Bulan-bulan mars

Bulan-bulan mars

Planét urang ngan ukur gaduh hiji satelit anu dikenal salaku Bulan. Satelit sering disebut bulan, ngarujuk ka urang sorangan. Anjeunna planét Mars Cai mibanda dua bulan leutik anu mirip sareng kentang sareng kapendak dina abad ka-XNUMX. Ukuranana saukuranana leutik sahingga henteu ngawangun bahkan saparapat Bulan. Aya kamungkinan yén dina sababaraha juta taun aranjeunna bahkan moal acan aya deui.

Dina tulisan ieu kami badé ngungkabkeun anjeun sababaraha rahasia anu paling ngaganggu bulan Mars.

Karakteristik bulan Mars

Asalna Phobos sareng Deimos

Bulan Mars ngan ukur dua. Nami na nyaéta Phobos sareng Deimos. Ieu mangrupikeun dua satelit alami bentukna henteu teratur anu ngurilingan planét ieu. Aranjeunna gaduh ukuran anu alit pisan upami urang ngabandingkeun éta sareng satelit planét urang, Bulan. Urang bade nganalisis unggal satelit masing-masing pikeun langkung ngartos ciri na:

Phobos

Satelit ieu ngan ukur diaméterna sakitar 27 km. Bumi ngurilingan planét dina jarak sakitar 6.000 kilométer. Ngan dina 7 satengah jam éta tiasa ngurilingan planét lengkep. Éta ngagaduhan sajumlah ageung kawah di antawisna Stickney kasohor. Kawah ieu ngagaduhan nami kulawarga pamanggihan. Kawah ieu parantos kawéntar kusabab diaméterna 10 km diaméterna. Permukaanna pinuh ku seueur alur antara jero 20 sareng 40 méter. Furrows ieu henteu ngaleuwihan 250 méter lébarna.

Permukaan Phobos kabanjiran lebu, jangkungna ampir saméter. Ieu panginten disababkeun ku akibat tetep anu dialami ku Phobos tina meteorit anu langkung alit.

Deimos nu kagambarkeun

Hayu urang teraskeun nerangkeun satelit sanés Mars. Satelit ieu bahkan langkung alit tibatan Phobos. Éta ngan ukur ngagaduhan diaméter 12 kilométer. Sapertos Phobos, éta ogé ngagaduhan permukaan anu henteu rata. Kusabab jisimna anu handap, gravitasi henteu tiasa ngurilingan permukaan. Maka, disebatkeun yén éta bentukna sapertos kentang.

Éta ngorbit langkung jauh tibatan Phobos. Dina jarak sakitar 23.500 kilométer ti tengah Mars. Béda sareng satelit anu sanés, peryogi Deimos sakitar 30 jam pikeun ngurilingan Mars. Teu kawah lega sapertos kitu, tapi langkung alit. Diaméterna sakitar 2,3 km. Ku gaduh seueur hal ieu, ngajantenkeun katingali lancar dina waktosna.

Dua bulan Mars sok nunjukkeun rupa anu sami, sapertos anu terjadi sareng satelit urang. Ieu disababkeun ku gaya pasang surut anu ngalabuhkeunana.

Bulan-bulan Mars ti planét

Bulan-bulan mars ti planét

Phobos ngorbit Mars kalayan kagancangan gancang pisan. Ieu kusabab caket na. Mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon éta sanggup ngurilingan planét dina waktos anu singget. Ti permukaan Mars siga anu asalna ti Kulon ka Wétan. Béda sareng naon anu kajantenan sareng Deimos, anu tiasa ditingali ti Mars siga bintang sabab ukuran sareng jarak na. Éta tiasa ditingali yén asalna ti Wétan dugi ka Kulon. Phobos tiasa ditingali dina hiji dinten di Mars sakitar 3 kali. Di sisi anu sanésna, Deimos ngan ukur bakal katingali unggal dinten sanés, kusabab waktos anu diperlukeun pikeun ngorbit Mars.

Dina awal abad ka tujuh belas, Johannes kepler tiasa ngaduga upami Jupiter ngagaduhan 4 bulan sareng Bumi ngan ukur hiji, yén di Mars bakal aya dua ngorbit, sabab pastina kedah gaduh dua bulan. Anggapan ieu leres sapertos anu urang tingali ayeuna. Masalah sareng téori éta nyaéta Jupiter henteu ngagaduhan 4 bulan, tapi seueur deui. Papanggihan peryogi waktos anu lami pikeun lumangsung, kusabab ukuranana alit dibandingkeun sareng bulan anu sanés tina planét anu sanés.

Ku 18 Agustus 1877, astronom Asaph Hall, dina tekenan ti pamajikanana Angeline Stickney, tiasa mendakan dua satelit di Washington Naval Observatory. Dinten ayeuna tiasa ditingali ku teleskop amatir saageung 20 cm atanapi langkung. Dinten pendakanana éta aya hubunganana sareng teleskop apertur 66 cm.

Asalna bulan Mars

Panasaran bulan Mars

Pikeun ngajelaskeun kamungkinan asal muasal bulan Mars, aya sababaraha téori. Salah sahijina nyaéta anu nunjukkeun yén aranjeunna tiasa asalna tina sabuk Asteroid anu ngorbit antara Mars sareng Jupiter. Téori ieu tiasa ngagampangkeun panjelasan kunaon aranjeunna ngagaduhan bentuk henteu teratur ieu.

Aya ogé téori séjén anu naékkeun kamungkinan satelit alam ieu ngagaduhan buktos anu sami sareng anu kajantenan sareng Bulan. Maksudna, aya hiji waktos nalika aranjeunna bagian ti Mars sareng kusabab pangaruh meteorit aranjeunna pisah ti planét pikeun cicing ngorbit éta.

curiosities

Bulan Mars ngorbit

Urang badé ngadaptarkeun sababaraha kapanasaran anu paling penting di bulan Mars gaduh:

  • Phobos dipisahkeun sareng Mars 9.380 kilométer ti pusat. Kalayan unggal abad anu kalangkung, éta janten 9 méter langkung caket kana permukaan. Ieu disababkeun ku aksi gravitasi. Hartina, dina 40 juta taun, Phobos tungtungna tabrakan sareng Mars.
  • Beda sareng naon anu kajadian sareng Bulan, satelit ieu henteu ngagambarkeun sinar panonpoé kusabab ukuranana. Ieu ngandung harti yén nalika magrib, sadayana aya dina surup sareng planétna henteu ngagaduhan jinis katerangan.
  • Bulan Deimos ngalih langkung jauh sareng planét Mars. Unggal waktos ngagaduhan rute anu langkung lami sareng peryogi langkung waktos kanggo ngalengkepan révolusi lengkep. Dina sababaraha juta taun, Deimos moal deui janten bagian tina sistem Martian. Ieu bakal ngajantenkeun astéroid kumalayang dugi ka ngurilingan planét anu sanés atanapi ngurilingan jagat raya. Kajadian-kajadian ieu bakal ngajentrekeun akhir bulan Mars.

Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun pikeun terang langkung seueur ngeunaan bulan Mars sareng kapanasaranana. Sakumaha anjeun tiasa tingali, henteu aya anu salamina, sareng sanaos skala waktos semesta teu aya hubunganana sareng skala manusa, aya ogé alfa sareng omega.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.