteu sanés ngan ukur kutu leutik dina daérah ageung.

Papanggihan anu paling penting

Edwin hubble

Salah sahiji panitén anu dilakukeun ku anjeunna nunjukkeun yén nebulae aranjeunna dina jarak anu gedé pisan. Panilitian ieu dilakukeun dina taun 1925 sareng nalika éta katingali yén nebula ampir aya sajuta taun cahaya sareng, ku sabab éta, aranjeunna henteu tiasa janten bagian tina Bima Sakti.

Sejen penemuan paling penting anu dipiboga ku Hubble nyaéta saatos panilitian rupa-rupa béntang Cepheid anu aya dina nebula Andromeda. Andromeda mangrupikeun galaksi tatangga anu urang gaduh sareng anu pasti bakal ngalenyepan urang dina milyaran taun.

Ayeuna parantos aya pamanggihan anu hébat ngeunaan liang hideung super masif sareng tiori yén sadaya galaksi di jagad raya ngagaduhan salah sahiji diantarana. Leres, nalika anjeun maca. Liang hideung super masif éta sanggup ngelek sagala rupa sareng ngaleungitna nyaéta anu ngatur puseur susu, galaksi urang. Nanging, teu aya anu kedah hariwang. Ngaleungit kahirupan manusa aya ku sababaraha cara. Atanapi kusabab bencana parobihan iklim, akhir kahirupan Matahari, ragrag meteorit, ribut matahari, jst.

Sadaya ieu dipanggihan ku Hubble dina taun 1920. Ku diajar langkung seueur ngeunaan dinamika jagat raya, anjeunna tiasa ningali kumaha jagat raya ngembang sareng ti saprak éta Hubble konstan, nyaéta anu dianggo dina fisika sareng astronomi pikeun ngajelaskeun kagancangan ékspansi jagat raya.

Kontribusi kana astronomi

Pamanggihan Hubble

Hatur nuhun kana ciptana konstanta Hubble, dimungkinkeun pikeun ngitung sabaraha lami jagat raya ieu ngembangna supados terang yuswa na. Téori Big Bang nétélakeun yén alam semesta anu dipikanyaho dimimitian ti ledakan anu hébat anu ngaleupaskeun sajumlah énergi anu dikandung. Umur alam semesta nyaéta 13.500 milyar taun sareng ieu kauninga ku Edwin Hubble.

Salaku tambahan, ku data ieu anjeunna mendakan yén jagad raya ngandung énergi poék. Jinis énergi ieu mangrupikeun panyabab yén galaksi teras-terasan pisah. Éta ogé anu "ngadorong" galaksi sahingga jagad raya terus ngembang terus.

Edwin Hubble parantos hasil néwak fase munggaran anu ngagaduhan planet nalika mimiti ngabentuk. Data ieu dicandak berkat nyandak gambar anu béda tina disk lebu sareng gas anu aya di sakitar bintang anu nembé lahir sareng anu ngagaduhan langkung kapadetan. Nalika obyék ngagaduhan langkung kapadetan, éta ngamungkinkeun objék sanés di sakurilingna sakedik-sakedik kumpul janten akibat tina kakuatan gravitasi. Ieu kumaha planét diwangun.

Pikeun Hubble, salah sahiji kontribusina anu paling hébat pikeun élmu nyaéta manggihkeun molekul organik dina suasana exoplanet.

Téori Edwin Hubble

Hubble Bio

Ayeuna urang teraskeun ngajelaskeun sacara jero kumaha téori anu ngajantenkeun Edwin Hubble kasohor. Sareng nyaéta tiori na mangrupikeun protagonis hukum Hubble, anu ngajelaskeun yén sadaya galaksi ngalih jauh ti karana dina kecepatan sabanding sareng jarakna. Gerakan ieu kusabab kanyataan yén ledakan anu kajantenan sareng asal muasal jagat raya nalika Big Bang, teraskeun ngaleupaskeun énergi.

Teu aya kakuatan gravitasi atanapi gesekan di jagad raya. Kusabab kitu, upami teu aya anu ngeureunkeun kakuatan anu ngadorong Big Bang, alam semesta bakal terus ngalegaan sareng ku ieu, galaksi-galaksi bakal teras-terasan gerak kalayan kecepatan konstan.

Ku ngabandingkeun antara galaksi anu béda-béda anu anjeunna mendakan anjeunna sanggup netepkeun gedena hubungan linier pikeun nambihan hukum Hubble. Tina pamanggihan ieu anjeunna narik kasimpulan yén alam semesta ngagaduhan komposisi homogén.

Hatur nuhun kana sumbangan Hubble dina perluasan semesta konstan, dinten ayeuna dipikaterang yén Upami urang niténan galaksi urang ti mana waé di jagat raya éta bakal katingali sami. Ieu disababkeun ku ékspansi permanén anu ngalaman alam semesta.

Boh tiori na sareng sadaya kajian sareng panilitian na ngagaduhan pangaruh hébat kana astronomi sareng kosmologi ayeuna. Évolusi galaksi, ngitung umur semesta, tingkat ékspansi anu aya sareng sadaya topik anu aya hubunganana sareng rohangan jero ngagaduhan tempatna berkat Edwin Hubble.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, élmuwan ieu anu mimiti salaku pengacara parantos seueur masihan sumbangan penting pikeun élmu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.