Naha tetesan cai ngawangun sareng bentuk naon anu tiasa dipibanda?

tetes cai ragrag

Pasti anjeun kantos neuteup hujan, pikaheraneun sareng kagum ku cara turunna hujan. Tetes anu salawasna mirip bentuk bunder atanapi lonjong sareng éta, sacara pribadi, anjeun ningali éta murag siga jarum. Misteri naon anu aya dibalik pembentukan cai tetes? Naon anu disumputkeun handapeun permukaan titik-titik cai leutik sareng naha tetes cai ngabentuk?

Upami anjeun hoyong ngaartikeun sadayana enigmas sareng mamang ieu, teraskeun maca 🙂

Sakeclak cai

tetes cai dina permukaan

Cai mangrupikeun unsur paling umum anu aya dina permukaan bumi. Hatur nuhun kana cai, kahirupan sakumaha urang terang éta tiasa berkembang. Upami sanés kanggo dirina, moal aya walungan, situ, laut atanapi sagara. Naon deui, urang moal tiasa hirup kumargi urang diwangun ku cai 70%.

Cai tiasa dipendakan dina sadaya tilu nagara: padet (dina bentuk és), cair (cai), sareng gas (uap cai). Parobihan nagara na gumantung pisan kana suhu sareng tekanan. Nalika panas dilarapkeun kana és, énergina naékkeun geteran tina molekul cai di jerona teras mimiti ngalembereh. Upami panas kieu teras-terasan, partikel-partikelna bakal misah sapertos anu janten gas. Uap cai éta ngan ukur tetesan cai. Tapi ...

Naha tetes cai dibentuk?

tetes cai dina gelas

Nalika urang nunjukkeun molekul anu ngawangun cai, urang ngajantenkeun bentukna bunder sapertos bal anu dicekel ku cara ngageter sareng muter. Upami ieu janten, naha nalika cai na dituang moal nyebar kana kandel hiji molekul? Ieu lumangsung kusabab naon anu disebat tegangan permukaan. Hatur nuhun kana tegangan permukaan anu aya diantara molekul, urang tiasa ngadamel jarum ngambang dina luhur gelas atanapi serangga tukang sapatu tiasa ngalangkungan cai.

Pikeun ngartos ieu, anjeun kedah terang naon anu lumangsung dina cairan éta. Cai diwangun ku molekul sareng ieu, antukna, nyaéta atom. Unggal atom ngagaduhan muatan positip (proton) sareng muatan négatip (éléktron) sareng éta ngagaduhan hiji atanapi bentuk sanésna, gumantung kana jinis molekul anu kabentukna. Kadang-kadang cangkang éléktron langkung katarik silih sareng anu sanésna proton sareng éléktron. Kituna, urang terang yén aya kakuatan tarik sareng tolak.

Nalika urang niténan hiji molekul di jero cairan, urang tiasa ningali kumaha éta lengkep dikurilingan ku langkung seueur molekul sareng dimana sadaya kakuatan antar-molekul anu aya silih batalkeun. Upami hiji némbak ka kénca, anu sanésna bakal némbak ka katuhu kalayan kuatna sami, ngarah silih bolaykeun. Ieu ngajantenkeun molekulna ngagaduhan kirang tanaga sareng langkung stabil. Kaayaan anu biaya sahenteuna tanaga pikeun dijaga sok dipilarian, naon anu panasna tiis, naon anu ragrag luhur pisan, jst.

kutu sapatu di luhur cai

Hal éta rumit nalika niténan molekul anu aya dina lapisan cai deet. Molekul ieu henteu lengkep dikurilingan ku molekul séjén. Aranjeunna ngan ukur nampi kakuatan ti hiji sisi, tapi sanés ti anu sanés. Pikeun méréskeun masalah ieu, molekul nempatkeun deui nyalira nyobian mendakan bentuk pikeun ngaleutikan daérah permukaan anu diilikanna. Pikeun jilid anu sami, awak géométri anu legana permukaan paling leutik nyaéta bola.

Kusabab kitu, titisan cai kabentuk nalika cai dituang kana bentuk bunderan atanapi buleud. Ieu ogé alesan kunaon objék anu gaduh sakedik massa sareng langkung padet tibatan cai (sapertos serangga tukang batu) tiasa ngambang, kumargi permukaan cai condong henteu pegat pikeun ngantepkeun badan asing lebet.

Tegangan permukaan dina cai langkung luhur tibatan cairan sanés kumargi géométri na molekulna sudut sareng nyababkeun langkung seueur kakuatan pikeun aya.

Naha cai hujan dibentuk siga cai mata?

cai hujan

Sakali alesan naha tetes cai kabentuk parantos dijelaskeun, parantos waktuna pikeun ngajelaskeun naha tetes ieu bentukna seuri nalika ragrag ti langit nalika hujan.

Biasana hiji tetes cai bentukna teardrop kagambar. Nanging, kacuali tetes ieu ragrag dina jandéla, éta henteu ngagaduhan bentuk anu sami. Hujan leutik ngagaduhan radius kirang ti milimeter sareng bentukna buleud. Anu panggedéna ngawangun bentuk roti hamburger nalika ngahontal nilai radius langkung ageung ti 4,5 mm. Nalika ieu kajantenan, titisan distorsi kana parasut kalayan tabung cai di sakitar dasar sareng sumebar kana tetesan anu langkung alit.

Parobihan ieu dina bentuk titik-titik cai alatan akibat tina tegangan dua kakuatan anu bertindak sakaligus. Anu kahiji nyaéta tegangan permukaan anu katingali sateuacanna sareng anu kadua nyaéta tekanan hawa, lapisan pikeun nyorong dasar serelek ka luhur nalika ragrag. Nalika teundeun cai langkung alit, tegangan permukaan ngahasilkeun kakuatan anu langkung ageung tibatan tekanan hawa, sahingga serelekna ngawangun bentuk bola. Nalika ukuran turunna cai naék, laju turunna nambahan, sapertos kitu ogé gaya tekanan udara kana serelek cai. Ieu nyababkeun serelekna tiasa bentukna langkung rata sareng bentuk déprési di jerona.

Nalika radius serelekna ngaleuwihan 4 mm, déprési di tengah lungsur naék sapertos anu bentukna kantong kalayan hurung cai di luhur sareng tina serelek ageung ieu sababaraha alit nuju kabentuk.

Kalayan inpormasi ieu, anjeun bakal tiasa diajar sakedik deui ngeunaan tetes cai sareng naha aranjeunna ngagaduhan bentuk nalika aranjeunna aya di tempat anu béda. Ayeuna anjeun tiasa ningali kana jandéla kalayan langkung terang ngeunaan unsur anu masihan urang hirup.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.