Dimana panonpoé naék

Dimana panonpoé naék

Pasti sababaraha kali anjeun hoyong orientasi diri sareng anu parantos dipilari dimana matahari terbit. Kusabab anjeun murangkalih anjeun sok dibéjakeun yén Matahari naék di beulah wétan sareng netep di belah kulon. Ogé, sok aya sababaraha tanda éta dina pilem barat. Panonpoé Tilelep jeruk anu has ieu sareng panonpoé ageung ragrag dina garis cakrawala mangrupikeun ciri matahari terbenam. Nanging, matahari terbit sareng matahari terbenam gumantung pisan dimana anjeun ayana. Dimana Matahari leres-leres jumeneng?

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan éta sareng anjeun tiasa ngajarkeun diri pikeun posisi diri langkung saé ku ngabimbing anjeun ti bintang pangageungna. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan poko? Baca deui pikeun milarian terang sadayana.

Panonpoé dina peradaban kuno

Panonpoé Tilelep

Bentang hébat kami tina Sistem tatasurya éta dibereskeun di Alam Semesta. Nanging, tina sudut pandang terestrial, anjeunna anu sigana bakal ngalih kumargi, sadidinten, éta ngarobah jabatanana. Gerak hiji obyék lumangsung kalayan hormat ka panitén. Kusabab kitu, tina peradaban kuno dianggap yén Matahari anu mindahkeun sanés Bumi.

Aya seueur peradaban anu, ti saprak jaman kuno, parantos masihan kultus khusus pikeun unsur-unsur alam. Dina kaseueuran aranjeunna, Matahari mangrupikeun unsur anu paling dikenal sadayana, sabab éta anu nyinaran lahan urang sareng masihan pepelakan. Panilitian ngeunaan gerak-gerikna parantos nyiptakeun jam-jam kuno anu jam-jam éta dumasar kana posisi Matahari di langit dina tungtung poé.

Kieu kumaha kaayaan Panonpoé Tilelep sareng kabiasaan jaman harita ditalungtik. Ayeuna, Kami terang yén jumlah jam siang anu urang gaduh bénten-bénten antara musim. Ieu alatan gerakan rotasi, tarjamahan sareng nutasi Bumi. Salaku tambahan, anu leres-leres mangaruhan urang kana panas sareng tiis nyaéta kacenderungan sinar Matahari pencét permukaan Bumi sanés jarak antara Bumi sareng bintang.

Hal ieu parantos ngajantenkeun para ilmuwan teu tenang, dugi ka engké mendakan yén Bumi anu bergerak sanés Matahari. Nanging, dimana Matahari terbit sareng dimana ngagentosna Gumantung kana posisi panitén, naha éta tiasa robih atanapi éta mangrupikeun pilihan anu salah pikeun nungtun sareng ngaorientasi kami?

Titik kardinal

matahari terbit sareng surup

Poék sok aya hubunganana sareng kalakuan jahat sareng négatip. Kusabab kitu, Matahari parantos diulik saprak peradaban kuno. Aranjeunna teras-terasan terang ti mana matahari terbit. Nanging, sanaos sigana logis, henteu.

Ieu dimana fungsina asup titik Kardinal. Mangrupikeun sistem rujukan anu ngabantosan urang ngabimbing diri dina peta sareng terang kumaha cara orientasi diri nyalira sepanjang waktos. Poin kardinal ieu parantos distandarkeun sacara internasional, janten sami kanggo sadayana. Titik kardinal standarisasi dunya ieu nyaéta: Kalér, Kidul, Wétan sareng Kulon.

Sacara téoritis, panonpoé naék di Wétan sareng surup di Kulon. Kami parantos nguping ieu nyarios jutaan kali ti jutaan jalma. Upami urang leungit di tengah kebon, pastina aya anu bakal nyarios "Matahari terbit di Wétan sareng netep di Kulon." Nanging, éta henteu gampang pikeun terang, kumargi aya sababaraha sauyunan anu bakal ngajantenkeun urang ragu kana pernyataan ieu.

Dimana panonpoe leres-leres naék

Jalan Matahari di langit

Anjeun kedah terang yén Panonpoé Tilelep di Wétan sakumaha anu kantos nyarios, tapi ngan ukur dua kali dina sataun. Ieu kusabab cara ngadengdekkeun Bumi sareng gerakan rotasi sareng translasionalna ngajantenkeun titik-titik kardinal dimana Matahari terbit aranjeunna henteu salawasna di tempat anu sami.

Nalika nyarios yén éta disimpen di Kulon, éta bakal kajadian dina cara anu sami sareng Wétan. Éta ngan ukur kaluar dua kali dina sataun. Ieu aya hubunganana sareng naon anu parantos kami sebatkeun di luhur ngeunaan panjang dinten sapanjang musim taun. Gumantung kana kacenderungan sinar matahari nepi ka permukaan bumi sareng gerakan tarjamah anu Bumi dina momen anu tangtu, Panonpoé bakal naék ngadeukeutan ka titik kardinal Wétan atanapi henteu. Persis ngan ukur dua kali sataun, salami cinyusu sareng ragrag ekuinoks.

Ieu mangrupikeun momen-momen dimana Bumi dijajarkeun sapertos cara sareng Matahari sinarna sinar na tiasa sampurna kaluar di Wétan sareng disetél di Kulon.

Pentingna ekuinoks sareng solstis

orbit tarjamahan

Dina raraga terang matahari terbit sareng surup, equinoxes sareng solstices mangrupikeun elemen anu penting pisan. Salila equinoxes cinyusu sareng gugur mangrupikeun hiji-hijina dua waktos sinar panonpoé dugi ka urang sakumaha jejeg anu mungkin kana permukaan bumi. Di sisi anu sanésna, salami solstis, urang tiasa ningali yén urang gaduh sinar langkung condong tibatan kantos.

Faktor-faktor ieu diperhatoskeun pikeun terang jumlah jam cahaya panonpoe anu bakal dipibanda salami sapoé sareng di akhir musim. Maka, penting pikeun ngalereskeun titik-titik kardinal sareng pikeun terang terang posisi Bumi anu aya kaitannana sareng Matahari dina orbit tarjamahanna pikeun terang persis dimana Matahari bakal naék.

Salami taun sésana sanés tina equinoxes, Matahari naék rada jauh kalér di cinyusu sareng usum panas, sedengkeun dina sasih ragrag tiis sareng usum salju bakal kaluar sakedik langkung belah kidul.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, henteu sadayana hideung bodas dina astronomi. Boh tiasa leres nyatakeun yén Panonpoé Tilelep di Wétan atanapi éta netepkeun di Kulon. Janten, pikeun ngabimbing urang ngalangkungan lapangan, urang tiasa nganggo jinis tanda anu sanés anu langkung dipercaya atanapi ngantosan dugi ka waktosna caket pisan kana ekuinoks.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.