Suhu catetan di Antartika

kirang és

Iklim planet ayeuna nuju gélo. Sareng usum panas ieu ngahasilkeun gelombang panas sareng suhu luhur di panjuru dunya. Katerangan sareng asal muasalna ieu dumasarkeun kana pemanasan global anu dihasilkeun ku manusa. Henteu aya deui teu kurang parantos kacatet di Antartika taun kamari nyatet rékor 18.3C. Suhu kacatet pikeun 6 Pébruari 2020, numutkeun ka Organisasi Météorologi Dunya PBB.

Kusabab kitu, kami badé bakalan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon sababna suhu Antartika ngahontal tingkat sajarah.

Catetan suhu Antartika

Suhu Antartika

Émut yén salami bulan Pébruari di beulahan bumi beulah kidul nyaéta usum panas. Kusabab kitu, suhu anu paling luhur dina sataun didaptarkeun dina waktos ieu, anu parantos aya di dieu bulan anu paling tiis dina sataun éta. Aya masalah sadunya ngalangkungan pandemi viral anu dihasilkeun ku Covid-19, anu nyaéta pemanasan global. Teu aya vaksin pikeun jenis pandemi ieu.

Sacara praktis manusa parantos ngagagas mékanisme parobihan global tanpa balik. Éta parantos parantos diingetkeun yén nalika suhu rata-rata global bakal ngahontal maksimum anu teu normal, moal aya anu balik pikeun pangaruh négatip tina perubahan iklim. Émisi gas rumah kaca ku manusa ngan ukur ningkat dina taun-taun ayeuna sanaos usaha sareng protokol diaktipkeun ku Pasatujuan Paris.

Mariksa catetan suhu Antartika ngabantosan urang ngawangun gambar cuaca sareng iklim dina salah sahiji wates panungtung planét urang. Kanggo milarian terang kunaon Antartika mangrupikeun salah sahiji daérah anu paling gancang pemanasan di planét, urang kedah angkat ka sabuk conveyor.

Conveyor sabuk sareng fitur

Catetan suhu Antartika

Aya sirkulasi thermohalin anu lambat pisan, anu henteu didorong ku angin, tapi ku sebaran panas sareng présipitasi di sagara. Jenis siklus ieu disebut sabuk conveyor. Dasarna nyaéta jet cai anu jumlahna ageung cai panas beredar nuju Kutub Kalér, anu sabab suhuna turun janten langkung asin sareng padet. Kanaékan kapadetan ieu nyababkeun awak cai tilelep sareng ngadaur ulang lintang handap. Nalika aranjeunna dugi ka Samudera Pasipik, aranjeunna panas deui sareng kapadetanna turun, sareng aranjeunna balik ka permukaan.

Nya, di daérah tempat cai cai tilelep sabab janten tiis sareng padet, henteu aya és anu katingali ti taun 1998. Hal ieu nyababkeun sabuk conveyor lirén damel, nyababkeun cai tiis kirang. Kauntungan anu tiasa dipasihkeun nyaéta nyaéta, akhir abad ka, Karajaan Inggris, Irlandia, Islandia sareng basisir Perancis sareng Norwegia (salian ti belah kulon kalér-kuloneun Spanyol) Aranjeunna ngan bakal naék 2 ° C, dibandingkeun sareng 4 ° C anu dahsyat kanggo kaseueuran buana Éropa. Ieu mangrupikeun warta anu saé pikeun Éropa barat laut, tapi sanés pikeun Amérika tropis, kusabab kaleungitan arus bakal ningkatkeun suhu perairan Atlantik di daérah éta, salaku akibatna, intensitas badai.

Suhu Antartika teuing

kutub lebur

Urang kedah émut yén Antartika mangrupikeun buana anu beku. Éta mangrupikeun salah sahiji mesin pendingin tina sadayana planét. Kalayan naékna suhu, diperkirakeun lebur tina tutup és kutub sareng naékna permukaan laut dipiharep. Luyu sareng parobihan iklim, éta mangrupikeun daérah sadunya anu paling gancang pemanasan. Dina pertengahan April, laporan ti Organisasi Météorologi Dunya didamel sareng nunjukkeun yén 2020 mangrupikeun taun pangpayunna katilu dina sajarah saprak aya rékor, tukangeun 2016 sareng 2019. Suhu rata-rata dina taun-taun ieu nyaéta 1.2 derajat Celsius saluhureun tingkat révolusi pra-industri.

Salaku tambahan, dina dasawarsa terakhir ieu sadaya rékor suhu sateuacanna ngaleuwihan. Numutkeun ka awak ieu sareng para élmuwan anu ngalaksanakeunnana, konséntrasi gas rumah kaca di atmosfir terus ningkat dina sababaraha taun ka pengker. Upami gas rumah kaca anu nahan panas ieu terus naék, suhu bakal terus naék.

Konsékuansi anu sanés tina naékna suhu di Antartika nyaéta permukaan laut. Mangrupikeun prosés anu parantos gancang bahkan dina sababaraha bulan terakhir. Dina hudangna lebur deui Greenland sareng gletser Antartika, permukaan laut naék. Dina waktos anu sasarengan, ékosistem sareng fauna laut tetep ngalaman akibat négatip anu serius asemisasi sareng déoksisisasi cai laut.

Samentawis éta, panilitian anu diterbitkeun bulan Méi dina jurnal Nature Geosains ngingetkeun yén lebur és di Antartika ngancam réaksi ranté dina pola cuaca.

Kertajati

Di Arktik, kaayaan rada tibalik. Kaseueuran na sagara, sedengkeun Antartika dikurilingan ku darat. Hal ieu ngajantenkeun kalakuan di payuneun cuaca béda. Sanaos és laut ngambang parantos lebur, éta saeutik pangaruhna kana naékna permukaan laut. Ieu sanés kasus glasier gunung atanapi gletser Antartika.

Data panganyarna ngeunaan lebur kutub nunjukkeun yén aya salah sahiji glasier panggedéna di Antartika, anu disebut Totten Glacier, anu nyaéta lebur kusabab naékna suhu laut. Éta parantos icalan seueur és sareng naékna permukaan laut bakal langkung katingali. NASA ngumumkeun yén katingalina yén urang parantos dugi kana runtuhna kutub teu tiasa dibalikkeun.

Kanggo seueur mékanisme anu urang aktipkeun sareng seueur ukuran ngalawan parobihan iklim anu urang lakukeun, ampir teu mungkin pikeun ngeureunkeun lebur és kutub.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan catetan suhu Antartika sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.