Naon biosfir na?

biosfir

Planet Bumi urang mangrupikeun sistem anu cukup rumit dimana aya jutaan interaksi antara mahluk hirup sareng unsur-unsur alam. Éta rumit pisan sareng komprehensif éta mustahil pikeun diajar planet Bumi salaku hiji-hiji. Dina raraga misahkeun sistem anu béda anu ngawangun Bumi, opat subsistem parantos ditetepkeun. Biosfir, geosfir, hidrosfir, sareng suasana.

Geosfir ngumpulkeun bagéan Bumi éta nyaéta padet di mana lapisan Bumi tempat urang cicing dipendakan sareng batuan na berkembang. Géosfir diwangun ku sababaraha lapisan.

  1. Lapisan permukaan Bumi, anu biasana beda-beda antara 500 sareng 1.000 méter, anu diwangun tina taneuh sareng batu sédimén.
  2. Lapisan panengah anu saluyu sareng kulit buana dimana dataran, lebak sareng sistem gunung dipendakan.
  3. Lapisan basalt handap dimana kulit kerak sagara dipendakan sareng kandelna sakitar 10-20km.
  4. Mantel darat.
  5. Inti Bumi.

Kanggo inpo nu langkung lengkep ihwal lapisan Bumi pencét kana tautan anu kami tinggalkeun anjeun.

Suasana mangrupikeun bagian gas anu ngurilingan Bumi. Éta diwangun ku campuran gas nitrogén (78%), oksigén (21%), sareng gas-gas sanés (1%). Éta mangrupikeun daérah anu ngawangun awan sareng présipitasi, sareng pentingna nyaéta ngamungkinkeun planét urang tiasa dihuni.

Tulisan anu aya hubunganana:
Komposisi atmosfir Bumi

Hidrosfir mangrupikeun bagian tina Bumi anu dijajah ku cai cair Bagéan cairna nyaéta sagara, laut, situ, walungan, lamping handapeun taneuh, jst. Sareng bagian anu padet nyaéta tutup kutub, glasier sareng és és.

Subsistem bumi. Geosfir, hidrosfir, suasana sareng biosfir

Sakumaha anjeun tiasa tingali, unggal subsistem Bumi diwangun ku sababaraha unsur anu béda sareng gaduh fungsi konci pikeun kahirupan di planét. Tapi anu urang bade pokus dina tulisan ieu nyaéta biosfir. Naon biosfir na?

Biosfir mangrupikeun daérah gas, padet sareng cair dina permukaan bumi anu dijajah ku mahluk hirup. Éta diwangun ti kadua daérah létrosfir sareng daérah hidrfirosfir sareng suasana dimana kahirupan mungkin.

Karakteristik Biosfir

Ayeuna anjeun terang naon éta biosfir, hayu urang tingali naon cirina na. Biosfir diwangun ku lapisan ipis tina dimensi henteu teratur. Kusabab éta nyaéta sistem anu ngumpulkeun daérah planét tempat hirup aya leuwih hésé netepkeun had dimana biosfir dimimitian sareng bérés. Tapi kirang langkungna, biosfir ngalegaan dugi ka 10 km ti luhur permukaan laut sareng sakitar 10 méter handapeun permukaan taneuh dimana akar tangkal sareng pepelakan sareng mikroorganisme aya.

Dina bagéan laut, éta ogé kalebet daérah cai permukaan sareng jero sagara tempat kahirupan aya. Di luar biosfir sareng wates-wates anu urang ngagaduhan langkung atanapi kirang ditumpukeun, teu aya kahirupan darat.

Sakumaha anu parantos kami koméntar, kahirupan di biosfir henteu némbongan salaku lapisan sato, tutuwuhan sareng mikroorganisme (baktéri sareng virus) kontinyu, tapi masing-masing kagolong kana spésiés anu béda. Spésiés ieu (dugi ka ayeuna aya langkung ti dua juta spésiés anu dipikaterang) disebarkeun sareng nguasaan wilayahna sacara béda. Sababaraha hijrah, anu sanés nalukkeun sareng anu sanés langkung daratan sareng membela habitatna.

Faktor biotik sareng abiotik biosfir

Biosfir mangrupikeun conto tina sistim. Kami ngartikeun sistem salaku susunan komponén anu saling pakait, sareng ogé sareng agén éksternal, sapertos anu aranjeunna bertindak salaku susunan anu ngajaga fungsi di antara. Éta sababna biosfir sampurna didefinisikeun salaku sistem kumargi aranjeunna gaduh sakumpulan spésiés anu saling berinteraksi, sareng dina gilirannana, berinteraksi sareng unsur-unsur sanés anu sanés kagolong kana biosfir, tapi kagolong kana geosfir, suasana sareng hidrosfir. .

Dina raraga conto urang balikkeun kana unsur, bumi, cai sareng hawa. Lauk cicing di hidrosfir, tapi dina gilirannana, dina biosfir, kumargi éta kontak sareng cai cair sareng nyicingan daérah anu aya kahirupan. Sarua ogé pikeun manuk. Aranjeunna ngapung ngalangkungan lapisan gas Bumi disebut atmosfir, tapi aranjeunna ogé nyicingan daérah anu ngagaduhan kahirupan di biosfir.

Kusabab kitu, dina biosfir aya faktor biotik anu diwakilan ku sadaya komunitas mahluk hirup anu saling berinteraksi sareng sésana subsistem Bumi. Komunitas mahluk hirup ieu diwangun ku produser, konsumén, sareng dékomposer. Tapi aya ogé faktor abiotik anu berinteraksi sareng mahluk hirup. Faktor-faktor éta nyaéta oksigén, cai, suhu, sinar panonpoé, jsb. Susunan faktor ieu, biotik sareng abiotik, mangrupikeun lingkungan.

