Claudius Ptolemy

claudius ptolemy

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis salah saurang lalaki anu nyumbangkeun seueur inpormasi pikeun élmu. Nyaéta ngeunaan Claudius Ptolemy. Anjeunna mangrupikeun jalma anu astronom Yunani, matematikawan sareng ahli geografi sareng, sanaos sakedik seueur inpormasi perkawis hirupna, élmuwan ieu salamet dugi ka ayeuna. Teu dipikaterang persis dimana anjeunna lahir, atanapi dina tanggal sabaraha. Éta ogé henteu dikenal dimana anjeunna pupus tapi kami terang sumbangan hébat na.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu kanggo nyaritakeun sadayana biografi sareng garapan Claudio Ptolemy.

Biografi Claudius Ptolemy

peta dunya ku claudius ptolemy

Sanaos henteu terang persis dimana lahirna Claudius Ptolemy, diperkirakeun aya di Mesir. Sadaya kagiatanana dipiguraan diantara tanggal pengamatan munggaran anjeun anu dilakukeun dina Maséhi 127 Pengamatan ieu dilakukeun salami taun kasebelas pamaréntahan Hadrian. Di sisi anu sanésna, salah sahiji pengamatan anu pang anyarna nyaéta tanggal Maséhi 141. Dina katalog bintang anjeunna nyoko taun mimiti pamaréntahan Kaisar Antoninus Pius salaku tanggal rujukan pikeun sadaya koordinat. Taun rujukan ieu nyaéta Maséhi 138

Claudius Ptolemy nonjol salaku wawakil hébat panungtung sadaya astronomi Yunani. Sareng kagiatan anu utami na dimekarkeun dina panitén kuil Serapis di Canopus. Observatorium ieu tempatna caket Alexandria. Karya utama sareng paling kasohor ku Claudius Ptolemy anu janten anjeunna terkenal nyaéta Sintaksis Matematika. Karya ieu dibagi kana 13 jilid anu diklasifikasikeun salaku karya ageung sareng lega. Ku cara kieu, éta tiasa dibédakeun tina kumpulan téks astronomi anu sanés ku panulis sanés. Pentingna karyana tiasa janten relevan pikeun kamajuan élmu.

Kagum anu ngilhaman sadaya padamelan Claudius Ptolemy ngenalkeun adat ngarujuk kana éta nganggo istilah Yunani megisté. Istilah ieu hartosna hébat sareng maksimal. Kitu pangaruh tina padamelan anu dilakukeun ku Khalifah al-Mamun dina basa Arab lengkep ditarjamahkeun dina 827. Nami al-Magisti sakumaha ceuk tarjamahan anu asalna tina judul Almagest. Judul ieu diadopsi dina abad pertengahan Kulon ti tarjamahan munggaran kana versi Arab. Tarjamahan ieu dilakukeun di Toledo di 1175.

Karakteristik karya Claudius Ptolemy

astronom

Ngagunakeun sadaya data anu dikumpulkeun ku anu ngaheulaan, Claudius Ptolemy ngawangun sistem dunya anu diwakilan kalayan tingkat resép anu luhur sadaya gerakan anu jelas dina panonpoé, bulan sareng 5 planét anu dipikanyaho waktu éta. Anjeunna khususna ngagunakeun data anu dikumpulkeun ku Hipparchus kumargi aranjeunna fokus kana ieu. Anjeunna tiasa netepkeun gerakan-gerakan ieu sareng tingkat presisi anu tangtu berkat sumberdaya geometri sareng itungan rumit. Dasar élmu ieu dumasarkeun kana sistem géosentris. Dina sistem ieu planét Bumi anu teu obah di tengah jagat raya. Tina ieu, sadaya benda langit, kaasup matahari, bulan, sareng sésana planét, ngurilingan planet urang.

Planét anu dikenal dina waktos éta nyaéta Merkurius, Vénus, Jupiter, sareng Saturnus. Dina sistem ieu Bumi nempatan posisi anu rada ékséntrik ngeunaan puseur sadaya kuriling tempat sésa-sésa benda langit dipindahkeun. Garis posis ieu dikenal salaku bunderan anu béda. Hiji-hijina awak langit anu ngalangkungan bunderan deferentna kalayan gerakan seragam nyaéta matahari. Di sisi anu sanésna, bulan sareng sésana planét ngalih ngalangkungan bunderan anu sanés. Bunderan ieu disebat epicycle. Pusat epicycle muterkeun dina deferent na Éta ngamungkinkeun anjeunna ngajelaskeun ka Claudius Ptolemy sadaya kalainan anu tiasa dititénan dina gerak awak langit.

Sistem Claudius Ptolemy

modél jagat raya

Sistem ieu sanggup nyayogikeun interpretasi pikeun sadaya gerak planét anu pas sareng prinsip-prinsip kosmologi Aristotelian anu aya dina waktos éta. Éta ogé tetep janten modél nyalira dugi ka jaman Renaisans. Dina waktos ngalahirkeun deui, aya presisi anu langkung ageung nalika niténan benda langit sareng aya langkung seueur inpormasi berkat sababaraha pengamatan astronomi. Kaseueuran inpormasi ngeunaan astronomi dina jaman ieu didamel dina akhir jaman abad pertengahan. Kalayan kanyaho ieu, diperyogikeun pikeun ngenalkeun puluhan epicycle anyar anu ngajantenkeun sadayana anu aya hubunganana sareng astronomi rumit teuing ngartos.

Nyatana, modél hélicentér kakeunaan ku Copernicus Mangrupikeun padamelan anu ngamimitian ngaleungit sadaya astronomi Claudius Ptolemy kumargi éta gaduh kesederhanaan anu langkung ageung dianggap salah sahiji kakuatan utama éta.

Tapi kedah diémutan yén Claudius Ptolemy Anjeunna sanés ngan ukur astronom tapi ogé ahli géografi. Dibikeun elmuna ngeunaan géografi, anjeunna sanggup méré pangaruh hébat berkat pamanggihan geografis anu hébat. Dina padamelan 8-volume na disebut Géografi Téhnik matématika disusun pikeun gambar peta anu pas anu béda kalayan sistem anu béda sareng proyéksi. Éta ogé ngumpulkeun koleksi éksténsif ngeunaan koordinat geografis anu diperyogikeun sareng anu saluyu sareng tempat anu béda-béda di dunya anu teras dikenal.

Pikeun ngajelaskeun karya ieu, Claudius Ptolemy nampi perkiraan anu dilakukeun ku Posidonius ngeunaan kuriling Bumi. Perkiraan ieu langkung handap tibatan nilai anu leres sareng ngagedéan tingkat buana Eurasia dina arah wétan-kulon. Kaayaan ieu ngingetkeun Christopher Columbus pikeun ngamimitian perjalananna, anu mangrupikeun anu mendakan Amérika.

Karya-karya séjén

Sejen tina karya Claudio Ptolemy Ieu dibagi kana 5 jilid sareng dipikaterang ku nami Optika. Saur padamelan hiji éta dina tiori kaca spion sareng réfléksi sareng réfraksi cahaya. Fénoména ieu fisik sareng konsékuansi anu dilakukeun ka aranjeunna diperhatoskeun pikeun paniténan astronomi. Anjeunna ogé dipercaya ku panulis risalah astrologi anu disebat Tetrabiblos anu nampilkeun sadaya ciri sareng tulisan anu sanésna sareng éta ageung région daérah anu dipiboga dina Abad Pertengahan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan biografi sareng garapan Claudio Ptolemy.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.