Bulan sabulan

Cingcin Saturnus

Unggal planét anu ngawangun Sistem tatasurya éta ngagaduhan salah sahiji atanapi langkung satelit alami anu ngorbit ngurilingan na. Satelit ogé ngagaduhan ciri anu penting anu ngajantenkeun aranjeunna bénten ti zat sanés di jagad raya. Dina hal ieu, urang badé nyarioskeun bulan saturnus. Aya langkung ti 50 satelit alami anu ngorbit di planét ieu, nanging aranjeunna dibagi kana seueur kelompok, sahingga boro saha waé terang ngeunaan bulan Saturnus.

Naon bulan anu paling penting di planét ieu sareng naon cirina na? Dina artikel ieu kami badé rinci sadayana ieu sacara jero.

Saturnus sareng ciri-cirina

Bulan sabulan

Kami émut éta Saturnus Éta mangrupikeun planét séks tina Tata Surya dina jarak anu caket kana Matahari. Tempatna antara planét Jupiter sareng Uranus. Éta planét anu kadua pangageungna dina Tata Surya. Éta ngagaduhan diameter khatulistiwa 120 kilométer.

Sedengkeun pikeun morfologi na, éta rada rata ku kutub. Squashing ieu disababkeun yén kecepatan puteranana lumayan gancang. Sabuk cincin katingali tina Bumi. Éta planét anu ngagaduhan seueur astéroid ngorbit ngurilingan na. Dibikeun komposisi gas sareng jumlah hélium na hidrogén anu luhur, éta kalebet kana kelompok raksasa gas. Kusabab panasaran, namina asalna tina dewa Romawi Saturnus.

Bulan sabulan

Bulan penting saturnus

Ayeuna urang parantos émut sakedik ciri planét Saturnus, urang badé nganalisis sadayana ngeunaan bulan na. Ayeuna, dipikaterang ngagaduhan 62 bulan. Ieu bulan anu, dugi ka ayeuna, parantos dikonfirmasi ku élmu. Sadaya satelit anu anjeun gaduhna benten bentuk, permukaan, sareng asal usulna. Élmuwan mikir yén kaseueuran bulan Saturnus dilebetkeun sareng direbut ku planét pas asup kana lapangan gravitasi planét.

Éta planét ngagaduhan astéroid anu ngorbit di sakurilingna teu langkung ti salah sahiji tindakan gravitasi. Ukuran planet anu langkung ageung, kakuatan gravitasi langkung ageung anu narik sareng tiasa nampung jumlah asteroid anu langkung ageung ngurilingan planét. Urang nyarioskeun matéri ageung. Planét urang ngan ukur ngagaduhan hiji satelit anu ngorbit, tapi éta ngagaduhan rébuan fragmen taringgul anu ogé kataji ku lapangan gravitasi urang.

Bulan Saturnus anu paling penting disebat Titan. Pasti anjeun kantos nguping sateuacanna dina kahirupan anjeun. Éta anu paling penting sabab éta anu pang ageung dina sistem Saturnus. Salaku tambahan, éta satelit kadua panglobana dina sakabéh Tata Surya saatos Ganymede (éta kagolong kana salah sahiji satelit planét Jupiter). Titan condong jadi penting pisan sabab éta hijina awak langit dimana aya deposit cair stabil.

Sésa bulan Saturnus dibagi kana sababaraha kelompok, gumantung kana ciri orbital sareng fisikna.

Kelompok satelit

Sadaya bulan saturnus

Urang badé ngabédakeun kelompok-kelompok utama anu ngabagi satelit anu béda tina planét Saturnus. Satelit ieu katelah sistem Saturnus sareng aranjeunna dibagi numutkeun ciri utami. Hayu urang tingali naon éta:

  • Titan. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, éta satelit anu paling penting dina hal ukuranana. Éta saé pisan yén éta mirip sareng planét. Boro-boro ngaleuwihan planét Raksa dina ukuran. Diaméterna 5.150 kilométer sareng éta menonjol pikeun suasanana. Éta ngagaduhan suasana anu cukup padet sareng ngan hiji-hijina anu ngagaduhan catetan.
  • Satelit sedeng beku. Satelit ieu ngagaduhan ukuran standar. Sakumaha namina nunjukkeun, aranjeunna satelit katutupan ku lapisan és sareng kawah anu béda. Satelit ieu kapanggih sateuacan sababaraha ékspédisi anu dilakukeun ku teleskop. Sababaraha hal anu paling penting nyaéta: Tethys, Dione, Rhea, Hyperion sareng Iapetus.
  • Satelit cingcin. Satelit cincin nyaéta anu ngorbit dina cincin Saturnus.
  • Satelit angon. Éta ngeunaan jalma anu aya di luareun cincin. Hatur nuhun kana orbit na éta tiasa ngabantosan ngatur sareng ngarégulasi aranjeunna, saolah-olah éta angon. Diantara anu paling terkenal urang ngagaduhan cincin F, Pandora sareng Prometheus.
  • Satelit Trojan. Satelit ieu ngorbit dina jarak anu sami ti Saturnus salaku satelit anu langkung ageung. Aranjeunna biasana sakitar 60 derajat payuneun atanapi tukangeunna. Kami mendakan Helena sareng Pollux, diantara anu paling terkenal.
  • Satelit coorbital. Ieu anu ngagaduhan garis anu sami sareng anu ngorbit. Hal ieu ngajantenkeun aranjeunna satelit anu nimpah sareng ngalir sedemikian rupa sehingga aranjeunna henteu tiasa silih tabrakan.
  • Satelit henteu teratur. Éta mangrupikeun sakumpulan satelit anu langkung ageung, sanaos rada jauh ti Saturnus. Éta aya dina lapangan gravitasi anjeun.
  • Satelit handap leutik. Éta sadayana jalma anu aya diantara és krim Mimas sareng és krim Enceladus. Diantara dua orbit satelit tiris ieu sadayana langkung handap.

Bulan-bulan Saturnus anu paling penting

Hayu urang tingali di bulan-bulan Saturnus anu paling penting. Titan pangpentingna sadaya kusabab éta langkung ageung sareng diwangun ku jumlah seueur hidrokarbon sareng hidrogén. Hal ieu ngajantenkeun aranjeunna ngahontal warna anu langkung konéng. Éta sakitar 1.222.000 kilométer jauh ti planét sareng ngalengkepan perjalanan di sakitar planet anjeun unggal 16 dinten.

Hayu urang teraskeun ka Rea. Éta mangrupikeun satelit anu paling penting di Saturnus. Ieu mangrupikeun bagian tina és krim sedeng. Diaméterna 1.530 kilométer sareng langkung caketna. Pusatna panginten batu sareng sajumlah ageung cai.

Tungtungna, Enceladus éta peringkat kagenep diantara satelit panggedéna Saturnus. Éta diaméterna 500 kilométer. Éta mangrupikeun bagian tina kelompok satelit sedeng beku. Kerak és na masihan warna bodas sabab éta nyirikeun ampir 100% sinar panonpoé anu ditampi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bulan Saturnus sareng mendakan langkung seueur ngeunaan planét panasaran ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.