Tingkat organisasi dina Biosfir

Di biosfir, sacara umum, mahluk hirup henteu cicing dina kapencil, tapi kedah langkung berinteraksi sareng mahluk hirup anu sanés sareng faktor abiotik. Éta sababna, sacara alami aya tingkat organisasi anu béda. Gumantung kana interaksi mahluk hirup sareng sabaraha ageungna kelompokna, aya populasi, komunitas sareng ékosistem.

populasi

Tingkat organisasi ieu lumangsung di alam nalika organisme spésiés tutuwuhan, sato atanapi mikroorganisme tinangtu gaul dina waktos sareng rohangan umum. Nyaéta, rupa-rupa spésiés tutuwuhan sareng sasatoan cohabit dina rohangan anu sami sareng aranjeunna ngagunakeun sumber daya anu sami pikeun salamet sareng sumebar.

Nalika ngarujuk ka hiji penduduk, tempat dimana spésiésna dipendakan sareng waktos populasi éta kedah ditangtoskeun, kumargi éta henteu lami dina waktosna kusabab faktor sapertos kakurangan tuang, saing atanapi parobihan di lingkungan. Ayeuna, ku tindakan manusa, seueur populasi henteu salamet kusabab nutrisi dina lingkungan tempat aranjeunna hirup kacemar atanapi didegradasi.

Populasi ucing

Komunitas biologis

Komunitas biologis mangrupikeun hiji dimana dua atanapi langkung populasi mahluk hirup hirup babarengan. Nyaéta, masing-masing penduduk berinteraksi sareng populasi anu sanés sareng lingkungan anu aya di sakuriling na. Komunitas biologis ieu kalebet sadaya populasi organisme tina spésiés anu béda-béda anu saling interaksi. Salaku conto, leuweung, balong, jst. Éta mangrupikeun conto komunitas biologis, kumargi aya sakumpulan populasi lauk, amfibi, réptil, ganggang sareng mikroorganisme sédimén anu saling pakait, sareng dina gilirannana, berinteraksi sareng faktor abiotik sapertos cai (dina réspirasi), jumlah cahaya nyerang balong sareng sédimén.

Ékosistem

Ékosistem mangrupikeun tingkat organisasi pangageungna sareng paling rumit. Di jerona, komunitas biologis berinteraksi sareng lingkungan abiotik dina raraga ngawangun sistem anu saimbang. Kami ngartikeun ékosistem salaku éta susunan faktor biotik sareng abiotik daérah tinangtu anu saling berhubungan. Populasi sareng komunitas anu béda anu hirup di ékosistem gumantung silih sareng faktor abiotik. Salaku conto, amfibi meryogikeun serangga kanggo tuang, tapi aranjeunna ogé peryogi cai sareng cahaya pikeun salamet.

Interaksi antara lingkungan biotik sareng abiotik lumangsung dina sababaraha waktos di alam. Nalika pepelakan fotosintésis, éta silih tukeur gas sareng suasanana. Nalika sato ngarénghap, nalika éta tuang teras ngaleungitkeun runtah na, jsb. Interaksi ieu lingkungan biotik sareng abiotik nerjemahkeun kana bursa énergi konstan antara mahluk hirup sareng lingkunganana.

Tingkat organisasi. Individu, populasi, komunitas sareng ékosistem

Kusabab kompleksitas interaksi, katergantungan spésiés sareng fungsina anu aranjeunna minuhan, papanjangan ékosistem nyaéta sesah pisan didirikeunana. Ékosistem sanés unit fungsional tunggal sareng henteu tiasa dibagi tapi diwangun ku seueur unit anu langkung alit anu ngagaduhan interaksi nyalira sareng fungsina nyalira.

Dina ékosistem aya dua konsep anu ngagaduhan hubungan anu caket pisan kumargi organisme gumantung ka aranjeunna. Mimiti nyaéta Habitatna. Habitat nyaéta tempat dimana organisme hirup sareng berkembang. Habitat diwangun ku daérah fisik abiotik tempat cicingna organisme sareng unsur-unsur biotik dimana hubunganna. Habitat tiasa ageung sapertos danau atanapi sakumaha alitna tina anthill.

Jinis habitat di ékosistem

Konsép sanés anu aya hubunganana sareng ékosistem nyaéta niva ékologis. Ieu ngajelaskeun fungsi organisme dina ékosistem. Kalayan kecap séjén, cara organisme patalina sareng faktor biotik sareng abiotik. Éta tiasa janten organisme heterotrofik, pamulung, dékomposér, jst. Éta tiasa disebatkeun yén Ecological Ecological nyaéta profési atanapi karya anu ngagaduhan organisme dina ékosistem tempat hirupna.

Ecological Ecological

Sakumaha anjeun tiasa tingali, biosfir mangrupikeun sistem anu rumit pisan dimana seueur hubungan anu mangrupikeun faktor kahirupan di planet ieu. Perlu dijaga ékosistem jauh polusi sareng dégradasi pikeun kagiatan urang tiasa ngajaga sadayana hubungan mahluk hirup. Unggal organisme di lingkungan ngalaksanakeun fungsina masing-masing sareng susunan fungsina anu ngamungkinkeun urang hirup dina kaayaan anu séhat. Éta sababna penting pisan pikeun ngajaga sareng ngalestarikeun ékosistem urang supados urang tiasa tetep hirup kalayan alus kualitas hirup.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   BRENDA TREBEJO RODRIGUEZ cenahna

    Inpormasi anu saé.

  2.   kadal Rojas cenahna

    éta ngabantuan kuring pisan nuhun

  3.   Claudia cenahna

    Hatur nuhun kana inpormasi, éta parantos ngabantosan kuring pisan.