Kémosfir

Cryosfir

Dina artikel sanésna kami parantos nyarioskeun lapisan suasanana, bola siap, biosfir sareng hubunganana sareng struktur Bumi. Dina hal ieu urang badé nyarioskeun perkawis daérah sanés planét urang anu disebat ku para ilmuwan salaku cryosfir. Kriosfir ngarujuk ka sadaya tempat anu beku di Bumi anu ngan ukur aya cai dina bentuk és padet atanapi salju. Ngaranna asalna tina kecap Yunani "kryos" anu hartosna tiis. Éta tiasa disebatkeun yén cryosfir mangrupikeun bagian tina hidrosfir dimana cai na tetep beku kusabab suhu anu handap.

Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan cryosfir sareng pentingna kanggo planet urang sareng kamekaran kahirupan? Anjeun kedah tetep maca 🙂

Tempat dimana cryosfir kasebut

És sareng salju

Daérah anu paling tiis di planét urang Aranjeunna mangaruhan pisan iklim dunya. Salaku tambahan, éta mangrupikeun tempat hirup pepelakan, sasatoan sareng jalmi-jalmi anu parantos adaptasi sareng suhu sareng kaayaan lingkungan langkung waktos. Zona beku ieu ngalegaan sacara éksténsif nalika usum salju di duanana belahan bumi. Daérah cryosfir musiman nyaéta di mana salju turun sareng taneuh, walungan sareng situ janten beku.

Dina lengkepna ngan aya di kutub. Nanging, salju sareng és anu teras-terasan aya ogé di tempat sanés Bumi. Dimimitian ku Arktik, di Kutub Kalér aya seueur és anu langgeng anu katelah Samudra Arktik. Ieu tempat és laut naék sareng ngembang nalika usum salju. Sabalikna, nalika usum panas, kusabab hawa anu luhur, daérah ieu ngontrak sareng és na kirang lega.

Di sisi anu sanésna urang gaduh Antartika. Lokasina di Kutub Kidul Bumi, éta mangrupikeun buana beku par kaunggulan. Éta sanés ngan ukur és ageung, tapi éta ogé ngagaduhan rak bawana. Éta ogé ngagaduhan daérah és anu ngambang sareng sumebar ka lautan. Gunung es ngawangun di tempat ieu.

Antara kutub Bumi ogé aya cryosfir. Éta tempat anu luhurna tempat és sareng salju tetep aya sapanjang taun. Conto ieu nyaéta salju di Gunung Kilimanjaro di Afrika, és di pagunungan Amérika Serikat, kalér Kanada, Cina sareng Rusia.

Komponén sareng bagian tina cryosfir

Pentingna cryosphere

Salju sareng és mangrupikeun komponén konci dina ékosistem ieu. Éta tiasa janten és laut, glasier, és rak, taneuh beku (permafrost), sareng gunung es. Salju éta présipitasi dina bentuk kristal és anu murag kana taneuh nalika suhu handap sareng tingkat kalembabanna luhur. Aranjeunna ngagabungkeun pikeun ngawangun jenis présipitasi ieu.

Diantara ciri sareng pentingna salju kami mendakan:

Éta tiasa dipendakan di panjuru dunya, bahkan caket Equator dina altitud tinggi.

  • Éta ngagambarkeun sinar panonpoé sareng mangaruhan iklim planét urang.
  • Nyayogikeun habitat pikeun seueur sato sareng pepelakan.
  • Éta nyayogikeun cai pikeun jalma, pepelakan sareng sato di panjuru dunya.
  • Sacara umum, éta mangrupikeun komponén iklim anu penting.

Di sisi anu sanésna, és nembongan nalika suhu turun di handap katirisan. Ieu nalika cai cair ngajantenkeun kaayaan padet sareng nyiptakeun massa rajutan pageuh. És mangrupikeun komponén konci dina daérah glasier, gunung es, sareng taneuh beku.

Karakteristik utama és tiasa diringkeskeun salaku:

  • Éta aya di panjuru dunya, tapi éta kabentuk utamina di lintang anu luhur, di luhurna, atanapi di daérah anu suhu na handap pisan.
  • És panginten henteu umum di sagara, situ, sareng walungan upami iklimna robih sareng suhu janten haneut. Nanging, aya situ sareng sagara dimana és janten kentel dugi ka kapal khusus anu disebat icebreaker diperyogikeun pikeun ngalangkungan éta.
  • Nyayogikeun cai pikeun jalma, sasatoan sareng pepelakan.
  • Éta ngamungkinkeun diajar évolusi iklim Bumi.

És laut sareng glasier

Gletser

És laut atanapi és és kabentuk nalika cai laut teras-teras tiis ku suhu sub-enol. Kaseueuran és laut ieu ngabentuk di sagara di kutub.

Sanaos panginten ngeunaan pemanasan global sareng perubahan iklim, lebur jinis és sapertos ieu henteu naékkeun permukaan laut. Cai ieu mangrupikeun bagian tina cai sagara nyalira. Massa és ieu caket caket sareng iklim di sadayana Bumi. Aranjeunna ngagaduhan peran anu mendasar dina kahirupan sareng adat istiadat masarakat pilar.

Salaku tambahan, seueur sato peryogi és pikeun hirup. Tingali bear kutub, anjing laut, sareng sato Arktik anu sanés. Akhirna, tiasa disebatkeun yén és laut penting pisan pikeun diajar ngeunaan parobihan iklim.

Iinditan ka tempat-tempat anu paling luhur di planét ieu, urang mendakan massa es anu sanés disebat glaciers. Gletser ieu mangrupikeun és anu kentel anu numpuk di darat tina sababaraha musim salju. Sanaos henteu sigana, nutupan 10% permukaan bumi. Kusabab parobihan iklim, aranjeunna janten langkung alit.

Éta ogé mangrupikeun sumber cai anu saé pikeun populasi anu hirup caket na. Aranjeunna nyimpen sajumlah ageung cai tawar anu disiapkeun pikeun diminum.

Icebergs sareng permafrost

Gletser sareng pentingna salju

Icebergs mangrupikeun potongan és ageung anu ngarecah glasier sareng ngambang di sagara. Gunung es ieu ogé ngagaduhan penting pisan pikeun planét ieu. Béda sareng és laut, gunung es anu lebur naékkeun permukaan laut. Aranjeunna nyayogikeun kanggo krill, krustasea alit anu janten sumber pangan anu penting pikeun pinguin, anjing laut, paus, sareng manuk laut.

Éta ogé ngajantenkeun kajian pikeun ilmuwan anu hoyong terang dinamika Bumi sareng paleoklimat.

Permafrost atanapi taneuh beku mangrupikeun daérah bumi anu dibekukan sadayana ku cai padet. Diantara ciri na urang mendakan yén éta mangrupikeun lapisan aktip anu sanggup nyimpen gas rumah kaca sapertos karbon sareng metana. Élmuwan diajar kumaha gas ieu bakal mangaruhan iklim nalika suhu haneut sareng permafrost lebur.

Kuring miharep yén ku tulisan ieu anjeun tiasa terang anu langkung seueur ngeunaan planet urang sareng cryosfir.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Santi cenahna

    Hatur nuhun séri, éta parantos lengkep.

  2.   anonim cenahna

    biruang goréng kuring mendakan sagala rupa anu lumangsung sedih pisan ...