Iklim Antartika

pentingna iklim Antartika

Antartika nyaéta buana kaopat panggedéna di dunya jeung buana pangkidulna (pangkidulna). Nyatana, pusat wilayahna aya di Kutub Kidul Bumi. Wewengkonna ampir sakabéhna (98%) katutupan ku és nepi ka kandelna 1,9 km. The cuaca Antartika Éta parantos ditaliti sacara rinci pikeun ngartos sadayana anu aya dina ékosistem ieu.

Dina tulisan ieu kami bakal nyarioskeun ka anjeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan iklim Antartika, évolusi sareng pentingna pikeun dunya.

buana beku

tiis di Antartika

Kusabab urang ngobrol ngeunaan tempat anu paling tiis, garing sareng paling angin di Bumi, kahirupan biasa di Antartika ampir teu mungkin, janten. teu boga populasi pribumi. Ieu ngan dieusi ku misi observasi ilmiah béda (kira-kira 1.000 nepi ka 5.000 urang sapanjang taun) kalawan basa dina watesna, umumna di Antartika Plateau.

Sajaba ti éta, buana nu panganyarna kapanggih. Ieu mimiti dititénan ku navigator Spanyol Gabriel de Castilla (c. 1577-c. 1620) dina usum panas kidul 1603. Nepi ka ahir abad ka-1895, nalika armada Norwegia munggaran landed di basisir taun XNUMX.

Di sisi séjén, ngaranna asalna ti jaman klasik: mimiti dipaké ku filsuf Yunani Aristoteles (384-322 SM) sabudeureun 350 SM. Dina Météorologi na, anjeunna ngaranna wewengkon ieu "nyanghareup ka kalér" (ku kituna ngaranna tina Yunani antarktikós, "nyanghareup Kutub Kalér").

Ciri Antartika

pangaturan iklim global

Antartika ngagaduhan ciri-ciri ieu:

  • Beungeut buana leuwih badag batan Oséania atawa Éropa, sarta mangrupa buana kaopat panggedéna di dunya, kalawan legana total 14 juta kilométer pasagi, nu ngan 280.000 kilométer pasagi bébas és dina usum panas jeung 17.968 km2 sapanjang basisir.
  • Sakelompok ageung pulo mangrupikeun bagian tina wilayahna, anu panggedéna nyaéta Alexander I (49.070 km²), Pulo Berkner (43.873 km²), Pulo Thurston (15.700 km²) sareng Pulo Cany (8.500 km²). Antartika teu boga populasi pribumi, euweuh nagara bagian, jeung euweuh divisi téritorial, sanajan diklaim ku tujuh bangsa béda: Selandia Anyar, Australia, Perancis, Norwégia, Britania Raya, Argentina, jeung Chili.
  • Wewengkon Antartika diatur ku Traktat Antartika, dina kakuatan saprak 1961, nu prohibits sagala bentuk ayana militér, ékstraksi mineral, bom atom jeung pembuangan bahan radioaktif, kitu ogé rojongan séjén pikeun panalungtikan ilmiah sarta panangtayungan ekoregion nu.
  • Cai mibanda loba deposit cai tawar subglasial kayaning Onyx (32 km panjang) atawa Lake Vostok (14.000 km2 permukaan). Sajaba ti éta, wewengkon ngandung 90% és Bumi, nu ngandung 70% tina cai tawar di dunya.
  • Antartika nyaéta wewengkon pangkidulna di Bumi, di jero géografis Kutub Kidul jeung Lingkaran Antartika, di handapeun Zona Konvergénsi Antartika, nyaéta, di handap lintang 55° jeung 58° Kidul. Dikurilingan ku sagara Antartika jeung Hindia, padeukeut jeung sagara Pasifik jeung Atlantik Kidul, sarta ayana ngan 1.000 kilométer ti ujung kidul Amérika Kidul (Ushuaia, Argentina).

Iklim Antartika

cuaca Antartika

Antartika ngagaduhan iklim anu paling tiis di sadaya buana. Suhu panghandapna sepanjang waktos oge panghandapna kacatet di sakuliah planét (-89,2 ° C), sarta wewengkon wétan leuwih tiis ti wewengkon kulon sabab leuwih luhur. Suhu taunan minimum dina usum tiris sareng pedalaman buana biasana sakitar -80°C, sedengkeun suhu taunan maksimum dina usum panas sareng daérah basisir sakitar 0°C.

Salaku tambahan, éta mangrupikeun tempat anu paling garing di Bumi sareng cai cair jarang. Wewengkon jerona boga angin beueus saeutik tur garing kawas gurun beku, sedengkeun wewengkon basisir boga loba pisan jeung angin kuat, nu ni'mat snowfall.

Sajarah géologis Antartika dimimitian kira-kira 25 juta taun ka tukang jeung disintegration bertahap tina superbuana Gondwana. Pikeun sababaraha tahapan kahirupan awalna, éta ngalaman lokasi anu langkung kalér sareng iklim tropis atanapi sedeng sateuacan jaman és Pleistosin nutupan buana sareng ngaleungitkeun flora sareng fauna na.

Bagian kulon buana sacara géologis sarupa jeung Pagunungan Andes, tapi mungkin aya sababaraha kahirupan di wewengkon basisir low-bohong. Sabalikna, wewengkon wétan leuwih luhur sarta miboga dataran kutub di wewengkon tengahna, katelah Dataran Antartika atawa Kutub Selatan Geografis.

élévasi ieu ngalegaan leuwih ti 1.000 kilométer ka wétan, kalayan jangkungna rata-rata 3.000 méter. Titik pangluhurna nyaéta Kubah A, 4093 méter di luhur permukaan laut.

satwa Antartika

Fauna Antartika langka, utamana ngeunaan vertebrata darat, nu leuwih milih pulo subantarctic jeung iklim kirang kasar. Invertebrata sapertos tardigrades, kutu, nematodes, krill sarta sagala rupa mikroorganisme.

Sumber kahirupan utama di daérah ieu aya di daérah dataran rendah sareng basisir, kalebet kahirupan akuatik: paus biru, paus pembunuh, cumi atanapi pinniped (sapertos anjing laut atanapi singa laut). Aya ogé sababaraha spésiés pinguin, diantarana pinguin kaisar, pinguin raja jeung pinguin rockhopper nangtung kaluar.

Seuseueurna anu nandatanganan Traktat Antartika gaduh basis panalungtikan ilmiah di buana. Sababaraha anu permanén, kalayan staf puteran, sareng anu sanésna musiman atanapi usum panas, nalika suhu sareng cuaca kirang brutal. Jumlah basa bisa rupa-rupa ti sataun ka nu sejen, bisa ngahontal 40 basa ti 20 nagara béda. (2014).

Paling basa usum panas milik Jerman, Australia, Brazil, Chili, Cina, Koréa Kidul, Amérika Serikat, Perancis, India, Jepang, Norwégia, Selandia Anyar, Britania Raya, Rusia, Polandia, Afrika Kidul, Ukraina, Uruguay, Bulgaria, Spanyol, Ékuador, Finlandia, Swédia, Pakistan, Peru. Basis usum Jerman, Argentina sareng Chili tetep aya di Antartika dina usum tiris anu parah.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan iklim Antartika sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   eureun cenahna

    Ngabeungharan topik ieu sapertos sadayana anu anjeun nawiskeun kami pikeun ngalikeun pangaweruh