Bukti ayana parobihan iklim

usum tiris tiis lain buktina yén parobihan iklim teu aya

Dinten ayeuna sareng ku bukti anu aya dina parobihan iklim, masih aya jalma anu nolakna. Jalma anu teu percanten yén parobihan iklim aya. Tanpa ngaléngkah deui, urang gaduh Présidén Amérika Serikat, Donald Trump, anu nolak ayana parobihan iklim global. Anjeunna pikir éta mangrupikeun ciptaan urang Tionghoa pikeun kéngingkeun daya saing.

Normal yén di daérah-daérah anu tangtu di dunya ieu tiasa didebat. Kusabab numutkeun parobihan iklim, planét urang janten haneut. Nanging, di seueur daérah planét Winters tiis dirékam, ngarecah catetan kanggo suhu anu handap. Upami ieu leres, Naha parobihan iklim leres-leres aya? Naha urang salah dina nolak ayana?

Bukti anu ngajantenkeun yén parobihan iklim henteu aya

és di Antartika ngembang mangtaun-taun

97% masarakat ilmiah negeskeun ayana parobihan iklim global. Pikeun ngalakukeun ieu, sanaos suhu anu langkung tiis katitén di daérah-daérah anu tangtu di planét, nanging henteu leres nganggo bukti ieu pikeun nolak ayana parobihan iklim anu mangaruhan sakumna dunya.

Fenomena ngeunaan El Nino éta protagonis utama sadaya kajadian iklim ieu anu tiasa ngalieurkeun sakumna dunya. Kurang leuwih, éta tiasa dianggo dina siklus opat taun sareng dideteksi di daérah kulon Amérika Kidul. Suhu anu langkung haneut tina arus laut mangaruhan angin perdagangan di sakumna dunya sareng éta sababna badai usum salju anu panjang tiasa dihasilkeun di daérah sapertos Éropa. Ieu katerangan kunaon urang mendakan usum tiis tiris pisan, sanés kusabab parobihan iklim teu aya.

Aya ogé buktos anu sanés anu tiasa nyababkeun parobihan iklim. Éta ngeunaan tina kamekaran és anu dialaman Antartika dina sababaraha taun ka pengker. Ieu sabalikna lengkep tina naon anu lumangsung di Arktik, anu kirang sareng kirang és. Penjelasan pikeun ieu nyaéta yén Antartika, kusabab posisina, dikurilingan ku angin kencang sareng arus laut anu ngajagi na. Ku cara kieu éta langkung terlindung tina épék éksternal tina cuaca.

Bukti tina parobihan iklim anu sajati

bukti parobihan iklim

Sanaos bukti-bukti anu sateuacanna ieu tiasa nyababkeun urang ragu ngeunaan ayana parobihan iklim global, kanyataanna béda-béda. Dina taun-taun ayeuna, planét Bumi ngalaman paningkatan anomali dina suhu saprak pangukuran sistematis dimimitian deui dina 1880.

2016 mangrupikeun taun anu paling haneut dina rékor, kalayan 2015 sareng 2014 nyandak tempat kadua sareng katilu masing-masing. Numutkeun anjeunna Panel Antarpamaréntah pikeun Parobihan Iklim (IPCC, pikeun akronimna dina basa Inggris), suhu global rata-rata parantos naék 0,85 derajat Celsius ti 1880 dugi ka 2012.

Janten, sanaos kanyataan yén aya mantra tiis di daérah-daérah anu tangtu di planét, urang moal tiasa pokus waé. Urang kedah nganalisis total trend suhu di sadayana planét. Aya jalma anu parantos nalungtik parobihan iklim anu parantos di Bumi salami sajarah sareng aranjeunna merhatoskeun kanyataan yén parobihan iklim ayeuna éta henteu sanés mangrupikeun hiji turun naek alami sareng yén manusa parantos henteu campuh di jerona.

Leres yén iklim Bumi parantos robih sapanjang sajarah, tapi anu ngakibatkeun panginten yén éta mangrupikeun manusa anu nyababkeun ieu, nyaéta kagancangan ayana perubahan iklim ieu. Nyaéta, parobihan iklim global sapanjang sajarah Bumi parantos kajantenan ngalangkungan prosés alami anu nyandak jutaan taun kajantenan. Nanging, pemanasan global ayeuna lumangsung dina waktos 150 taun. Hal ieu kalolobaanana disababkeun ku émisi gas rumah kaca tina kagiatan ékonomi urang sareng buktosna ieu mangrupikeun sababaraha panilitian sareng pangetahuan anu urang ngagaduhan ngeunaan ciri-ciri gas ieu.

Masih aya deui bukti parobihan iklim anu bakal urang tingali dina tulisan salajengna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.